Petak, 03.07.2020 | 16:39
IZVOR: Kolektiv.me

Kotor: Za modernizaciju kina "Boka“ skoro 200 HILJADA EURA

Ugovor o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopa u Kotoru potpisali su danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor Filmskog centra Sehad Čekić.




Foto: Gov.me

U rekonstrukciju i modernizaciju kina „Boka“ biće uloženo gotovo 200.000 eura, a projekat će biti realizovan u skladu sa razvojnim prioritetima utvrđenim Nacionalnim programom razvoja kinematografije 2018-2023. i Programom razvoja kulture 2016-2020.

„Na ovaj način ne samo da ćemo revitalizovati prikazivačku djelatnost, već ćemo i kulturnu ponudu Kotora obogatiti novim filmskim repertoarom i obezbijediti uslove za prikazivanje kvalitetnih ostvarenja domaće i inostrane produkcije“, kazao je ministar Bogdanović.

Ugovorom je, između ostalog, predviđeno da polovina filmskog repertoara bude posvećena nezavisnom evropskom i nacionalnom filmu dok će, u cilju širenja filmske pismenosti, u modernizovanoj bioskopskoj sali biti organizovane edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, kao i za stručnu i najširu javnost.

„Znamo da je kinematografija kompleksna oblast kulture, koja pored kreativnih i umjetničkih kapaciteta, ima i velike ekonomske potencijale. Upravo ta specifičnost ukazuje da je za sprovođenju politike razvoja ove oblasti neophodan promišljen, sistematičan i dinamičan pristup, a to je ono čime se Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture rukovode u kontinuitetu“, napomenuo je ministar Bogdanović.

Podsjetio je da je Nacionalnim programom razvoja kinematografije predviđena upravo tehničko-tehnološka modernizacija, odnosno digitalizacija bioskopa.

„Ministarstvo kulture već je započelo taj proces. Dobili smo prvi 3D bioskop u Mojkovcu, obezbijeđena su sredstva za nabavku nove opreme za bioskop u Bijelom Polju, a projekat digitalizacije danas nastavljamo u Kotoru. Naš plan je da s ovim aktivnostima nastavimo i u narednom periodu, tako da će po istom principu saradnje biti obuhvaćeni i bioskopi u Ulcinju, Baru i na Cetinju“, poručio je ministar Bogdanović.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Arpcović izrazio je zadovoljstvo današnjim činom potpisivanja Ugovora i zahvalio Ministarstvu kulture i Filmskom centru što su prepoznali značaj ulaganja u modernizaciju bioskopa u Kotoru i u ovaj segment kulture.

„Kotor, kao jedan od centara kulture naše zemlje, ovim Ugovorom dobija izuzetno vrijednu donaciju koja će omogućiti nabavku nove opreme kako bismo našim sugrađanima omogućili najbolje uslove za gledanje filmske umjetnosti u našem kinu „Boka“, kazao je Aprcović.

Direktor Filmskog centra Sehad Čekić istakao je da je ovo još jedan lijep dan za crnogorsku kinematografiju i ukazao da će realizacija ovog Ugovora doprinijeti uzdizanju filmske kulture na mnogo viši nivo. U tom kontekstu, izrazio je zahvalnost Ministarstvu kulture i Opštini Kotor na kontinuiranoj podršci.

„Prema planu koji imamo, postavljanjem tehnike koja može digitalno da projektuje zvuk i sliku, moći ćemo da organizujemo ne samo kvalitetno prikazivanje filmova, već ćemo pažnju moći da usmjerimo kako na edukaciju tako i na ono najbolje što dolazi od svjetske filmske produkcije“, kazao je Čekić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.

Vlada radnicima Instituta uplaćuje 1,1 MILIONA EURA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:17

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da uplati jednokratnu pomoć radnicima Instituta dr Simo Milošević u Igalu, za šta će biti izdvojeno 1,1 milion eura a novac će biti uplaćen na žiro račun Sindikata.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju  i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.

Italijanski recept za FENOMENALNE ŠPAGETE, prave se praktično ni od čega

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:39

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cijenovno prihvatljive.