Nedjelja, 12.07.2020 | 08:06
IZVOR: Vikend novine

U turizam uloženo 1,7 MILIJARDI EURA- evo i na kojim projektima

Pandemija koronavirusa bitno je uticala na turističku sezonu Crne Gore, ali ne i na projekte koji se realizuju u sektoru turizma.
Foto: Luštica Development

Za 14 godina samostalnosti, renomirani investitori birali su Crnu Goru, kao prestižnu destinaciju u koju vrijedi ulagati.

RADOVI

Grade se rizorti, hoteli, marine, rekonstruišu tvrđave. Trenutno je aktivno deset gradilišta. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, dostavilo je Vladi informaciju o stepenu napretka radova u ovoj godini, kao i visini utrošenih novčanih sredstava.

Kada su u pitanju projekti na primorju, ističe se da je od početka realizacije uloženo gotovo 1,7 milijardi eura. Posmatrano po opštinama, može se zaključiti da su se najviše investicione aktivnosti realizovale u opštini Tivat i to nešto više od milijardu eura, zatim u opštini Herceg Novi 643,5 miliona, u opštini Ulcinj 24,64 miliona i u opštini Budva 8,3 miliona eura.

PORTO MONTENEGRO

Jedan od projekata koji sigurno mijenja Crnu Goru je Porto Montenegro. Projekat predstavlja preuređenje nekadašnjeg mornaričko-tehničkog remontnog zavoda Tivat u visokokvalitetni nautičko-turistički rizort, a podrazumijeva izgradnju marine sa 850 vezova za jahte svih veličina, hotela sa pet zvjezdica, luksuznih stanova, restorana, barova, kafea, galerije, nautičkog muzeja i ostalih turističkih i komercijalnih sadržaja. Danas se na ovoj lokaciji nalazi luksuzni hotelsko-turistički kompleks prepoznatljiv po hotelskom brendu Regent i vodećoj marini luksuznih jahti na Mediteranu, od 455 vezova Porto Montenegro. Uskoro se očekuje gradnja hotela Boka Place vrijednosti 43,67 miliona. Porto Montenegro je projekat čija je investicija premašila ugovorenu visinu investicije od 450 miliona, pa je u dosadašnjem periodu u realizaciju projekta investirano 695 miliona.

PORTONOVI

Bivša vojna kasarna u Kumboru danas je luksuzni turistički rizort. Investicionim programom koji je sastavni dio Ugovora predviđeno je ukupno ulaganje od 258 eura miliona za prvih osam godina zakupa u izgradnju i razvoj turističkog kompleksa, u okviru koje će biti izgrađeni najluksuzniji hoteli i stambene jedinice, marina za superjahte, poslovni i zabavni sadržaji (spa i wellness centar), sale za konferencije i sastanke, brendirani ugostiteljski objekti i hotelska plaža, kao i ostali prateći sadržaji.

Posebnim ugovornim aranžmanom, u hotelskoturističkom kompleksu Portonovi, novim luksuznim hotelom upravljaće vrhunski svjetski operater “One & Only”. Završena je izgradnja Marine kapaciteta od 238 vezova. Ukupna planirana ulaganja u projekat iznosiće 969 miliona eura. Do 31. decembra 2019. godine u projekat je uloženo 614 miliona. U 2020. je predviđeno ulaganje od 46 miliona eura.

LUŠTICA BAY

Na 690 hektara zemljišta nadomak Tivta, kompanija Luštica Development razvija projekat izgradnje turističkog naselja Luštica Bay. Cjelokupan investicioni program, koji će biti realizovan podrazumijeva nastavak izgradnje naselja koje će sadržati sedam hotela (3.310 hotelskih soba, 60 odsto kapaciteta sa pet i više zvjezdica), 1.250 rezidencijalnih jedinica (uključujući vile i apartmane), Talaso centar, dvije marine sa vezovima i pratećim sadržajima, golf teren sa 18 rupa otvoren preko cijele godine, konferencijski centar i sadržaje za svakodnevne potrebe otvorene tokom cijele godine uključujući prodavnice, restorane, osnovnu školu, zdravstvene objekte.

U avgustu 2018. svečano je otvoren The Chedi hotel sa pet zvjezdica i 111 smještajnih jedinica, kao i marina čiji je trenutni kapacitet 85 vezova. Planom aktivnosti investitora za drugu polovinu 2020. predviđen je početak izgradnje novog hotela sa pet zvjezdica. Ukupna planirana investicija iznosiće 1,1 milijardu eura, a do sada je uloženo 254 miliona eura. Gotovo 30 miliona biće investirano do kraja godine.

