Srijeda, 03.06.2020 | 09:05
IZVOR: rtcg.me

Brajović: Nema tog zakona koji bi opoziciji donio pobjedu

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović rekao je da je opozicija u Crnoj Gori svjesna da vladajuća koalicija bolje stoji prema svim anketama, te da ne postoji nijedno zakonodavstvo koje bi opozicionim partijama moglo obezbijediti izbornu pobjedu. Smatra da je crkveno pitanje trebalo rješavati odmah nakon referenduma, i poručuje da je vlast spremna za razgovore s opozicijom, ali bez ucjena.




Foto: Skupstina.me

Brajović je rekao da u susret izborima nikada ne postoji idilična slika između vlasti i opozicije.

On je, povodom 14 godina od usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore, rekao i da 14 godina od referenduma, istorijski gledano, nije dugo vrijeme, navodeći da za sve što smo uradili od 2006-e "možemo biti mirni i čekati sud građana, vjerujući da nijesmo iznevjerili ni njih, ni same sebe".

Odgovarajući na pitanje kako vidi Crnu Goru za pet ili deset godina, Brajović je rekao kako vjeruje da će ona biti po mjeri njenih građana.

"Mislim da će biti takva kakvu žele njeni građani, a pred građanima su dvije mogućnosti: da li da se vrate nazad ka nekoj klerikalnoj snishodljivoj zajedinica, koja će da leluja na vjetru i bude vođena interesima drugih država ili da nastavi putem građenja moderne i razvijene države, koja je sve poželjnija turistička destinacija", rekao je Brajović.

Govoreći o političkoj situaciji u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima, Brajović je rekao da formalno postoji želja svih za razgovorom i pronalaskom rješenja

"Neko pokazuje odgovornost, a neko neodgovornost u svemu tome", rekao je Brajović, podsjećajući da je u ponedjeljak organizovao sastanak sa liderima političkih partija, kojem su prisustvovali samo predstavnici vkadajućih stranaka: "Tada sam rekao da je to odgovorno ponašanje".

Napominje da je vlast otvorena za razgovore, ali bez ucjenjivanja.

"Opozicija je svjesna da i dosadašnjim rezultatima u razvoju države, odgovornim ponašanjem u vrijeme epidemije, anketno vladajuća koalicija bolje stoji. Mislim da im je jasno da nema tog zakonodavstva koje im može garantovati izbornoj pobjedi. Zato oni pribjegavaju priči i bave se uslovljavanjima da se usvoji neka brzopleta rezolucija, da se ponište zakoni koji nemaju veze sa izbornim zakonima. A nude se premijeru u razgovoru sa njim, iako je premijer iz partije koja je njihov najljući politički protivnik", rekao je Brajović.

On smatra i da u crnogorskoj opoziciji "nema dovoljno odgovornosti da se dogovorimo".

"A brzo se možemo dogovriti o izmjenama izbornog zakonodavstva", uvjeren je Brajović, koji je rekao da Crna Gora ima dobro zakonodavstvo, koje je pozitivno ocijenjeno, a po kojem su održani posljednji izbori.

Kad je riječ o parlamentarnim izborima, Brajović kaže da je zadnji rok 18. oktobar, ali da termin izlaska na birališta još nije određen.

"I pored toga što imamo sve pretpostavke za sprovođenje izbora, spremni smo uvijek da se dogovorimo da poboljšamo izborno zakonodavstvo i poboljšamo izborni amibijent", rekao je Brajović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta komentarisao je i problem nastao nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti: "Kad imate problem bilo koje vrste, onda je razgovor jedino rješenje, i to bez ucjena. Ako smo pristojno društvo, onda i razgovor bez kletvi. U takvom ambijentu treba da razgovaramo o svemu. Smatram da se može razgovarati samo o modalitetima primjene tog zakona".

Podsjetio je i da je zakon donešen poslije 42 godine, ali i da je trebalo smoći snage i odgovornosti i sva ta pitanja ranije razmatrati.

"Bolje je problem rješavati prije nego kasnije. Da li će svi biti zadovoljni, očigledno neće, ali sve ovo je trebalo riješiti poslije referenduma", kazao je Brajović.

On smatra i da je veliki problem što u Crnoj Gori ima poslanika koji kažu da bi državu radije vidjeli u zajednici s nekim drugim.

"Trebalo bi da zajedno svi uradimo mnogo više. I pojedinci, i institucije, da bi državu za koju smo izgradili dobre temelje, izgradili dobre identitetske stubove", istakao je on.

Što se tiče rokova o crnogorskom članstvu u Evropskoj unije, Brajović kaže da bi mi trebalo da radimo ono što je do nas, "a ono o čemu odlučuju drugi da nam ne oduzima vrijeme razmišljanja o tome".

Svi zajedno, vjeruje Brajović, "moramo biti ponosni na to kako smo se ponašali u vrijeme epidemije koronavirusa".

"Tek nas čeka suočavanje s posljedicama ekonomske krize usljed posljedica koronavirusa", rekao je Brajović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
03.06.2020 16:49

E tu si pogriješio. Ima Zakon o slobodi vjeroispovjesti, to je zakon zbog kog ćete izgubiti...

2 0

OSTALE VIJESTI

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Kako da brzo IZBIJELITE jaja za Uskrs?

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:30

Poslije ovog trika možete da napravite bilo koju šaru. 

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Kompanija Meridianbet: Male pobjede i pozitivni primjeri za očuvanje životne sredine

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:14

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, je sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NAKON 60 godina - Poznata pjevačica u Kući slavnih rokenrola

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:08

Šer, Ozi Ozborn, Meri DŽ. Blajdž i „ Trajb kold kvest” su među zvijezdama koje će ove godine biti uvrštene u Kuću slavnih rokenrola.

Hana Huljić OTKRILA kako se snalazi u ULOZI majke -"Ta LJUBAV i taj OSMIJEH"

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:00

Hana Huljić Grašo progovorila je o majčinstvu. Petar Grašo i ona 2022. postali su roditelji djevojčice Albe.

Zbog toga se LOŠE OSJEĆATE: Ovu hranu nikada NE BI trebalo da JEDETE ujutru

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:48

Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka.

SUPER obrok - Pripremite TORTILJE SA JAJIMA za dobro jutro

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:47

Jaja su uglavnom naš prvi odabir kad je reč o spremanju doručka. Iako se najčešće odlučujemo za omlet, zašto ne biste probali nešto drugačije, poput tortilje. Recept za tortilju sa jajima ćete znamo često spremati.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danima.

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da ide na operaciju.