Petak, 10.07.2020 | 16:28
IZVOR: klix.ba

KORISNI SAVJETI: Dermatolozi otkrivaju kako da tretirate opekotine izazvane SUNČANJEM

Ljeto je i sve više vremena provodimo na otvorenom, zbog toga bismo trebali posvetiti dodatnu pažnju zaštiti od sunca. Na primjer hladno mlijeko, tačnije proteini koje sadrži, može vam pomoći u umirivanju upaljene kože.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Mlijeko takođe sadrži i mliječnu kiselinu koja pomaže u sprečavanju ljuštenja kože. Kako biste učinkovito nanijeli mlijeko na tijelo, dermatologinja Tsippora Shainhouse savjetuje da meku krpu namočite u hladno mlijeko i potom izgorjelu kožu natopite mlijekom kako biste je ohladili.

Uvijek dobra opcija je i da na tijelo nanesete hidrokortizonsku kremu.

"Nanesite tanak sloj hidrokortizonske kreme dva-tri puta dnevno u trajanju do sedam dana. To pomaže u smanjenju upale kože", rekla je Shainhouse.

Shainhouse takođe preporučuje i korištenje hladnih obloga kako bi se smanjio osjećaj pečenja.

"Hladna voda će ohladiti vruću i izgorjelu kožu. Takođe će privremeno minimizirati bol širenjem temperaturalnih impulsa", kazala je.

Vjerovali ili ne, obloge od crnog ili zelenog čaja su prirodan lijek za opekotine od sunca, jer sadrže tanite - prirodne polifenole koji imaju protuupalno svojstvo.

Da biste napravili vlastiti čajni oblog, skuhajte čaj i sačekajte da se ohladi. Zatim umočite krpu u čaj i stavite na opečenu kožu.

Aloe vera gel također je dobar za vašu kožu, jer biljka aloe vera ima sastojke protuupalnih svojstava koja mogu pomoći u liječenju opekotina.

"Aloe vera sadrži spoj zvan aloin koji ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju crvenila, oteklina i bolova, a može pomoći u ubrzavanju zacjeljivanja kod blagih do umjerenih opekotina", rekla je.

No, budući da je aloe vera prirodni biljni sastojak, Shainhouse je upozorila da može izazvati alergijski kontaktni dermatitis ako niste pažljivi. Zbog toga je važno izvršiti test na zglobu prije nego što ga nastavite koristiti.

Povećajte unos vitamina D. On ubrzava proces ozdravljenja, posebno ukoliko se uzima u velikim dozama.

Proizvode koji sadrže alkohol nemojte koristiti na koži dok je upaljena. Takođe se ne preporučuje ni korištenje maslaca ili vazelina.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

Osnovni sud: Štrajk prosvjetara NEZAKONIT

Petak, 19.04.2024 | 15:55

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da je granski štrajk Sindikata prosvjete Crne Gore bio nezakonitost.

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.