Nedjelja, 17.05.2020 | 14:01
IZVOR: cdm.me

Nevolje velikog broja crnogorskih pomoraca se nastavljaju - Zbog tropske OLUJE i dalje u SAD-u

Nevolje velikog broja crnogorskih pomoraca koji se nalaze na brodovima kompanije Royal Caribbean u SAD se nastavljaju, jer ne uspijevaju da krenu ka Evropi i domovini Crnoj Gori.




Foto: Wikipedia

Ministarstvo vanjskih poslova za CdM kaže da čine sve da organizuju njihov povratak, ali naglašavaju da je situacija kompleksna i da postoje okolnosti na koje MVP ne može da utiče.

“Kompanija Royal Caribbean je, na interesovanje Ambasade Crne Gore u Vašingtonu, saopštila da je do odgađanja putovanja pomoraca iz SAD  za Evropu došlo zbog tropske oluje i da je iz tog razloga brod “Majesty of the Seas” vraćen u luku nakon isplovljavanja”, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako kažu u resoru Srđana Darmanovića, MVP  očekuje da će kompanija prevazići logističke prepreke za iskrcavanje, ali i da će na naše svakodnevno insistiranje, pored planiranog iskrcavanja brodom, ponovo razmotriti mogućnost da pomorce pošalje čarter letovima do Crne Gore, iz neke od obližnjih karipskih država, budući da u tom slučaju ne podliježe strogim američkim propisima za čarter letove.

“Trenutno kompanija razmatra iskrcavanje čarter letom sa Barbadosa. U tom smislu, očekujemo konačan odgovor koji će kompanija saopštiti i pomorcima. Ministarstvo vanjskih poslova je više puta pojasnilo medijima i razloge kašnjenja iskrcavanja pomoraca sa brodova Royal Caribbean”, ističu u MVP.

Naime, kako dodaju, najprije je kompanija Royal Caribbean namjeravala da evakuaciju pomoraca otpočne čarter letovima iz Majamija, a crnogorska Vlada je dogovorila da jedan čarter stigne direktno u Crnu Goru odakle bi pomorci išli dalje do granica sa njihovim državama u duhu regionalne saradnje.

“Do organizacije čarter leta ovog i još 20-ak planiranih za Evropu, nije došlo iz razloga što kompanija nije prihvatila da se uskladi sa uslovima koje je nametnuo američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti, a to je da glavni izvršni direktor kompanije stavi svojeručni potpis da prihvata  odgovornost ukoliko neki korak u organizaciji čarter letova ne bude obavljen kako je planirano”, tvrde za CdM u MVP.

Iz tog razloga su se, kako kažu, nažalost, pomorci na brodovima ove kompanije našli u nezavidnoj poziciji u odnosu na sve ostale, jer je kompanija tek nakon odustajanja od najvećeg dijela čarter letova počela da planira transport brodovima do Evrope.

“Stoga, apelujemo na uzdržavanje od toga da se pitanje iskrcavanja crnogorskih pomoraca sa brodova kompanije Royal Caribbean koristi za kreiranje pogrešne slike o odnosu Crne Gore prema svojim državljanima. Riječ je o vrlo kompleksnom pitanju koje ima višestruke dimenzije, a prevashodno vezane za američke zdravstvene i bezbjednosne propise prema privatnim multinacionalnim kompanijama na američkom tlu sa kojima pomorci imaju ugovore”, napominju u MVP.

Crna Gora, kako navode, čini sve što je u njenoj moći da vrati pomorce kući i iskoordinira njihov povratak, a crnogorska diplomatija u dnevnoj je komunikaciji sa kompanijom i svim relevantnim američkim instancama, ukazujući na sve probleme o kojima informišu crnogorski pomorci i iznova svakog dana tražeći njihov dostojanstven tretman.

Prema njihovim navodima, nedavno se Crna Gora kao jedina država regiona pridružila pismu koje je Evropska unija uputila američkim instancama tražeći da olakšaju uslove za iskrcavanje evropskih pomoraca.

“Na putu ka Evropi trenutno plovi više od 100 pomoraca, a diplomati koordiniraju sa kompanijama putanje njihovih letova ka Crnoj Gori nakon iskrcavanja u evropske luke.  Molimo crnogorske pomorce za dodatno strpljenje i uvjeravamo ih da ćemo nastaviti da intenzivno insistiramo na što skorijem pronalaženju rješenja kako bi što prije mogli da otpočnu putovanje ka Crnoj Gori. Podsjećamo da je bezbjedan povratak crnogorskih pomoraca jedan od najvažnijih Vladinih prioriteta u pogledu repatrijacije”, zaključuju u MVP u izjavi za CdM.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Komsija
19.05.2020 09:36

Ovo pomorca nije vidjelo.da ne mogu izdrzat dok ovo prodje.pa ce poslije kuku lele da oce da idu na brod.ovo sve treba iskrcat pod hitno,pa pravo sa njima da cuvaju ovce nedje za sendvic. Ko li sve plovi danas kukala nam majka

0 1

OSTALE VIJESTI

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

CG - Uvezeno hrane u vrijednosti preko 700 miliona eura, uvoz automobila vrijedan 330 miliona

Petak, 19.04.2024 | 07:46

Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Đeljošaj: Razmatramo da produžimo akciju "Limitirane cijene" i tokom LJETA

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:52

Akcija "Limitirane cijene" je uspješna i razmatramo da je produžimo i tokom ljeta.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

Svakog jutra je jela jogurt i mljeveni lan za doručak: Evo šta joj se dogodilo sa tijelom poslije dvije nedjelje

Petak, 19.04.2024 | 08:36

Lan je biljka koja se već vjekovima uzgaja i koristi. Prema nekim podacima, upotrebljavao se još prije 30000 godina.

Teniser otkrio - "Mislim da se Đoković osvrće i pita kako je uspio da izgubi od mene"

Petak, 19.04.2024 | 08:35

Australijski teniser Nik Kirjos jedan je iz probrane grupe igrača koji mogu da se pohvale da su tokom karijere pobijedili sve pripadnike tzv. velike trojke.

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose

Posna proja sa blitvom - Super recept za NAJUKUSNIJI DORUČAK

Petak, 19.04.2024 | 07:37

Posni recepti su i dalje aktuelni, a recept za posnu proju sa blitvom jedan od traženijih. Nije ni čudo, kada je idealno rešenje za doručak, užinu, predjelo.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).