Utorak, 14.07.2020 | 15:34
IZVOR: Kolektiv.me

Podrška Češkog Filmskog Fonda za novi filmski projekat "Živi i zdravi" Ivana Marinovića

Film Živi i zdravi, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Marinovića podržan je kao manjinska koprodukcija u okviru konkursa Češkog Filmskog Fonda (Státní fond kinematografije) u iznosu od 3.5 miliona kruna (oko 130.000 eura), što je ujedno i najveća dodijeljena suma na ovom konkursu.




Foto: Adriatic Western

U obrazloženju komisije stoji da se autor filma Ivan Marinović, koji je filmsku režiju diplomirao na FAMU - čuvenoj češkoj filmskoj akademiji, "nakon internacionalno uspješnog debitantskog filma "Igla ispod praga" sa scenariom "Živi i Zdravi" vraća u svoj zavičaj sa gorkom svadbenom komedijom." Kompanija Analog Vision, producentkinje Veronike Kuhrove je projekat prijavila za podršku. Ocijenivši scenario odličnim, i uz želju da se kvalitetnom komedijom obogati repertoar, komisija je ocijenila pozitivnim i vezu sa FAMU, kao i željenu zastupljenost čeških filmskih stvaralaca u projektu.  

Prema mišljenju reditelja i scenariste rezultat konkursa je mnogo iznad očekivanja i nadanja sa kojim je produkcija aplicirala.

"Trenutno je teška situacija u kinematografiji globalno, i sa velikim oprezom pristupamo svim nužnim konkursima za zatvaranje finansijske konstrukcije filma. Ovako snažna podrška Češkog fonda nas je ohrabrila, jer podrazumijeva prepoznavanje kvaliteta, pogotovo ako se pogledaju renomirana imena ostalih pobjednika konkursa. Mi smo ipak skromna kinematografija, i nismo navikli na ovu vrstu pobjeda. Za mene, kao praškog studenta, je ovo takođe značajno na mnogo nivoa. Osjećam neku vrstu ponosa i zahvalnosti jer će film kao manjinska koprodukcija postati i formalno dio velike češke kinematografije, čiji su mi stvaraoci oduvijek bili uzori."

Film "Živi i Zdravi" je planiran za snimanje za 2021 godinu. Do sada je prepoznat nagradama Krzystof Kieslowski na Script East programu za razvoj scenarija u Kanu 2019-te godine, kao i nagradom za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu iste godine.

Marinovićev drugi dugometražni film Živi i Zdravi je podržan za produkciju od strane Filmskog Centra Crne Gore, a do sada je obezbijeđeno i koprodukciono učešće kompanije Sense Production Milana Stojanovića, koje je obezbijedilo sredstva preko konkruza za manjinske koprodukcije Filmskog Centra Srbije, kao i podršku za razvoj na konkursu evropske krovne institucije MEDIA. Takođe dobijena je i podrška za razvoj od strane evropske SEE Cinema Network organizacije. "Živi i Zdravi" je produkcija Adriatic Western kompanije, a glavni producent filma je Marija Stojanović, sa kojom je Marinović uspješno sarađivao i na svom debitantskom filmu.

Iako je pandemija Covid-19 donekle usporila pripreme produkcije, snimanje filma je planirano u Boki Kotorskoj i očekuje se da biti završeno tokom 2021. godine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

VIDEO: “Maestralna..." