Petak, 12.06.2020 | 09:53
IZVOR: 24sata.hr

UKUSNE i ZDRAVE: Osam razloga da svakog dana jedete VIŠNJE

Višnje ne samo da su svestrane za upotrebu - jedu se sirove, u kolačima, pekmezima, sladoledu, piju kao sok itd., one su i vrlo zdrave. Ovu voćku su proglasili jednom od supernamirnica koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju ishranu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Osam dobrobiti višanja - jedite ih što češće:

1. Dobre su protiv nesanice

Višnje sadrže melatonin koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem spavanju. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlijezda u mozgu. Poznato je da reguliše ciklus spavanja i budnosti te kontroliše unutrašnji sat našeg tijela.

2. Podstiču gubitak težine

Planirate li smršati, svakako jedite višnje. One imaju malo kalorija (jedna šoljica sadrži manje od 100 kalorija), bogate su vitaminima koji dobro djeluju na metabolizam, a imaju i umjerenu količinu vode koja je zaslužna za izbacivanje toksina iz organizma.

3. Regulišu krvni pritisak

Višnje sadrže dobru količinu kalijuma te tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tijela - dovode u ravntežu nivo kalijuma i natrijima što automatski pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.

4. Umanjuju rizik od kardiovaskularne bolesti

Antioksidanti prisutni u višnjama - antocijanini - pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola, regulisanju krvnog pritiska te u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati upale u tijelu. Višnje smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

5. Od njih ćete duže biti mladoliki

Višnje su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a koji inače kožu čine više suvom i naboranom. Antioksidansi su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje se znaju pojaviti usljed oštećenja kože od sunca. 

Napravite pripravak koji ublažava tamne mrlje i poboljšava tonus kože: Izgnječite nekoliko višanja pa ih pomiješajte s prstohvatom kurkume i kašičicom meda. Nanesite ovu pastu na kožu i držite 10 do 15 minuta, a zatim je isperite.

6. Od njih je i kosa zdravija

Višnje u sebi sadrže vitamine B i C koji sprječavaju oštećenje i lomljenje kose te održavaju vlasište hidriranim. Vitamin C, takođe, daje prirodan sjaj vašoj koži.

7. Održava ravnotežu pH u tijelu

Višnje su alkalne prirode pa kad god se poveća udio kiseline u tijelu, one mogu biti vrlo korisne za poboljšanje nivoa pH. Višnje neutralizuju kiselost u tijelu i sprječavaju želudačane tegobe i druge probavne smetnje. 

8. Daju vašem tijelu energiju

Vjeruje se da su višnje jedan od plodova koji pojačavaju nivo energije u organizmu. One mogu pomoći u stvaranju krvnih ćelija što automatski pospješuje cirkulaciju i tako povećava energiju u tijelu, prenosi food.ndtv.com.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).