Petak, 10.07.2020 | 07:29
IZVOR: Dan

MATURANTI - Fakultet promijenio literaturu, postali smo meta za potkusurivanje

Maturanti koji su pali na prijemnom ispitu za upis na Medicinski fakultet u Podgorici optužili su upravu te visokoobrazovne ustanove da ih je prevarila i da ih nije obavijestila o promjeni literature na osnovu koje treba da polažu prijemni, piše Dan.




Foto: ucg.ac.me

U otvorenom pismu 90 maturanata navodi se da su razočarani i da je u vodu pao njihov višemjesečni trud i učenje jer su se spremali iz knjige “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita”, Beograd 2009. godine, a pitanja i zadaci na testu su bili iz udžbenika za gimnaziju.

“Kao što znate, od 102 kandidata za upis na Medicinski fakultet, nas 90 nije položilo prijemni ispit. Još strašnije je što niko od nekoliko onih koji su prošli nije postigao odličan uspjeh. I najstrašnije, većina nas koji smo “pali“ ima „Luče“ dokaz da smo tokom 12 godina školovanja imali sve petice”, istakli su maturanti u otvorenom pismu.

/// Bošnjak: Prijemni ispit za Medicinski fakultet nije položilo 90 UČENIKA, svi luče

Prijemni ispit bio je 7. jula.

“Spremali smo se po uputstvima koja smo dobili na zvaničnom sajtu Medicinskog fakulteta. Mnogi od nas spremali su se cijele godine, svakodnevno provjeravajući informacije na zvaničnom sajtu. Naravno da smo imali uvid i u prijemne ispite koje su polagale prethodne generacije, neki od nas znaju i lično te studente. Dakle, sve vrijeme smo imali određenu sliku o tome šta nas tog 7. jula čeka na prvom od mnogih stepenika koje treba da pređemo kako bismo jednog dana, poslije mnogo godina odricanja i danonoćnog učenja, ostvarili svoje snove”, kažu maturanti.

Kako su dodali, niko ne može ni da zamisli kakav su šok doživjeli kad su dobili pitanja i shvatili da to što su učili neće biti vrednovano.

“Suočeni sa potpuno novim šablonom i ogromnim razočaranjem što nas je neko, očigledno prevario, odnosno, nije nas na vrijeme obavijestio šta se od nas očekuje, nijesmo digli glas, nijesmo se suprotstavili i nikome nijesmo skrenuli pažnju na tu sitnu „nelogičnost“. Umjesto toga, pokušali smo da „poletimo” u akademske visine iako su nam i noge i ruke bile vezane. A to smo učinili dijelom zbog toga što nijesmo generacija koja odustaje na prvoj prepreci, a dijelom što smo, ispostaviće se, suviše naivni. Učeni smo da vjerujemo profesorima i sistemu. Preko noći smo postali meta za potkusurivanje, na društvenim mrežama se u trkuju ko će žešće da nas opljune i omolovaži”, ističu maturanti.

Oni tvrde da ih političari zloupotrebljavaju u obračunu sa aktuelnom vlašću.

“Već u narednih nekoliko nedjelja imaćemo novu priliku da pokažemo „ko je vjera, a ko nevjera“. Ovog puta naoružani znanjem iz obavezne literature, one koju bismo spremali i prvi put samo da nam je neko to rekao. S obzirom na to da nam je učinjena dvostruka šteta nijesmo se oporavili ni od prvog neuspjeha, a dio javnosti je jedva dočekao da nas dodatno „ubije u pojam“, tražimo da nas pustite na miru”, poručuju maturanti.

KOMENTARI (11)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
?
10.07.2020 10:14

Sredice se to kao i diplone luce,a kako polozise dobri i vrlodobri ,da li je njih neko obavijestio o promjeni literature

23 2
123
10.07.2020 12:17

Nije ni njih, svi koji su položili položili su sa dovoljnim ili dobrim uspjehom, raspitaj se malo pa pričaj

4 4
Inozemac
10.07.2020 10:16

U Pristini ima mjesta,mnogi su tamo laganice zavrsili

18 1
Kopakabana
10.07.2020 10:20

Kako vas nije stid da se javljate,buduci doktori i specijalisti???Upisacete,zavrsicete i bicemo u vasim rukama.Ima li vece tragedije za ovu drzavu?

24 7
Aaaa
10.07.2020 10:23

Kao prvo ne vidim svrhu podjela na luce i vrlodobre i dobre, od pamtivijeka do danas imali smo djake bubalice i one sa primijenjenim znanjem, sto bi se reklo malo ali da valja. Imate srecu sto uopste imate primjemni ispit, jer u moje vrijeme na tom retardiranom fakultetu upadalo se bez prijemnog, a rang liste su se znale vec januara, samo su juna objavljene. Zelim vam brz upis i srecan pocetak.

7 2
Marko
10.07.2020 11:06

Samim tim što ste Luče, vi bi trebali imati natprosječno znanje iz svoje oblasti. Nisu vas prevarili da vam umjesto vašeg gradiva daju nešto sa pravnog fakulteta? Možda bi se to položilo kad bi bilo 50% poena na domaće, a 50% na prisustvo prijemnom ispitu. Kao i sve ostalo, i školstvo je spalo na niske grane...

21 3
he
10.07.2020 11:33

Nema veze da oni dobiju diplomu pa će se učit na nama i onako niko nije robijao radi pogrešnog liječenja

18 0
Ulm
10.07.2020 12:21

Potpuna podrška za maturante, da vidimo kako bi vi intelektualci što komentarišete položili prijemni na kojem su bila pitanja koja nemaju veze sa onom literarurom koju je fakultet ZVANIČNO objavio

8 19
Marko
12.07.2020 14:30

Ti si očogledno jedan od tih...Kod mene na prijemnom nije bilo zadataka koji su se ' vrtili' i koje je trebalo naučiti. Znanje si donosio iz srednje škole, a nisi čekao da te 'pogodi zadatak' koji si spremao...Zato Bolonjci prije i posle fakulteta ne znaju ni tablicu množenja cjelu...

0 0
Podgoricanka
10.07.2020 14:58

A kad budu trebali nekog da izlijece reci ce 'a ne znam ovo, ovo je bilo u drugu knjigu iz koje nam nisu rekli da treba da ucimo' To su nam danasnji akademski gradjani, intelektualci, obrazovana elita...

14 0
Ooo
10.07.2020 15:04

Pogledajte zadatke sa prijemnog, pa neka se javi neko da kaze da su to stvarno pitanja iz gimnazijalskog gradiva, sramota za fakultet i za citavu javnost koja potpuni neosnovano napada djecu

3 10

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.