Srijeda, 24.06.2020 | 07:35
IZVOR: Vijesti.me

Poslije izbora MANJE PLATE i novi rebalans?

Skupština je sinoć glasovima samo vladajuće koalicije usvojila rebalans budžeta i izmjenu odluke o zaduživanju Crne Gore u 2020. da bi danas mogla da počne završne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o pomoći državi.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Pomoć MMF-a, kako je juče obrazloženo, neophodna je za početak takozvanog trećeg paketa mjera.

Rebalansom se državni prihodi, zbog očekivanog pada ekonomije od 6,8 odsto, smanjuju za 284 miliona eura, dok se nedostajuća sredstava povećavaju sa 590 na 877 miliona. Nedostajuća sredstva će biti obezbijeđena korišćenjem depozita od 540 miliona eura, većinom obezbijeđenim prošlogodišnjim zaduženjem, kao i povećanjem ovogodišnjeg zaduženja sa planiranim 100 miliona na 332 miliona. Izmjenama budžeta ostvarena je mogućnost da se Vlada zaduži do iznosa od 500 miliona ukoliko bude potrebe. Najveći dio ušteda ostvaren je smanjenjem kapitalnog budžeta i iznosa za konsultantske usluge. U budžetskoj rezervi biće sto miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je Crna Gora snažno pogođena posljedicama pandemije korona virusa uz visoki stepen neizvjesnosti za drugi dio ove i za narednu godinu. Prema njegovim procjenama, javni dug će na kraju godine biti 82,5 odsto BDP-a.

On je ponovio da očekuje pad prihoda od turizma od 40 odsto, jer su takve procjene dobili od konsultanata iz MMF-a i Svjetske banke.

“Rečeno nam je da je njihova prognoza da će Crna Gora zbog specifičnih uslova bolje da prođe nego Hrvatska koja očekuje pad od 70 odsto. Takva prognoza nam i pomaže da prikažemo da nam je održiv javni dug”, kazao je Radunović.

Poslanici opozicije juče su govorili da ova kriza nije uslovljena samo korona virusom već i greškama vlasti iz prethodnih godina, kao i da nije realno očekivati da pad prihoda u turizmu bude samo 40 odsto. Oni su tvrdili i da će već nakon završetka izbora zakazanih za 30. avgust, biti potreban novi rebalans, kao i značajno veće uštede.

Poslanici DPS-a većinom su tvrdili da je samo korona uzrok pada ekonomije, da je dosadašnja ekonomska politika dala dobre rezultate.

Nešto oprezniji u prognozi iz vladajuće koalicije bio je poslanik SD-a Boris Mugoša koji je kazao da mu pad prihoda od turizma od samo 40 odsto i smanjenje BDP-a za 6,8 odsto djeluju optimistično. On je kazao da shvata da je usvajanje rebalansa bilo neophodno kako bi bio pokrenut treći paket mjera, čime će se obezbijediti 70 miliona eura od banke Savjeta Evrope za povoljne kredite preko komercijalnih banaka i IRF-a, kao i 50 miliona za garancije ugroženim privrednicima.

“Od banaka očekujemo takođe da opredijele 120 miliona eura za povoljno kreditiranje kroz treći paket mjera i da se sa njima potpišu ugovori”, kazao je Mugoša.

Poslanik iz kluba SNP-Demos Srđan Milić rekao je da ova nedostajuća sredstva ne bi bila ovolika da se nije kralo prethodnih godina. On je naveo da je rebalansom dio budžeta za zarade u javnom sektoru smanjen za svega 0,2 odsto, što je “farsa” i da je Vlada značajnije smanjenje zarada ostavila za poslije izbora.

Predrag Sekulić iz DPS-a kazao je da je Vlada reagovala na pravi način i da je kriza posljedica samo pandemije. Milutin Đukanović iz DF-a kazao je da su statistički podaci o BDP-u i zaradama farsa, kao i da je rebalans panična reakcija pred sunovrat, kao i da će, ukoliko ne dođe do promjene ekonomske politike, javni dug na kraju godine iznositi 100 odsto BDP-a.

Neđeljko Rudović iz Demosa, kazao je da su očekivanja od turizma nerealna i da će gubitak tih prihoda iznositi milijardu, a ne 450 miliona, kao i da je do sada Vlada napravila previše grešaka u ekonomskoj politici, što je došlo na naplatu.

“Sa ovakvom politikom Crna Gora ne može biti vječna”, kazao je Rudović.

Raško Konjević iz SDP-a kazao je da je uzrok ovoj krizi i to što od tajkuna iz 90-ih bliskim vlastima nije naplaćeno 700 miliona poreskih dugova, kao i što se uništavaju domaće i male firme, dok četiri vlasnika 15 luksuznih hotela ima PDV od sedam odsto.

FIlip Vuković iz DPS-a kazao je da je potrebna promjena industrijske politike, za što nedostaje znanje.

“Znanje očigledno nedostaje, da ga imamo, do sada bismo ga iskoristili”, kazao je Vuković.

Ranko Krivokapić iz SDP-a kazao je da će se Crna Gora kada riješi endemsku korupciju, na koju upozoravaju iz EU i SAD, riješiti i endemskog javnog duga. Nebojša Medojević iz DF-a je kazao da se DPS-u žuri sa izborima jer znaju da će doći do velike krize na jesen.

“MMF se poziva kada nema drugog izbora. Moraćete onda da otpuštate zaposlene iz javnog sektora i smanjite plate”, kazao je Medojević.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Upućena
24.06.2020 07:47

Hrvatska (PUNA TURISTA) pad od 70%, a mi (niđe nikog) 6,8%. Hahaha. Pa daaaaaj...

14 3
Kuku
24.06.2020 08:11

Javni dug 82,5% blagoš u dom

13 1
Veselin
24.06.2020 08:18

Na jesen da se spremimo da jedemo kukuruznu kašu tri puta dnevno. To će nam biti terapija .

18 1
Vakun
24.06.2020 10:15

A moze i burek bez ičega .

10 0
Ljubimac
24.06.2020 13:01

Glasacete DPS da necete ljeba jes,pa nek vam je prijatno nijeste ga ni do sad mnogo imali

9 2

OSTALE VIJESTI

Radulović: Očekujem da ćemo do kraja godine ODABRATI izvođača druge dionice i odmah krenuti sa radovima

Srijeda, 24.04.2024 | 17:57

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.