Srijeda, 17.06.2020 | 21:19
IZVOR: rtcg.me

Darmanović: TENZIJE sa Srbijom ozbiljnija stvar od jednog izbornog kalendara

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović saopštio je za TVCG, da vjeruje da su tenzije sa Srbijom ozbiljnija stvar od jednog izbornog kalendara. 




Foto: Vlada Crne Gore

Komentarišući današnju situaciju u Budvi, u emisiji "Fokus" saopštio je da ne vjeruje da iko uživa u društvu s političkim tenzijama koje trenutno postoje, ali da je to realnost koja nije od juče. Istakao je da će se na izborima, koji se budu odvijali po evropskim standardima, pokazati odnosi snaga, te da će rezultat na kraju morati svi da prihvate.

Darmanović je saopštio da je non pejper  dosta pozitivnio vidio napredak Crne Gore u odnosu na poglavlja 23 i 24, što znači da EK smatra da je CG napravila pomak u ključnim oblastima, naveo je Darmanović.

EK je svakako primijetila napore Vlade u borbi protiv korupcije i pranja novca, efikasniji rad sudstva.

Vjerujem da će nakon smirivanja tla nakon izbora svi problemi biti lakše rješavani.

"Mi ostajemo posvećeni rješavanju 83 mjerila u poglavljima 23 i 24," naveo je on.

Pored jednog odmjereno i izbalansiranog glasa iz EU

"Ono što je dato je objektivna slika CG u poglavljima 23 i 24 što je karakteristično za EU, s obzirom na to da mi želimo da se pridružimo a oni da se prošire na ZB. Ovjdje se ne radi samo na hvatanju grešaka, nego se radi na tome da se napreduje, a bez objektivne slike napredak nije mogući. EK u fokus je stavila pravosudne funkcije i kriterije za izbor tužilaca kao jednu od neuralgičnih tačaka," naveo je Darmanović.

Upitan očekuje li konkretne pomake, te da li izjava Pažina to nagovještava, Darmanović kaže da je Vlada u liku ministra pravde iznijela neka svoja očekivanja.

"To je sada to dvosmjerni proces, vidjećemo šta će se tu dešavati. Nije nas EK natjerala da nešto uradimo već EK je neka očekivanja iznijela, ukazala je na to šta bi trebalo mijenjati. Svakako da je ministar pravde Zoran Pažin poslao poruku, a vidjećemo kako je to shvaćeno," rekao je Darmanović.

Darmanović kaže da je rizično prognozirati da će tokom predsjedavanja Hrvatske Da li će se otvoriti posljednje poglavlje 8.

"Rizično je prognozirati, iako mi za to poglavlje 8 Konkurencija, napredujemo. Ispunili smo sva mjerila i nema više u toj oblasti mjesta nekom prigovorima, ali je pitanje da li se do kraja juna, kada ističe predsjedavanje Hrvatske, ta stvar može završiti. EK je odgodila Izvještaj o napretku za sve zemlje koje pregovaraju. Slijedi sezona izbora EK je ostavila da se o tome izjasni nakon što budu poznati rezultati, a i nije samo zbog toga već i zbog unutrašnjih procedura, i zbog korone koja je pomjerila sve, pomjerile su se sve stvari. Vrlo je moguće da će EK zaključiti da prije Izvještaja o napretku ipak neće ići sa otvaranjem poglavlja sa CG i Srbijom, što ne znači da će tako i biti," naveo je Darmanović.

On je istakao da pokušavaju da stave tu stvar na dnevni red, jer se radi samo, kako kaže o otvaranju poglavlja.

"Hrvatska se tu veoma tvrdi, s druge strane Njemačka se sprema da se to dogodi pod njenim predsjedavanjem. Bilo bi blje kada bi se to desilo sada ali moramo biti spremni na oba scenarija," naveo je on.

"Niko ne uživa u tenzijama"

Darmanović je komentarišući situaciju i u Budvi saopštio da ne vjeruje da iko uživa u društvu s političkim tenzijama koje trenutno postoje, ali je to realnost koja nije od juče.

"Postoji stepen političkog konflikta u CG, podjela je duboka od kojih su neka i suštinska. U demokratijama te stvari se rješavaju na izborima, i mi ćemo te izbore imati. Ne očekujem da ne dođe do neučešća najvažnijih takmaca na tim izborima. Tu će se vidjeti akko stoje odnosi snaga, tu će činjenicu ukoliko se izbori budu odvijali po evropskim standardima, morati na kraju svi da prihvate. Imaćemo posmatrače svih međunarodnih činilaca," naveo je on.

