Nedjelja, 24.05.2020 | 12:59
IZVOR: 24sata.hr

Iznenadićete se: DESET jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju

Napokon se vratila sezona roštiljanja.




Foto: Ilustracija, Dreamstime

Ali osim jela za koje već znate da ih možete ispeći na roštilju, iznenadićete se koliko ih još može ići na grill-rešetku.

U nastavku slijedi popis 10 namirnica koje možete isprobati ispeći na roštilju sljedeći put kad se zaželite nečeg novog na vašem tanjiru.

1. Tikvice

Tikvicu možete pripremiti u samo nekoliko minuta na vrućem roštilju. Svaku tikvicu prerežite popola, a zatim ih lagano premažite uljem. Začinite solju i paprom. Pecite ih na srednje jakoj vatri oko pet minuta na svakoj strani, ili dok ne omekša. Za specijalni završetak, dodajte mješavinu sjeckanog parmezana i nasjeckani timijan. Maknite ih s plamena roštilja dok se sir ne rastopi. 

2. Slatki krompir

Možete umotati cijele krompire u foliju za roštilj, ali možete i ubrzati fazu pečenja batata za vrijeme roštiljanja tako što ćete najprije narezati slatki krompir na tanke šnite. Bacite ih na ulje da se ne lijepe za rešetke. Roštiljajte ih 10 do 15 minuta ili dok ne omekšaju. Ukus će se savršeno uklopiti s prirodnom slatkoćom krompira. Poslužite ih s kečapom ili ih prelijte otopljenim maslacem i smeđim šećerom za slatku poslasticu.

3. Šargarepa

Pečenje šargarepe pruža joj priliku da pusti intenzivnu prirodnu slatkoću. Zamislite kakav je ukus te karamelizacije i doze dima. U tome je zapravo ljepota šargarepe na roštilju. Za najbolje rezultate, šargarepu najprije ogulite, a zatim pecite na srednje jakoj vatri osam do 10 minuta. Prije posluživanja, šargarepu premažite orašastim uljem, primjer orahovim ili s malo otopljenog maslaca. 

4. Zelena salata

Da biste postigli najbolje rezultate sa salatom s roštilja, narežite glave, na primjer, rimske salate na pola. Premažite uljem i pecite je dvije do tri minute po strani. Začinite solju i paprom. Jedite odmah za bolju teksturu.

5. Karfiol

Roštilj je idealan za odreske, pa čak i one napravljene od povrća. Povrće poput karfiola ima gustoću i debljinu, što ih čini idealnim za roštiljanje. Karfiol brzo upije dim i brzo omekša, a da se ne raspadne.

S velikim nožem razrežite cijelu glavicu karfiola tako da napravite 'odreske' debljine 2,5 centimetara. Nauljite ih s obje strane i začinite. Zatim pecite na srednjoj vatri osam do 10 minuta po strani, ili dok ne omekšaju. Odreske od karfiola možete začiniti na način na koji biste to učinili s goveđim odreskom.

6. Radič

Listovi ovog povrća su često gorki i ljutkasti kada se jedu sirovi. Ali, na roštilju se ti okusi ublažuju i pretvaraju listove u svilenkastu teksturu. Da biste roštiljali radič, moraćete svaki radič prepoloviti na pola. Premažite ga uljem i pecite dva do tri minuta po strani, ili dok ne omekšaju.

7. Avokado

Ovo kremasto voće možda izgleda previše osjetljivo za roštilj, ali on se neće raspasti. Zapravo, polovine avokada na roštilju posebna su senzacija koju možete koristiti za podizanje klasičnih ljetnih jela s roštilja poput salate od jaja, pileće salate. Izrežite svaki avokado na pola i uklonite košticu. Svaku polovinu nježno premažite uljem i pecite dva do tri minuta po strani.

8. Sir

Ne rastope se svi sirevi pri visokim temperaturama. Polutvrdi sirevi od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka postaju nježni i mekani kad se zagrijavaju na roštilju, ali se ne topi poput većine ostalih sireva. Možete ih poslužiti uz preliv od svježih kockica rajčice i bosiljka ili s malo pesto sosa.

Ne treba vam dugo da se ovaj sir pripremi za jelo. Za roštilj su najbolje tanke ploške debljine oko jednog centimetra. Svaku stranu sira premažite s malo ulja, a zatim pecite dva do tri minuta po strani, ili dok sir lagano ne porumeni s vanjske strane i omekša na sredini. 

9. Breskve

Ljetne breskve voćni su san. Prirodna slatkoća svake vrste breskve daje čar svakoj salati ili koktelu. No, breskve na roštilju otvaraju sasvim novo područje ukusa, budući da se prirodni šećeri karamelizuju na vrućim rešetkama.

Izrežite breskve na pola ili na kockice te uklonite košticu. Nježno premažite uljem ili maslacem i pecite na svakoj strani jedan do dva minute ili dok se ne pojave tragovi rešetki.

10. Lubenica

Iznenadićete se kada probate koliko je lubenica dobra na žaru, sama po sebi, u salatama ili čak kao osnova brzog ljetnog deserta. Izrežite komade lubenice na debljinu od 2,5 centimetara i stavite ih na roštilj dva do tri minuta sa svake strane. Maknite ih s roštilja i odmah začinite.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.