Srijeda, 01.07.2020 | 20:29
IZVOR: cdm.me

Podržali izmjene: Rusi glasali za produžetak Putinove VLADAVINE do 2036. godine

Većina Rusa je na glasanju koje se završava danas odobrila izmjene ustava koje omogućavaju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.




Foto: Screenshot, You Tube

Prema izbornim zvaničnicima, većina nacionalnih birališta je zatvorena, prebrojani su glasovi sa 20 odsto biračkih mjesta i 71 odsto birača podržao izmjene.

Ovo je prvi put da je glasanje u Rusiji trajalo nedjelju dana, a vlast se na taj korak odlučila kako bi se povećala izlaznost bez stvaranja gužvi na biralištima, zbog pandemije koronavirusa. Ipak, kritičari Kremlja su produženo glasanje opisali kao još jedan način za manipulaciju ishodom referenduma.

Putin je izmjene ustava predložio u januaru, podstičući spekulacije da želi da postane predsjedavajući parlamenta ili predsjednik Državnog vijeća kada mu se, 2024. godine, završi predsjednički mandat.

No, uoči glasanja u Dumi postalo je jasno da se amandmanima Putinu omogućava da ostane na vlasti do 2036. godine, odnosno da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. godine, na dva mandata od po šest godina.

Foto: The Associated Press&Twitter

Amandmani, koji naglašavaju primat ruskih zakona nad međunarodnim normama, između ostalog, zabranjuju istopolne brakove i kao osnovnu vrijednost ističu “vjeru u Boga”.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Jagoš
03.07.2020 13:57

Malo je , treba da vlada do 2136 god . Ne treba sitničariti za 100 godina .

1 0

OSTALE VIJESTI

Abazović: SDT treba da UTVRDI kako su Lazović i Katnić bili u službi kavačkog klana, slijedi i superfinale

Utorak, 16.04.2024 | 10:52

Specijalno državno tužilaštvo treba da utvrdi kako su nekadašnji visoki funkcioner Uprave policije Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bili u službni kavačkog klana - poručio je poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

PES: DPS spinovima pokušava da RELATIVIZUJE aktuelna hapšenja

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 19:25

Spinovi na račun ministra vanjskih poslova, kojima se služi Demokratska partija socijalista jesu pokušaj da se relativizuju aktuelna hapšenja, koja svjedoče o sprezi organizovanog kriminala sa najvišim policijskim i pravosudnim funkcionerima iz perioda neprikosnovene DPS vlasti, saopštio je Pokret Evropa sad.

DPS: Da li Ivanović MIJENJA državni stav po pitanju Kosova ili se samo ZABRINUO da ne prođe kao Gorčević?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 17:53

Pokušaj ministra Filipa Ivanovića da relativizuje stav svoje koleginice ministarke Majde Gorčević koja je u Tirani rekla da će Crna Gora glasti za prijem Kosova u Savjet Evrope, i za to dobila uvrede od predsjednika Srbije, novi je vid podešavanja spoljne politike po zahtjevima bivšeg Demokratskog fronta, ili pak izraz straha ministra vanjskih poslova da jasno saopšti stav, i prođe isto kao i njegova koleginica, saopšteno je iz DPS-a.

LP: Sjutra u podne PROTEST ispred Ustavnog suda, ćute na diskriminaciju od strane Opštine Nikšić

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 17:19

Potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković pozvala je građane da joj se pridruže na protestu ispred Ustavnog suda u Podgorici sjutra 16. aprila u 12 časova.

Ivanović: NIJE TAČNO da je zvanično Sarajevo poslalo PROTESTNU NOTU Crnoj Gori zbog posjete Dodika

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 16:31

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je danas da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Abazović: SDT treba da UTVRDI kako su Lazović i Katnić bili u službi kavačkog klana, slijedi i superfinale

Utorak, 16.04.2024 | 10:52

Specijalno državno tužilaštvo treba da utvrdi kako su nekadašnji visoki funkcioner Uprave policije Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bili u službni kavačkog klana - poručio je poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

NAJMODERNIJA BOJA u 2024: Odiše tihim luksuzom, a evo uz koje komade se najbolje kombinuje

Utorak, 16.04.2024 | 10:29

Prema stilistima, ova nijansa je u najvećem trendu ove godine. Zasijajte tokom proljeća i ljeta u neprevaziđenoj nijansi, suptilnog luksuza.

Astro prognoza: ČETIRI horoskopka znaka koje čeka iznenadni NOVAC do kraja mjeseca

Utorak, 16.04.2024 | 10:16

Astrološka predviđanja otkrivaju da će neki horoskopski znakovi doživjeti neočekivane finansijske dobitke u drugoj polovini aprila 2024.

"Nije VAŽNA, a ni ZANIMLJIVA" - Pjevačica surovo o Tejlor Svift

Utorak, 16.04.2024 | 10:11

Kortni Lav, muzičarka i udovica Kurta Kobejna, nije fan Tejlor Svift. U intervjuu za The Standard je istakla da Tejlor "nije zanimljiva kao umjetnica".

Rubljov - "Nadal me razbio na TRENINGU"

Utorak, 16.04.2024 | 10:00

Rafael Nadal biće u dobroj formi ovog proljeća, otkrio je Andrej Rubljov, slavni ruski teniser.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.