Nedjelja, 07.06.2020 | 09:34
IZVOR: 24sata.hr

Male TAJNE: Ovaj TRIK će tursku KAFU učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kafu nije nimalo lako pripremiti. Zaljubljenica u kulinarstvo na svom je blogu otkrila male tajne koje će vašu kafu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom.




Foto: pixabay.com, ilustracija

Ljubav prema kafi sam naslijedila od majke - piše blogerka Aysegul na blogu Foolproofliving. Za nju je šoljica turske kafe svakodnevni ritual kroz koji prolazi sa prijateljima i članovima porodice, a više od svega za nju je to način na koji slavi prijateljstvo i zahvalnost prema onima koje voli.

- Iako je uglavnom radila, tokom rijetkih dana kada je bila kući, ona bi pozvala nekoliko prijateljica na jutarnju kafu. Prije njihova dolaska ja sam morala pripremiti dva poslužavnika: prvi za šoljice za kafu, a drugi za čaše s vodom. Uvijek smo uz kafu posluživali nešto slatko, obično čokoladu - nastavlja Aysegul pojašnjavajući kako je ona servirala kafu kad su se mamine prijateljice okupile.

Po dolasku ih je pitala kakvu kafu piju, a zatim je odlazila u kuhinju i pripremala je po ukusu majčinih prijateljica. Njena je majka bila izuzetno ponosna kad bi je vidjela kako izlazi iz kuhinje noseći poslužaovnik.

- Kad se danas osvrnem na to vrijeme, shvatam koliko joj je bilo važno da ja razumijem tradiciju iza svega. Bila sam srećna što su mi od malih nogu dopuštali da pijem kafu i kroz porodičnu tradiciju sam naučila kako u njoj uživati - pojasnila je.

U Turskoj, kada dođete nekome u posjetu, prvo pitanje nije pijete li kafu, nego kakvu kafu želite. Pritom se misli na količinu šećera, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera što obično znači jednu do dvije čajne kašičice ili slatku što podrazumijeva tri do četiri čajne kašičice. Kad ste izrazili svoje želje, odgovornost domaćina je pripremiti upravo takvu kafu. Obično je ta odgovornost bila na najmlađem članu domaćinstva.

- Kao što možete zamisliti, kao jedina ćerka u domaćinstvu, skuvala sam nebrojene kafe i zato se smatram dovoljno kvalifikovanom da svoje znanje podijelim sa vama - zaključila je Aysegul.

Što vam je sve potrebno

- hladna voda
- turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mljevene kafe je u tome što je turska finije mljevena. Iako uz mlinac za kafu mješavinu možete pripremiti i sami, danas se može kupiti već gotova na većini tržišta.
- bakrena džezva
- šoljice za kafu
- šećer

Kako skuvati kafu

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna vještina sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvijek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmjerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju omjer vode prema turskoj kavi, moje pravilo je jedna i po "šoljica" vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu poslužiti, a ne uobičajena mjerna šoljica.

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafe treba vam čajna kašičica mljevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. No ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promiješajte.

Dakle, postavili ste džezvu s hladnom vodom na srednje jaku vatru i kad zakipi dodali ste kafu. Pričekajte da se smjesa podigne. To će potrajati nekoliko minuta, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagrijava, na vrhu se stvara tamna pjena. Običaj je tursku kafu servirati s pjenom na vrhu. Zato prije nego što tečnost ponovo uzavre, čajnom kašičicom dio te pjene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kava zakipi, prelijte tečnost do pola šoljice preko pjene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha.

Kako poslužiti kafu

Kafu uvijek poslužujemo s hladnom vodom jer na taj način omogućujemo gostu da vodom pročisti nepce i ukusne pupoljke prije ispijanja prvog gutljaja kako bi mogao uživati u aromi kafe. Uz vodu, većina ljudi kavu poslužuje uz malenu poslasticu. Kod posluživanja najvažnije je započeti sa najstarijim gostom u prostoriji. To je znak poštovanja prema njegovim godinama i smatra se vrlo nepristojnim ako to zaobiđete. Budući da je ovakva kafa gušća od filtrirane, nije običaj popiti više od jedne šoljice.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

„Ne pada mi na pamet da se rastajem, skupa je to igračka“: Pjevač prokomentarisao razvode kolega

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Tokom duge karijere, Hari Mata Hari je pjesme posvećivao pripadnicama nježnijeg pola, pa su mu samim tim i njegov najveći porok.

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".