Nedjelja, 21.06.2020 | 14:14
IZVOR: Kolektiv.me

U UTORAK u KIC-u - Promocija knjige „O Crnoj Gori i Crnogorcima“

Antologija dr Cvetka Pavlovića “O Crnoj Gori i Crnogorcima” biće predstavljena podgoričkoj publici u utorak, 23. juna, u Mutlimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.




Foto: KIC

Uz autora o knjizi će govoriti: publiciste Slobodan Čukić i Ivan Jovović, kao i mr medija i PR-a Snežana Burzan.

U ovoj antologiji sadržane su misli naučnika, filozofa, književnika, putopisaca, slikara, državnika, vjerskih dostojanstvenika i drugih kroz crnogorsku istoriju.

Učesnice promocije biće i polaznice DODEST-ove škole glume Anđela Janković i Ivana Vlaović.

„Iako crnogorska bibliografija bilježi slične pokušaje, knjiga dr Cvetka Pavlovića predstavlja vrijedan intelektualni napor u interpretaciji ukupne crnogorske prošlosti. Autor se odlučio da na atipičan način prikaže crnogorsku prošlost, dajući odlomke iz mnogobrojnih djela domaćeg i stranog porijekla.  Citirana literatura, prikazana u odgovrajućem hronološkom nizu, je aktivna legitimacija  autora u prepoznavanju i tumačenju hiljadugodišnje crnogorske povijesnice...“ publicista Ivan Jovović

Foto: KIC

Dr Cvetko Pavlović rođen je 1951. godine u Baru. Osnovnu školu završio je u Baru, a Geodetsku tehničku školu u Titogradu. Završio je Fakultet odbrane i zaštite u Beogradu. Završio je poslijediplomske studije u Beogradu i na Fakultetu civilne odbrane odbranio magistarsku tezu: „Pravna regulativa i njen uticaj na efikasnost upravljanja sistemom zaštite životne sredine“ 1995. godine. Doktorsku disertaciju „Mjesto i uloga civilne zaštite u zbrinjavanju izbjeglica i interno raseljenih lica“ odbranio je na Fakultetu civilne odbrane Univerziteta u Beogradu 2005. godine.

Pored naučnoistraživačkog rada u oblasti zaštite životne sredine i međunarodnog humanitarnog prava bavi se paremiologijom i paremiografijom - sakupljanjem narodnog stvaralaštva: narodnih poslovica i izreka, narodnih pjesama, kletvi, običaja, vjerovanja, legendi, kao i maksima i sentenci. Učestvovao je na više naučnih skupova i simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Sarađivao je u više listova i časopisa: Politika, Pobjeda, Barske novine, Gorocvet, Libertatea, Prosvjetni rad, Vrela, Pravi odgovor, Crnogorski književni list, Lumina, Matica crnogorska, Istorijski zapisi, Vijesti, Harahvati, Novi susreti, Dubrovnik, Lučindan, Vaspitanje i obrazovanje, Komuna i dr. Bio je aktivni član Pokreta za nezavisnu Crnu Goru. Član je Matice crnogorske, Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, kao i Rumunskog društva (Fondacije) za etno-grafiju i folklor Vojvodine. Od strane Predsjedništva SFRJ odlikovan je Medaljom rada. Dobitnik je priznanja Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju - OSCE, 2002. godine, kao i brojnih društvenih priznanja. Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Živi i radi u Baru.

Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.