Ponedjeljak, 29.06.2020 | 13:32
IZVOR: Kolektiv.me

Kolegijum KCCG: Ljekari ugrozili svoje i javno zdravlje, pogazili Hipokratovu zakletvu i unizili struku

Kolegijum direktora Kliničkog centra Crne Gore, povodom organizovanog učešća jednog broja ljekara na nedavnim litijama, uprkos mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19 i spiska podrške pojedinih kolega koji su isto tako organizovano pripremljeni, smatra da takve aktivnosti i akcije nemaju opravdanja, i da bilo koji motiv ne može biti važniji od zdravlja stanovništva, saopšteno je iz KCCG-a.




Foto: Kolektiv.me

"Podrazumijeva se da nas godine učenja i ljekarske prakse obavezuju da u svim društvenim okolnostima budemo jedino fokusirani na očuvanje zdravlja ljudi, što je osnovni smisao naše profesije".

Kako su istakli, "svako ima pravo na svoje mišljenje povodom raznih društvenih pitanja, ali niko nema pravo da struku i medicinske standarde podređuje ili zloupotrebljava u bilo kakve druge svrhe".

"Doktori su uvijek bili i trebalo bi da ostanu svoji, slobodni u ispoljavanju različitosti, ali ne bi nikad smjeli da se razlikuju u odnosu prema poštovanju struke, nauke i etike. Prilika je da se svi prisjetimo da se u Hipokratovoj zakletvi, koju smo svi polagali između ostalog, navodi da će ljekari svoj život staviti u službu humanosti, da prilikom vršenja svoje dužnosti na njih neće uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost, kao i da će apsolutno poštovati ljudski život od samog početka. Kršenje mjera koje je predložila naša struka, od strane naših kolega, mjera koje su ne samo u skladu sa svjetskim medicinskim standardima, već su se pokazale veoma djelotvornim, za šta nam odaje priznanje domaća i svjetska i stručna i laička javnost, objektivno znači izmedju ostalog i nepoštovanje hiljada zdravstvenih radnika širom Crne Gore, koji su izlažući svoje zdravlje velikom riziku stali u odbranu života svih naših ljudi, bez obzira na vjeru i naciju. Zato pozivamo sve kolege, uključujući i one čija su imena na spiskovima podrške tom činu jednog broja ljekara koji dezavuiše struku, da pokažu poštovanje prema mjerama koje štite i one sa kojima dijele vjerska i politička osjećanja i pripadnost, jer od svih nas koji smo u zdravstvenom sistemu u mnogome zavisi ne samo krajnji rezultat u borbi protiv COVID-19, već zdravlje nacije", saopšteno je iz KCCG-a.

* “Zbog našeg poziva...": Kolege iz Nikšića PODRŽALO 220 DOKTORA iz Podgorice

Neprihvatljivo je, kažu, što su pojedini ljekari prekršili mjere NKT-a koje su propisale njihove kolege.

"Niko, naravno, ne osporava pravo bilo kome da se politički opredjeljuje kako želi, niti dovodi u pitanje bilo čija vjerska osjećanja. Ali je neprihvatljivo to što su pojedini ljekari prekršili mjere NKT koje su propisale njihove kolege. Oni su time ugrozili i svoje i javno zdravlje, pogazili Hipokratovu zakletvu i unizili struku, kao što to rade i svi oni koji se naknadno solidarišu s njima. Zato ne dozvolimo da budemo moneta za potkusurivanje bilo čijih dnevnopolitičkih interesa. Uzdignimo se iznad podjela koje potkopavaju razvoj crnogorskog društva, a time negativno utiču i na položaj ljekara i ostalih zdravstvenih radnika. Pokažimo kao nosioci jedne od najvažnijih profesija u istoriji ljudskog društva da smo elita, sposobna ne samo da zdravstveni sistem Crne Gore unapredjuje i gradimo po mjeri vremena u kojem živimo i radimo, već i snaga koja konstruktivno utiče na trasiranje modernih pravaca razvoja crnogorskog drustva na početku 21. vijeka", zaključeno je u ssaopštenju kolegijuma KCCG.