PLAVI HORIZONTI

Kompanija Qatari Diar u aprilu 2013. godine zaključila je Ugovor o zakupu, odnosno korišćenju plaže Pržno u Tivtu na period od 30 godina. Plan je da se izgradi prestižni turistički rizort, čija izgradnja uveliko kasni, mahom zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Ipak, Qatari Diar nije odustao od projekta. Prema informacijama dobijenim od investitora, u projekat je do sada uloženo 71 milion eura, od čega u od januara od juna 2020. milion i po. Po najavama investitora, u narednom periodu se očekuje intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta. Projekat je vrijedan 250 miliona eura.

MAMULA

U toku je i rekonstrukcija tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera, kategorije pet zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, ugostiteljskim objektima, spomen-sobom, sportskim, edukativnim i pratećim sadržajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima. Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 miliona, a Investicionim programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta, odnosno da će projekat tokom prvih 10 godina država prihodovati 7,5 miliona po osnovu kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu. Radovi su u toku i do sada je uloženo osam miliona eura, a do kraja godine će investirati još pet miliona.

KRALJIČINA PLAŽA

Kompanija Adriatic properties počela je da gradi kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, u koje će uložiti ne manje od 110 miliona. U skladu sa Ugovorom o dugoročnom zakupu hotela „Kraljičina plaža”, ugovorena je izgradnja hotela Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatic Properties kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 126 smještajnih jedinica. Planirana investicija u izgradnju hotela je 73 miliona. Do sada je u projekat uloženo oko osam miliona eura, a do kraja godine će biti još sedam miliona investirano.

HTP ULCINJSKA RIVIJERA

Ugovor o davanju u dugoročni zakup kompleksa HTP Ulcinjska rivijera potpisan je sa Konzorcijumom Karisma Hotels Adriatic Montenegro. Ukupna ugovorena vrijednost investicije iznosi 31,83 miliona kroz rekonstrukciju i adaptaciju hotela Olympic i Bellevue sa depadansima i izgradnju pratećih sadržaja (bazeni, sportski tereni, ugostiteljski sadržaji). Oko 24 miliona su do sada uložena u ovaj projekat koji se realizuje u skladu sa planom.

MONTEROSE

Konzorcijum Northstar iz Podgorice i Equest Capital LimitedJersey (Velika Britanija) su se obavezali da će 80 miliona minimalno uložiti u projekat na Rosama, kao i da će kasnije uložiti dodatnih 130 miliona eura. Rizort Ritz Carlton Montenegro će biti hotel od 300 jedinica, mješovitog modela poslovanja sa 120 hotelskih jedinica i 180 apartmana. Očekuje se da prva faza projekta, u kojoj će biti izgrađen hotel, 113 apartmana i 13 vila te četiri restorana, bude završena na ljeto 2023. godine. Prema podacima dobijenim od investitora u projekat je od početka realizacije uloženo 21,4 miliona, a do kraja godine će još četiri miliona eura.

KOLAŠIN 1600

U podnožju Bjelasice gradiće se turistički kompleks. Prvo će biti izgrađen hotel “K16” sa kondo modelom poslovanja. Početak radova planiran je ovoga ljeta, a zakupac (“Gener 2 Shpk” iz Albanije i “Skiresort Kolašin 1600” iz Crne Gore), ima ugovorni rok da do 17. decembra izradi i revidira tehničku dokumentaciju. U ovoj godini je investirano nešto više od pola miliona eura, a plan je da se do kraja godine investira ukupno 1,2 miliona eura. Do sada u projekat je uloženo nepunih 900.000 eura

“THE CHEDI” I NA ŽABLJAKU

Bivši vojno-turistički kompleks “Mediteran” na Žabljaku, konačno će dobiti novo ruho. Zemljište je na 30 godina zakupio konzorcijum CG SKI koji čine privredna društva CG SKI i Baltic International Trading LTD i Estonije. Investicionim programom, odnosno Biznis planom, koji su sastavni dio Ugovora o zakupu, predviđena je izgradnja ekskluzivnog, ekološki održivog turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica.

U toku su radovi na uklanjanju postojećih objekata nekadašnjeg kompleksa. U planu je početak prve faze izvođenja zemljanih i grubih građevinskih radova na izgradnji centralnog objekta Hotela The Chedi (projektovana vrijednost ulaganja do kraja godine 700.000 eura). Do kraja godine biće uloženo 1,3 miliona eura, od ukupno predviđenih 5,5 miliona.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mikjs
12.07.2020 08:54

I sta ims obican gradjanin Cg od toga veliko nista

0 2

OSTALE VIJESTI

Zakon o ZABRANI PUŠENJA: Izrečeno više od 97.000 EURA novčanih kazni

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 07:16

Sanitarni inspektori su izvršili 634 inspekcijskih nadzora koji su se odnosili na kontrolu zabrane pušenja i isticanje oznaka o zabrani pušenja u radnim prostorima.

