Četvrtak, 28.05.2020 | 12:05
IZVOR: Kolektiv.me

PODGORICA - Modernizacija javnog prevoza: Elektronska karta za građane dostupna od JULA

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić, predstavnica GIZ-a Jasna Sekulović i direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada Džemal Lekić, na današnjoj konferenciji predstavili su novi način funkcionisanja javnog prevoza u Podgorici.




Foto: PG Biro

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić je izrazila je zadovoljstvo što je gradska uprava u prilici, da zajedno sa partnerima, predstavi  ono što je prva faza modernizacije javnog prevoza- uvođenje elektronske autobuske karte.

„Elektronska karta će našim građanima omogućiti upotrebu jedne karte i vezanih putovanja u mreži javnog prevoza što  će pojednostaviti  i ubrzati proceduru kupovine karata u autobusima. Za Glavni grad ovo predstavlja važan izvor novih podataka i omogućava bolji nadzor javnog transporta u Podgorici. Ovo će svakako predstavljati praktičniji i ekonomičniji način transporta za naše građane“, saopštila je zamjenica gradonačelnika, dodajući da će elektronska karta  početi sa testiranjem od naredne sedmice i trajaće 15 dana. U tom periodu , građani neće moći da kupe elektronsku kartu, već će to biti faza projekta koja će se odnositi na edukaciju vozača, ali već tokom jula, elektronska karta će biti dostupna svim građanima.

Za cijenu jedne autobuske karte, građani će sada moći da koriste elektronsku autobusku kartu u trajanju od 100 minuta, za sve prevoznike na teritoriji glavnog grada i za sve linije.  Dnevna karta (dvadesetčetvoročasovna) koštaće 3 eura, a mjesečne karte će zadržati istu cijenu, sa razlikom da će i ta karta važiti za sve linije i prevoznike.

Foto: PG Biro

Zamjenica Vujačić je zahvalila kolegama iz Sekretarijata za saobraćaj i Centra za informacioni sistem koji su vrijedno radili kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za početak implementacije ovog projekta, kao i kancelariji GIZ-a u Crnoj Gori koji su i ovog puta pružili podršku. Ona je ukratko podsjetila prisutne na Plan održive urbane mobilnosti koji je nedavno usvojen i sa kojim je Crna Gora označena kao prva zemlja u regionu koja je donijela taj plan. Podgorica je u tom dijelu osim strateškog okvira, pristupila racionalizaciji upotrebe putničkih automobila.

„Osim što smo intenzivirali aktivnosti Komunalne policije i Komunalne inspekcije, počeli smo i fazno zatvaranje centra grada za saobraćaj, subvencionirali smo kupovinu više stotina bicikala za naše građane. Na ovogodišnjem konkursu koji je zatvoren prije par dana imamo rekordan broj prijava, a za sve ovo vrijeme dodatno smo radili  na unaprjeđenju biciklističke infrastrukture i sa zadovoljstvom najavljujem nove biciklističke staze u Podgorici“, saopštila je Vujačić.

Ona je istakla da je za sve potrebe daljeg djelovanja unaprjeđenja javnog prevoza u glavnom gradu formirana radna grupa koja je napravila kompletnu analizu stanja javnog prevoza. Predstoji rad na uporednoj analizi sa zemljama regiona kao i na ekonomskoj analizi,  kako bi se napravio najbolji model za Podgoricu. „Rad ove grupe je u završnoj fazi, tako da u bliskoj budućnosti možete očekivati predstavljanje novih načina funkcionisanja javnog prevoza uz obnovljen vozni park, ali i uz nešto drugačije linije i dinamiku kretanja“ zaključila je Vujačić,  dodajući da je Glavni grad u prethodnom periodu napravio značajne korake i učinio onoliko koliko je to bilo moguće i da će se rezultati rada i pogodnosti za građane tek vidjeti u narednom periodu.

Foto: PG Biro

Sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić iskoristila je priliku da se zahvali Njemačkoj razvojnoj agenciji GIZ i CIS-u što su podržali njihova nastojanja u izradi elektronske karte.

“Ovo je pilot projekat, ali svakako je važan zato što nam omogućava da u budućnosti nadogradimo i uvedemo još  inovativnija rješenja kada je ovaj sektor u pitanju. Ovaj sistem nam omogućava da pratimo kretanja autobusa u prostoru i to je vrlo važan segment zato što na taj način  možemo kontrolisati red vožnje i  naći način kako se zadovoljavju potrebe  građana. Na kraju , bih pozvala naše sugrađane da ih uvođenje ovog servisa  podstakne da dnevna putovanja i obaveze  obavljaju tako što će koristiti linijski prevoz”,  poručila je Kalezić.

Predstavnica kancelarije GIZ-a u Crnoj Gori, Jasna Sekulović istakla je da je Glavni grad prvi u regionu uspio da do kraja realizuje plan održive urbane mobilnosti .

“Kada je Glavni grad pedložio da to bude digitalizacija javnog prevoza, mi smo  vidjeli to kao  idealnu priliku da damo svoju podršku jer je upravo to, jedna od okosnica  samog Plana održive urbane mobilnosti. Mi smo preuzeli dio koji se  tiče  softverskog rješenja za različite  aplikacije, dok je veći dio tereta preuzeo Glavni grad. Ono što je GIZ podržao sa svoje strane jeste izrada mobilnih aplikacija   za sadašnje, buduće korisnike i  za turiste.  Izrađen je čitav niz rješenja za korišćenje od strane vozača, kontrolora i jedna  centralna platforma koja će biti dostupna Sekretarijatu za saobraćaj za praćenje ovog sistema. Sa ovim se naša podrška ne završava, mi u narednom periodu planiramo da u cilju boljeg i kvalitetnijeg saobraćaja, nastavimo našu podršku primjeni mjera prvog Plana održive urbane mobilnosti za Podgoricu”, zaključila je Sekulović

Direktor Centra za informacioni sistem Džemal Lekić predstavio je rad aplikacije “KlikBus” i istakao da će na ovaj način elektronska karta biti dostupna građanima, prevoznicima odnosno vozačima , takođe Sekretarijatu  za saobraćaj i kontrolorima. 

“Svaki autobus će biti  opremljen sa smart post terminalom uz pomoć kojeg će  se izdavati kako vremenske, tako i mjesečne karte. Sadržaće  sistem pomoću kojeg će se vozači prijavljivati  uz pomoć kartice i aplikacija  će pružati informaciju o narednoj stanici, kao i o  prolaznom vremenu. Putem ovog terminala jednostavno se vrši prodaja  karte  koja će sadržati kod za validnost. Pričamo o rješenju  koje će olakšati samu prodaju karata i  na neki način omogućiti jednostavnije funkcionisanje”, zaključio je Lekić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Jelena Perović večeras kod SUDIJE za ISTRAGU

Petak, 19.04.2024 | 15:51

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović biće večeras u 18.30 privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučiti da li će joj odrediti pritvor do 30 dana ili je pustiti da se brani sa slobode. 

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.