Srijeda, 20.05.2020 | 15:37
IZVOR: cdm.me

Montenegro Airlines značajan za ekonomiju CG- imao bitnu ULOGU tokom pandemije

Poslovanje nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa je od višestrukog značaja za cjelokupnu ekonomiju Crne Gore i u daljem radu će, kao i do sada, imati punu podršku Privredne komore, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku čelnika PKCG i MA, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

 




Foto: NTO

Kako je saopšteno iz Privredne komore, sagovornici su posebno potencirali važnu ulogu koju je Montenegro Airlines imao tokom pandemijske krize, kada je visoko profesionalno i bezbjedno do Crne Gore prevezao brojne naše državljane koji su boravili u inostranstvu.

Predsjednik Komore Vlastimir Golubović rekao je da je PKCG pozdravila donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju “Montenegro Airlines” Podgorica, jer prepoznaje značaj da imamo nacionalnog avio-prevoznika čije poslovanje multiplikativno utiče na privredu, a posebno na turizam.

“Najbolji dokaz potrebe za ovakvom nacionalnom kompanijom je i ovo vrijeme iza nas. Čestitam rukovodstvu i svim zaposlenim u Montenegro Airlinesu što ste odgovornim djelovanjem dali značajan doprinos da naši građani dođu svojim kućama, kao i da strani državljani iz Crne Gore dođu do svojih država”, kazao je Golubović.

On je podsjetio da je ta kompanija prethodne godine prevezla rekordan broj putnika, oko 660.000, te da bi se ovaj trend sigurno nastavio da nije bilo pandemije COVID-19, koja će značajno negativno uticati na cijelu ekonomiju, pa i na poslovanje Montenegro Airlines.

Predsjednik Odbora direktora MA Nikola Vukićević je istakao da rekordni prevoz putnika ima još veći značaj s obzirom na to da je ostvaren sa šest aviona od kojih je samo jedan u vlasništvu kompanije.

“Ulaganjem u nabavku sopstvenih aviona izbjegli bi se visoki troškovi rentiranja letjelica i motora koji značajno utiču na poslovni rezultat”, uvjeren je.

On je od Komore i Nacionalne turističke organizacije zatražio da dodatno promovišu crnogorskog avio-prevoznika na skupovima i u razgovorima sa njihovim međunarodnim partnerima.

Predsjednik Komore se saglasio sa tom inicijativom.

“Komora će afirmisati Montenegro Airlines na skupovima u kojim učestvuju njeni predstavnici”, rekao je Golubović i pozvao predstavnike MA da još snažnije učestvuju u radu organa najveće poslovne asocijacije.

Novi izvršni direktor Montenegro Airlines Vlastimir Ristić saglasio se da je ta kompanija pokazala izuzetnu društvenu funkciju za vrijeme korona krize, te da su posljednja dva mjeseca potvrdila važnost toga da Crna Gora ima nacionalnu kompaniju.

“Prioritet je da u narednom periodu konsolidujemo poslovanje naše kompanije. Montenegro Airlines mora biti dio državnog interesa u mjeri u kojoj su to drugi nacionalni prevoznici u svojim zemljama”, rekao je Ristić.

Ocjenjuje da Montenegro Airlines značajno doprinosi rezultatima postignutim u turizmu.

“Crna Gora bez Montenegro Airlinesa ne bi imala cjelogodišnju avio dostupnost. Ako kompaniju ne uspijemo da konsolidujemo i dozvolimo da nestane, avio-saobraćaj u Crnoj Gori će ići silaznom putanjom. Zato mi vidimo Crnu Goru u društvu onih zemalja koje imaju svog avio-prevoznika, u punoj društvenoj funkciji “, dodao je izvršni direktor.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damira Davidovića, podrška Vlade nacionalnom avio-prevozniku nikada nije bila upitna, jer je ona iskazana predlaganjem zakona o toj kompaniji.

On je kazao da se nada da će se u što skorijem vremenu znati kada će doći do otvaranja granica, te da od toga zavise budući aranžmani značajni za odvijanje turističke sezone.

Bliža saradnja sa Montegro Airlines može da se ostvari kroz učešće te kompanije u Operativnom štabu za turizam koji će, prema njegovim procjenama, morati brzo da reaguje na izazove koji se budu javljali tokom predstojećeg perioda.

“Moramo da što intenzivnije sarađujemo i budemo što povezaniji. Turizam je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i neophodno je da što brže donosimo odluke koje se na njega odnose. U narednih šest mjeseci treba da postavimo model funkcionisanja crnogorskog turizma za narednih 10 godina”, ističe Davidović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić istakla je značajnu ulogu MA u otvaranju pojedinih turističkih tržišta važnih za Crnu Goru i naglasila da je uvjerena da će nakon korona-krize ova kompanija uspostaviti nove značajne avio-linije, te time doprinijeti dolasku turista iz brojnih država.

“Tokom razgovora je još jednom potvrđena podrška turističkih poslenika crnogorskom avio-prevozniku, uvažavajući njegov značaj za ostvarivanje odličnih rezultata u tom sektoru”, zaključuju u Privrednoj komori.

U radu sastanka su učestvovali i potpredsjednici Privredne komore Ljiljana Filipović i Danilo Gvozdenović, savjetnik predsjednika Mitar Bajčeta, sekretari Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva te saobraćaja Sanja Marković i Savo Barović, kao i komercijalni direktor Montengro Airlinesa Dragan Popović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Radnici podgoričke Čistoće najavili štrajk od ponedjeljka, NE PRISTAJU na smanjenje plate

Petak, 19.04.2024 | 11:10

Nakon što je objavljeno da u Čistoći planiraju da aprilsku zaradu smanje za 10 odsto, zaposleni u tom preduzeću danas su zaprijetili štrajkom od ponedjeljka ukoliko do toga dođe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

Osnovni sud: Štrajk prosvjetara NEZAKONIT

Petak, 19.04.2024 | 15:55

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da je granski štrajk Sindikata prosvjete Crne Gore bio nezakonitost.

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.