Crna Gora - Preduzetnik NE MORA u penziju sa 67 godina

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 07:07

Prestanak radnog odnosa po sili zakona, u smislu godina života i staža osiguranja, ne odnosi se na preduzetnika, odnosno na zaposlenog koji je osnivač ili vlasnik većinskog udjela u tom privrednom društvu i druga lica utvrđena posebnim zakonom, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.  

"I najmanji PROMET u ovim uslovima je USPJEH"

Nedjelja, 09.08.2020 | 08:21

Ovogodišnja turistička sezona nije uporediva niti sa jednom sezonom do sad ni kod nas ni u svijetu. 

U ponedjeljak počinje isplata jednokratne novčane pomoći od 200 EURA

Subota, 08.08.2020 | 10:08

Isplata jednokratne novčane pomoći od 200 eura za 8.522 porodice korisnika materijalnog obezbjeđenja počeće u ponedjeljak 10. avgusta, najavljeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Investicija za povećanje snage HE “Perućica”

Petak, 07.08.2020 | 12:22

Elektroprivreda Crne Gore je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8 HE "Perućica" instalisane snage 58,5 MW. Obezbijeđena su i sredstva od strane Njemačke razvojne banke u skladu sa čijim procedurama se tender i sprovodi.

Veljović: Ubijena novinarka sa Malte i osumnjičeni nijesu posjećivali Crnu Goru

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 09:35

U vezi sa ubistvom malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, Uprava policije nije dobijala direktne zahtjeve od policije Malte, objavljeno je na Tviter nalogu Uprave policije.

"Pobjedom DPS-a na izborima zaokružujemo pitanje državnosti i generišemo nove prilike za mlade"

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 09:19

Pobjedom DPS na izborima 30.avgusta zaokružujemo pitanje državnosti i generišemo nove prilike za mlade, poručio je politički direktor partije Branimir Gvozdenović prilikom posjete Opštine Bar u okviru predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

VIDEO: Kad se Mesi NALJUTI - odbio da pruži ruku sudiji poslije utakmice

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 09:08

Barselona je uspjela da se preko Napolija plasira u četvrtfinale Lige šampiona (3:1, 1:1), a jedan od glavnih aktera u revanšu je bio i arbitar Čunejt Čakir.

Direktor OB Berane: Pacijentkinja pozitivna na koronavirus PREMINULA u Rožajama

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 08:26

Direktor Opšte bolnice Berane Budimir Dabetić kazao je da se u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 45 kovid pozitivnih pacijenata, dok se za dva pacijenta čeka nalaz. On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je jedna pacijentkinja (1966. god.) iz Rožaja izgubila borbu s koronavirusom.

MA: U julu DESET puta MANJE putnika nego 2019. godine

Ponedjeljak, 10.08.2020 | 08:22

Broj putnika nacionalnog avioprevoznika Montenegroerlajnza nije zadovoljavajući u toku ove godine, i u odnosu na jul prošle godine manji je deset puta, rekao je komercijalni direktor MA Dragan Popović.

Anastasija Ražnatović: "Naučila sam da se ne oslanjam na planiranje unaprijed..."

Nedjelja, 09.08.2020 | 21:23

Mlada muzička zvijezda Anastasija Ražnatović otputovala je privatnim avionom u Crnu Goru kako bi se odmorila nekoliko dana, a svi poslovni planovi su trenutno stavljeni na čekanje.

Zateže kožu, hidrira je i hrani: Najjeftinija domaća maska za lice je sve što vam treba ovog ljeta

Nedjelja, 09.08.2020 | 20:59

Jeste li znali da apsolutno svaki dio lubenice može da se iskoristi - i kora i sjemenke? "Meso" lubenice je toliko sočno da vam je na prvi pogled jasno i logično kako su moćna njena hidratacijska svojstva, piše Wanted.

PONEDJELJAK u znaku SUNCA: Početak radne sedmice obilježiće TOPLO vrijeme

Nedjelja, 09.08.2020 | 20:50

Vremenska prognoza za ponedjeljak 10. avgust

Da li ste znali? Domaće pjesme koje smo godinama pjevali pogrešno

Nedjelja, 09.08.2020 | 20:12

Pojedini tekstovi i dalje su ostali isti u našim glavama i pravo je vrijeme da obnovimo gradivo i tekstove u nekim od najpoznatijih pjesama. Slobodno priznajte, i vi ste pogrešno pjevali neke od ovih hitova.

Njome vlada Venera, planeta ljubavi i ljepote: Evo kako da na najbolji način razumijete ženu Vagu

Nedjelja, 09.08.2020 | 19:35

Prvo što treba da razumijete o ženama u znaku Vage je da su to veoma zgodne žene koje traže nekoga ko ih zavrjeđuje.