Ponedjeljak, 18.05.2020 | 11:30
IZVOR: mondo.rs

VIDEO: TRI najvažnije POBJEDE u karijeri - Novak Đoković izdvaja one protiv najvećih rivala

Novak Đoković je tokom uspješne karijere odigrao veliki broj mečeva koji su već postali dio teniske istorije. Najviše se pamte oni protiv najvećih rivala - Rodžera Federera i Rafaela Nadala.




Foto: Screenshot, youtube

Protiv velikih protivnika uvijek se igralo "na nož", bilo je najzahtjevnije naročito na grend slemovima. Mnoge od njih ljubitelji tenisa preživljavali su kao da su lično igrali, bilo je baš napeto i neizvjesno.

Prvi teniser svijeta ispričao je za "Sportski žurnal" koji su njemu bili najteži, a ujedno najvažniji trijumfi u karijeri.

Đoković je na treće mjesto stavio finalni meč Australijan Opena 2012. protiv Rafaela Nadala.

Meč je odigran 29. januara prije osam godina i najduže je grend slem finale u istoriji. Trajao je pet sati i 53 minuta i Novak je slavio rezultatom 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

"Gubio sam u petom setu, on je bio vrlo blizu pobjede", ispričao je Novak Đoković koji je uspeo da se iščupa iz nezgodne situacije, nakon što je Nadal promašio zicer i priliku da povede 5:2.

"Bio je to najiscrpljujući meč koji sam ikada odigrao, u kojem sam se potpuno istrošio u svakom smislu te riječi. I on i ja smo poslije meča, bukvlano, kolabirali, ali smo uspjeli do posljednje lopte da igramo egal, da se do posljednjeg udarca ne zna ko će pobijediti. To je stvarno bio najneizvjesniji i najzahtjevniji fizički meč", objasnio je Nole.

Na drugo mjesto Đoković je uvrstio duel protiv Endija Mareja, opet u finalu grend slema.

To je meč na Rolan Garosu 2016. godine, koji je srpski as dobio u četiri seta, i to nakon preokreta - 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. Ujedno tada je podigao za sada jedini pehar u Parizu čime je kompletirao titule sa svih grend slemova.

Objasnio je da je taj duel bio daleko teži mentalno nego fizički.

"To je prvi i moj do sada jedini trijumf na pariskog šljaci, jedini grend slem koji do tada nisam osvojio. Tri puta sam igrao finala i uvijek gubio. Pritisak je bio ogroman, sa moje strane i od čitavog teniskog svijeta. Baš kao i očekivanja. Kada sam osvojio pehar Rolan Garosa te 2016. osjetio sam ogromno psihološko rasterećenje, kao da mi je pao veliki teret sa leđa. Takav osjećaj najviše je došao tada u Parizu", naveo je prvi reket svijeta.

Kao najvažniju pobjedu u karijeri izdvojio je meč za titulu u Vimbldonu prošle godine protiv Rodžera Federera.

Taj duel završen je u pet setova - 7:6 (7:5, 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3) i trajao je nepunih pet sati.

To je bila repriza finala Vimbldona 2014. i 2015. godine, a Federer je poslije izgubljenog maratona priznao da je plakao, da je bio potpuno skrhan i da uopšte nije razmišljao o tenisu. Otkrio je da mu je bilo potrebno nekoliko dana da se u potpunosti psihički i fizički oporavi i vrati na teren.

"Najvažnija pobjeda. Biram je s obzirom na to da sam spasao dvije meč lopte i da sam igrao protiv jednog od moja dva najveća rivala svih vremena. Uz to igrali smo u finalu turnira koji je uvijek bio Sveti gral za mene i mnoge tenisere. Čitav život sam odrastao sanjajući da ću trijumfovati na Vimbldonu i taj turnir uvek je imao poseban značaj u mojoj karijeri i mojim snovima. Zbog toga je to najvažnija pobjeda koju sam ostvario u karijeri", napomenuo je Novak Đoković. osvajač 17 grend slem pehara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Radnici podgoričke Čistoće najavili štrajk od ponedjeljka, NE PRISTAJU na smanjenje plate

Petak, 19.04.2024 | 11:10

Nakon što je objavljeno da u Čistoći planiraju da aprilsku zaradu smanje za 10 odsto, zaposleni u tom preduzeću danas su zaprijetili štrajkom od ponedjeljka ukoliko do toga dođe.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.