Nedjelja, 28.06.2020 | 13:29
IZVOR: kurir.rs/blic.rs

Ima 94 godine: Na vlasti je skoro POLA VIJEKA i ne planira ODLAZAK U PENZIJU

U martu je u 36.000 sela i gradova u Francuskoj održan prvi krug izbora za gradonačelnike, a druga runda zakazana je za nedjelju, nakon tromjesečnog odlaganja zbog pandemije korona virusa.




Foto: Printscreen, You Tube

Jedan od kandidata je 94-godišnji Andre Trigano, gradonačelnik Pamijea koji je u javnoj kancelariji skoro pola vijeka i ne planira da skoro ode u penziju.

"Nadam se da neću morati da se ponovo izvinjavam što nisam mrtav", izjavio je on za BBC.

Trigano je bio u vrhu nakon prvog kruga izbora u martu, a ako osvoji i drugi 28. juna, na kraju mandata imaće 101 godinu. Ima i drugih vremešnih gradonačelnika koji se još drže svoje fotelje, uključujući 98-godišnjaka koji se nada reizboru u selu kod Bordoa, ali nijedan nema tako šaroliku pozadinu kao šef Pamijea.

Rođen u Parizu 1925. godine, Trigano je bio tinejdžer tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Policajac koji je živio u njegovoj zgradi savjetovao je Triganovim roditeljima, jevrejskim imigrantima iz Alžira, da pobjegnu jer je Gestapo izdao nalog za njihovo hapšenje.

Sklonili su se u planinskom regionu departmana Arjež na jugu Francuske, a mladi Trigano priključio se pokretu otpora. Falsifikovao je dokumenta kako bi pomogao pripadnicima savezničkih snaga – često oborenim pilotima – da pobjegnu u Španiju. Hapšen je triput, ali je nekako uspio da preživi, prenosi Blic.

Nakon rata ostao je na jugu i započeo biznis. Zahvaljujući iskustvima iz perioda okupacije shvatio je da je jedini način da spriječi da se užasi rata ponove da okupi ljude različitih nacionalnosti i pozadina na zajednički odmor.

Njegov otac i stariji brat pokrenuli su posao proizvodnje šatora još prije rata, pa je mladi Trigano započeo biznis sa kampovanjem. Ideja je bila da se omoguće jednostavni, zajednički odmori na lokacijama poput Majorke, Krfa i Đerbe u Tunisu. Porodični posao je procvjetao, djelimično zahvaljujući odluci francuske države sredinom pedesetih godina prošlog vijeka da poveća plaćeno odsustvo radnika na tri nedelje godišnje.

Prihodi su pomogli Triganu da sakupi kolekciju od 120 “oldtajmera”, uključujući stare modele “Sitroena”, “Kadilaka”, “Rols Rojsa” i jedan “Ekskalibur”. Ali, Trigano je sve više počeo da se zanima za politiku i svoj ćošak Pirineja pretvorio u ličnu političku binu.

Trigano je 25 godina bio gradonačelnik Pamijea, najvećeg grada Arježa koji broji 16.000 stanovnika. Prethodno je 24 godine bio gradonačelnik gradića Mazer, a istovremeno je neko vrijeme bio i poslanik u nacionalnom parlamentu u Parizu.

On kaže da njegovo lično bogatstvo podstiče povjerenje, jer su ljudi manje zabrinuti da će on zloupotrebiti svoju funkciju zbog ličnog profita. Trigano je, međutim, odlučio da se nakon ovakvog staža, u poodmaklim godinama ponovo kandiduje za gradonačelnika jer smatra da i dalje ima mnogo nedovršenog posla, uključujući renoviranje centra Pamijea.

"Svake noći legnem u krevet da bih se ujutro probudio sa desetak novih, sjajnih ideja za grad", kaže on.

Triganovi rivali koriste njegove godine kao argument protiv njega, a dvoje njih je za BBC reklo da je vrijeme da on ode u penziju.

"Da, uradio je mnogo toga za grad u prošlosti, ali pretvorio se u ostarelog autokratu", kaže vlasnica gradske pekare Merilin Duse, kandidatkinja na izborima.

BBC ukazuje da ovo objašnjava zašto je Trigano rekao da se nada da se neće morati izvinjavati što nije mrtav. Trigano ističe da je učestvovao na 19 različitih izbora, od gradonačelnika do regionalnog savjeta i parlamenta, a da je samo jednom izgubio.

"Ako neko želi moj posao, moraće da se izbori za njega!", zaključio je on.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
28.06.2020 20:53

Ovako će i naš predsjednik sa 94 godine...

0 0

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.