KOLEGIJUM DIREKTORA ORGANIZACIONIH JEDINICA KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE: direktor dr Jevto Eraković, medicinski direktor i direktor Klinike za nefrologijju prof. dr Marina Ratković, pomoćnik direktora KCCG za kontrolu kvaliteta dr Nemanja Radojević, mr sc. med., direktor Centra za nauku i Centra za patologiju prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za sudsku medicinu prof. dr Miodrag Šoć, direktor Hirurške klinike dr Ranko Mirović, direktorica Klinike za dermatovenerologiju prof. dr Milena Đurović, direktor Interne klinike dr sc. med. Sreten Kavarić, direktorica Klinike za očne bolesti dr Danijela Đurović, mr sc. med., direktor Klinike za neurohirurgiju dr sc. med. Novak Lakićević, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Ivan Đukić, direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović, mr sc.med., direktor Centra za radiološku dijagnostiku dr Branimir Vlahović, mr sc. med., direktor Klinike za neurologiju dr Balša Vujović, direktorica Klinika za psihijatriju dr sc. med. Aleksandra Ražnatović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju dr sc. md. Nikola Bulatović, direktor Klinike za urologiju doc. dr Petar Kavarić, direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju dr Hasib Lukač, direktorica Klinike za infektivne bolesti dr Dobrila Nikčević, direktorica Centra za genetiku i imunoserologiju prof. dr Olivera Miljanović, direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović, direktor Operacionog bloka dr Obrad Vujadinović, direktor Klinike za ORL i MFH dr sc. med. Elvir Zvrko, direktorica Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Marina Vuković, direktorica Stomatološke poliklinike doc. dr Marija Antunović, direktor Urgentnog centra dr sc. med. Nermin Abdić i direktorica Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Najdana Gligorović.

* Podgorički ljekari podržali kolege iz Nikšića: "Samo hrabro i naprijed, svi zajedno...“

KOMENTARI (13)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ja
29.06.2020 13:46

Ko od njih nije u DPS?

24 9
Mirko
29.06.2020 13:51

A što ćemo oko onoga što ste dali imena i prezimena svih zaraženih? Dje to ima u svijet bez kod nas

14 6
Tara
29.06.2020 14:40

Pa sta hvali tome?! I neka su !!! Evo ovaj sa Ct je sasvim pristojno objavio kakve simptome ima..i da mu dijete nije bilo u vrtic jer je imalo afte..da nije to rekao sve bi majke vikale..kao sto sigurno i vicu..:" meni je dijete bilo s njom ..kuku meni..itd" .. ovako je suzio krug i dao informaciju ko je bio u kontaktu sa njim i njegovom familijom da se testira..tj pricuva..

6 2
Nikola
29.06.2020 13:52

"Potkopavaju razvoj crnogorskog drustva" ako je razvoj ovo sto dozivljesmo od 2006 godine onda nam takav razvoj ne treba

15 6
Milica
29.06.2020 13:52

Ko ce da odgovara ako neki ljekar sa litija zarazi pacijenta e to me zivo interesuju .Ko ce da snosi odgovornost.

12 16
Dragica
29.06.2020 14:06

A mozda su I ovi Iz Rozaja zarazeni od litija

14 4
Rozajac
29.06.2020 17:57

Dragice mi Rozajci bili smo u Tutin na promociju Sda koju je predvodio Zurkolic i tu smo se zarazili...samo Informativno

7 1
Apsurdno
29.06.2020 14:12

Ovo podsjeca na cin Novaka Djokovica. Humano ali glupo za pametne ljude prosto apsurdno.

7 2
Marko
29.06.2020 14:30

Je li stvar etike i kad primate koverte sa novcem, što je svima poznato, pa ne kritikujete i ne osudjujete, ili je to negdje zapisano u Hopokratovoj zakletvi...

18 4
Ja
29.06.2020 15:10

Jeli Milutin presjedavo...

6 2
Marko
29.06.2020 15:32

Stiglo naređenje, a? Sad kad izmile svi ostali gmizavci ispod kamena da izdaju saopštenje i osude...

3 3
SA
29.06.2020 17:31

Dzabe pricate inatdzijama koje su ostavile traga od Triglava do Djevdjelije. Koji zive na mitovima i lazima.

3 1
hm
30.06.2020 07:49

Kakve veze imaju njemci i italijani sa svojim slugama ???

1 0

OSTALE VIJESTI

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.