Subota, 30.05.2020 | 08:26
IZVOR: Dan

Roditelji iščekuju početak rada VRTIĆA: Evo kako će sve IZGLEDATI

Krevetići, stolovi za jelo i klupe razmiču se približno 1,5 do dva metra. Zabranjeno je više nego jednom koristiti glinu, kukuruz, rižu, kao i sve igračke koje se ne mogu oprati deterdžentom za suđe. Ne preporučuje se vježbanje u učionici, piše u smjernicama.




Foto: Ilustracija, pixabay

Podgorički vrtići juče nijesu mogli zvanično da potvrde kada će početi sa radom. To bi trebalo da bude od utorka pa se nadaju da će tokom vikenda imati više informacija za roditelje.

Utvrđena su pravila kako se zaposleni, djeca i roditelji moraju ponašati tokom boravka u predškolskim ustanovama. Roditelji tako ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, izrečenu mjeru samoizolacije ili znaju da su zaraženi ili bili u kontaktu sa osobom oboljelom od korona virusa.

“Neophodno je, koliko je moguće, organizovati fizičku distancu između djece iz različitih grupa, kao i zaposlenih i podsticati mjere lične higijene. Prilikom implementacije treba biti realan, te očekivati da će biti određenih odstupanja u sprovođenju mjera i preporuka kao posledice specifičnosti i potreba pojedinih obrazovno-vaspitnih procesa i njege djeteta, te razvojnih odlika pojedinih uzrasta kao što su istraživanje prostora i predmeta koji okružuju dijete, znatiželja u odnosu na druge osobe, motorička nespretnost i nedoraslost, potreba za kretanjem”, piše u smjernicama.

Oni navode da se ruke obavezno peru prije ulaska u učionicu, prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon toaleta, dolaska spolja…

“Na ulazu u vrtić treba postaviti dozatore s dezinficijensom za dezinfekciju ruku. Boravak je poželjno organizovati u ključivanje približno između 15 20 djece po grupi. Kod većih grupa treba razmotriti mogućnost organizovanja rad a u odgovarajućoj prostoriji veće površine, kao i razdvajanja djece u dvije grupe ili osnivanje novih. Svaka grupa boravi u jednoj prostoriji, a što više treba da borave na otvorenom. Krevetići, stolovi za jelo i klupe razmiču se približno 1,5 do dva metra. Prostorija treba da je što veće površine i visine plafona, prozračna i osunčana i redovno provjetravana. Ishranu djece je moguće organizovati u trpezariji ili u prostoriji u kojoj borave tako da se hranaunaprijed podijeli u porcije. Izbjegava se ulazak drugih osoba zbog čišćenja, popravki ili donošenja hrane. Korištenje toaleta treba organizovati da se dijete drži naudaljenosti koliko je moguće od djece iz drugih grupa. U neizbježnim aktivnostima koje zahtijevaju češći kontakt s drugim osobama, neophodna je distancu i nošenje maski. Za ostale zaposlene maska nije obavezna”, piše u preporukama.

Zabranjene su posjete vrtićima, a djeci se savjetuje da ne dijele stvari sa drugima.

Roditelji izbjegavaju ulazak u ustanovu. Kvake, ručke na prozorima, radne površine… treba dezinfikovati najmanje dva puta dnevno. Maske vaspitači koriste opcionalno, a naročito kod brige za dojenčad, a ne preporučuje se nošenje rukavica. Kod dolaska i odlaska sa posla zaposlenima se preporučuje mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom. Djeca ne nose maske, a roditelji im mjere temperaturu prije vrtića. Izbjegavati dijeljenje čaša, posuđa i pribora za jelo. Od didaktičke opreme prednost se daje opremi glatkih, tvrdih površina koje se lako peru deterdžentom. Zabranjeno je više nego jednom koristiti glinu, kukuruz, rižu, kao i sve igračke koje se ne mogu oprati deterdžentom za suđe. Ne preporučuje se vježbanje uučionici pišeu smjernicama za rad u vrtićima.

Maske za pomoćnike u nastavi

Djeci sa teškoćama u razvoju treba omogućiti uključivanje u vaspitne ustanove.

Pomoćnik u nastavi se lridržava fizičke distance. Za dijete koje je zadužen pomoćnik ne treba da održava distancu jer tako ne bi mogao izvršavati poslove. Preporučuje se da nose maske, a kod pomaganja djetetu pri korištenju toaleta koristiti rukavice navodi se u smjernicama.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Na Medicinskom fakultetu u Podgorici od sada i specijalizacije iz ANESTEZIJE i URGENTNE MEDICINE

Srijeda, 24.04.2024 | 10:59

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, što je i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih sradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.

"Drugarstva do neba dopunismo kumstvima" - Poslušajte novi recital Momčila Zekovića Zeka (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 10:25

Posluštajte!

ZBCG: Neće nas začuditi ako Katnić do početka sudskog postupka dobije status SVJEDOKA SARADNIKA

Srijeda, 24.04.2024 | 16:30

Današnjom objavom u pojedinim medijima Zapisnika o saslušanju osumnjičenog Milivoja Katnića, i definitvno se potvrdilo da će odbrana bivšeg GST- a biti zasnovana žargonski formulisano “tovarenjem” ostalih osumnjičenih, saopšteno je iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Dragaš: "Nekad je bio Milo Britva, a danas je samo BLIJEDA SJENKA"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:11

Bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na “Drugačijoj radio vezi” bio samo blijeda sjenka nekadašnjeg Mila britve, jedva prepoznatljiv, umoran, usporen i maliciozan dok nevješto mijenja teze, kazao je Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

NOVI TREND konturisanja lica - Evo kako da NAGLASITE sve što ŽELITE samo u dva poteza

Srijeda, 24.04.2024 | 16:00

Nezaobilazan korak u skoro svakoj makeup rutini.

Tamara Dragičević OŠTRO o BRAKU - "Nisam mu PRIŠLA na ulici i rekla da mi napravi dijete"

Srijeda, 24.04.2024 | 15:46

Tamara Dragičević, koja će uskoro roditi treće dijete, vrlo iskreno je govorila o pitanjima s kojima se suočava.

Prošlo je 19 GODINA od PRVOG SNIMKA na platformi YouTube: Sada ima preko 317 MILIONA PREGLEDA, a evo ko je na NJEMU (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 15:34

A znati li koji je video najgledaniji ikada.

POZNATI TERMINI polufinala ABA lige - Evo kada IGRAJU Partizan i Budućnost Voli

Srijeda, 24.04.2024 | 15:15

Sve je spremno za početak završnih borbi Admiralbet ABA lige – regionalno takmičenje danas je odredilo termine polufinalnih duela, ali kada startuje finalna serija.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?

Kralj Čarls pokazao koliko VOLI Kejt: Poslije 100 godina je nekom članu kraljevske porodice ukazana ovakva čast

Srijeda, 24.04.2024 | 15:03

Princezi Kejt Midlton je ukazan veliki znak ljubavi i poštovanja.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.