Mi ulazimo u jednu izbornu sezonu nakon koje kreće jedna nova dinamika.

"Vidjećemo kako će se odnos snaga koje će građani glasati pokazati. Od toga će zavisiti a onda će se nastaviti proces pregovaranja sa EK. Ja sam siguran da je EK odlučna u pogledu politike proširenja, Ursula Fon der Lajen je iskazala da je to jedan od prioriteta, i da će to biti geo politička komisija," rekao je Darmanović.

Ekonomska kriza čeka cijeli svijet

"Ekonomske posljedice nakon koronavirusa će biti gotovo univerzalne. Očekuje se pad ekonomije za 5,2%, očekuje se pad ekonomija razvijenih zemalja. To će biti nešto protiv čega ćemo se svi boriti, CG tu neće biti izuzetak. Neko će se lakše, neko teže izboriti s tim. Neće to biti kriterijum za ulazak u EU, jer se i EU suočava sa tom krizom," istakao je on.

Tenzije sa Srbijom ozbiljnija stvar od jednog izbornog kalendara

Darmanović kaže da bi volio da nakon izbora u Srbiji i nakon otvaranja granice dođe do smirivanja tenzija.

"Ja bih volio da je ovo sa Srbijom sve samo jedna izborna šarada,  gdje je potrebno stići do izbora u Srbiji 21. juna, da će nakon toga doći do zaustavljanja regionalnih regionalnih komplikacija, pogotovo sa CG. To bi bilo olakšanje, jer tenzije niko ne priželjkuje. Jer niko ne očekuje loše odnose, ali ja se bojim da stvari stoje drugačije i da je ovo dugoročnija strategija srpskih vladajućih krugova, da su oni usvojili politiku nacionalističkih krugova kao svoju i da će to potrajati, snažnim intenzitetom, sve do naših izbora. Tako da ćemo se još toga nagledati. Politizacije statusa Srba u Crnoj Gori, negiranja crnogorske nacije, mislim da toliki stepen uplitanja u poslove susjedne zemlje se teško odvija iskuljučivo za potrebe izborne kampanje u Beogradu. Ako jeste i to je ostavilo mučnu sliku, ali evo ostaje da vidimo šta će se događati. ja vjerujem da je ovo ozbiljnija i dublja stvar od jednog izbornog kalendara. Kao članica NATO za nas je apsolutno neprihvatljivo miješanje u poslove jedne suverene zemlje koja donosi svoje odluke. Na kraju krajeva i taj neposredni povod  Zakon o slobodi vjeroispovjesti je stvar nacionalne agende," naveo je on.

On je odgovarajući na novinarsko pitanje o posjeti Đukanovića Beogradu saopštio da je redosljed drugačiji.

"Ako se dobro sjećam redosljeda na redu je sada da Vučić dođe u Crnu Goru, vidjećemo" rekao je on. 

Darmanović kaže da je predsjednica Vlade u Srbiji Ana Brnabić našla zashodno da da izjavu o Budvi iako je bilo dosta uzdržana, ali to je već uzelo previše maha.

"Zamislite da premijer Marković daje izjavu o nekom lokalnom problemu u Leskovcu," rekao je Darmanović.

Odnosi Srbija Kosovo

"Što se Crne Gore tiče, mi smo oduvijek govorili da ukoliko se dvije strane dogovore mi ćemo to prihvatiti, ali nikad blagonaklono nijesmo gledali na pokušaj promjene teritorija. To je opasna igračka na Balkanu. To bi opasno asociralo na neka loša vremena kojih se još sjećamo. Vjerovatno su sve opcije u igri. Mi na to ne možemo da utičemo, ali upozoravamo. Niko u regionu ne bi bio oduševljen tim ali ako se desi, moraćemo da vidimo šta i kako. Region je stabilizovan na osnovu Bandinterovog principa o nepromjenjivosti granica i to bi trebalo tako da ostane," rekao je Darmanović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori predsjednik Jakov Milatović

Petak, 19.04.2024 | 12:30

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je danas Skupštini da je sam početak 44. Vlade označio i izvještaj Evropske komisije.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Sanja Vučić otkrila šta misli o Jeleni Karleuši: Pjevačica joj javno uzvratila ISTOM MJEROM

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:33

Mlada pjevačica Sanja Vučić je na svom Instagram profilu odgovarala na pitanja pratilaca, a jedno je posebno privuklo pažnju javnosti.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.