Petak, 03.07.2020 | 13:16
IZVOR: cdm.me

Eraković: Ako se nastavi sa nepoštovanjem mjera, doći ćemo u situaciju da krenemo ka najrigoroznijim mjerama

Jasan je – zdravlje nacije je prioritet.




Foto: PR Centar

Samo onaj ko je neodgovoran kada govorimo o zdravlju ove nacije može krenuti protiv epidemiološkoh mjera i protiv zdravog razuma svakog pojedinca u Crnoj Gori, upozorio je u razgovoru za CdM direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

Odgovarajući na pitanje da li ponašanje neodgovornih pojedinaca ili grupa može ekonomiju države “baciti na koljena”, Eraković kaže da je to jasno.

“Svaki građanin Crne Gore treba da se zamisli sam sa sobom. Nećemo dozvoliti ni u jednom trenutku da bilo ko bude etiketiran ili da postoje predrasude prema nekom što se zarazio. Ljudi ne smiju biti stigmatizovani. Ipak, moramo shvatiti da onaj ko to tendenciozno radi, sa namjerom, takvi pojedinci ili grupe moraju snositi odgovornost za namjerno izazivanje problema u Crnoj Gori. Prvo zdravstvenog, ali isto tako i ekonomskih problema, koji ciljano mogu da dovedu do uništavanja naše ekonomije, turističke sezone. Uspjećemo da prebrodimo krize, pokazali smo to i kroz istoriju da možemo, ali stvarno mislim da ne treba da dozvoliti bilo kome, ma kako se zvao, da nam to uništava”, istakao je Eraković u razgovoru za CdM.

On upozorava da je ovaj talas mnogo jači, mnogo brže se virus prenosi, da je zahvatio mnogo veći broj ljudi, a da se mjere prevencije među stanovništvom primjenjuju mnogo slabije u odnosu na prethodni takas koji je definitivno ostavio mnogo manje posledice.

Suočavamo se, kaže, sa ozbiljnim brojem zaraženih i hospitalizovanih. Krajnji je trenutak da energičnim mjerama i odgovornošću svakog pojedinca, da ga učinimo lakšim svedemo na razumnu mjeru kako bi se sa virsom u narednim periodu lakše nosili i kako nam ne bi predstavljali predstavljao neki veći izazov.

/// ZAKON stupio na snagu: Evo kolike su NOVČANE KAZNE za one koji prekrše mjere NKT-a

Jasan je – zdravlje nacije je prioritet.

“Naravno, razmišljamo i o ekonomiji. Sve što smo uradili, zapravo za cilj ima to da bi naša ekonomija ali i kompletno stanovništvo osjetilo malo duha koji nam je potreban. Ipak, ali ako se nastavi sa ovakvim nepoštovanjem mjera, posebno onih koje mogu napraviti epidemiološke bombe, doći ćemo u situaciju da krenemo ka najrigoroznijim mjerama. Zdravlje nam je uvijek bilo prioritet, pa oni koji ne razmišljaju na taj način, trebalo bi dobro da se zamisle šta je posljedica onoga što oni rade. Tu prije svega mislim na one stvari koje mogu predstavljati najveće epidemiološke bombe, a to su masovna okupljanja, sportski događaji, što znači da ne smijemo dozvoliti da napravimo dodatni epidemiološki rizik”, jasan je Eraković.

/// FOTO: Kasno sinoć KONTROLISALI poštovanje mjera u ugostiteljskim objektima

Govoreći o otvaranju granica sa Srbijom, Eraković napominje da “smo mi uvijek okrenuti prvenstveno prema sebi”.

“Gledamo situaciju u Crnoj Gori, odmjeravamo i donosimo mjere. Međutim, Crnu Goru ne možemo posmatrati izolovano i moramo posmatrati naš region kao jednu cjelinu jer je logično da će najveća migracija stanovništva biti upravo u našem regionu. Mislim da se zaboravlja, a želim još jednom da istaknem, da su sve mjere koje je Nacionalno koordinaciono tijelo do sada donijelo bile ispravne i tačne. Vrijeme je pokazalo da su bile blagovremene. Kako mjere u samoj državi tako i one prema regionu. Sjetite se, predočili smo bojazan da tolika liberalizacija mjera, organizovanje najvećih epidemioloških rizika koji postoje, koja smo imali u susjedstvu, mogu dovesti do velikih epidemioloških razmjera. Ali najbolji način kada želite nekoga da demantujete, a nijeste u pravu, jeste da tu priču, prevedete na politički teren. Ne želimo da se bavimo politikom, interes nam je da dođe što više građana iz regiona, pa i Srbije u Crnu Goru, da uživaju u ljepotama naše države, a da naša ekonomija u skladu sa tim napravi određene pomake. Ali, ne smijemo dozvoliti da nam ekonomija bude ispred zdravlja. Zdravlje nam je prioritet, a kada se steknu uslovi, bićemo prvi koji ćemo naše drage prjatelje, rođake i poznanike pozvati iz Srbije i drugih zemalja regiona da dođu u Crnu Goru”, zaključio je Eraković u razgovoru za CdM.

Izvor: cdm.me

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
03.07.2020 14:04

A ko to sa namjerom radi, recite po imenu i prezimenu, da vidimo baš...što se naše ekonomije tiče, ona ne postoji, tako da je Covid na.ebao ako je bude tražio da je uništi...

10 1
Pantani
03.07.2020 16:13

Ti kao da neznaš,pa Risto Ćirov,ne znam što i pitaš

1 6
Dr Hause
03.07.2020 14:40

Kod nas je korona 30 godina razara nam ekonomiju, a narod zivi na infuziji.

14 2
Postovalac
04.07.2020 13:15

Ovi iz Ukrajine,Poljske i drugih destinacija sto nam dolijecu setaju po Crnoj Gori nesmetano ali ako slete iz Srbije e onda smo nadrljali

0 0

OSTALE VIJESTI

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

KONTROLNO SASLUŠANJE Spajića i Šaranovića krajem juna; Laković poslanicima: Shvatite ovo kao priliku da se još bolje pripremite

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:15

Poslanik Pokreta Evropa sad i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković zakazao je za 26. jun kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na temu imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića i posljedica na sistem bezbjednosti.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Sanja Vučić otkrila šta misli o Jeleni Karleuši: Pjevačica joj javno uzvratila ISTOM MJEROM

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:33

Mlada pjevačica Sanja Vučić je na svom Instagram profilu odgovarala na pitanja pratilaca, a jedno je posebno privuklo pažnju javnosti.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.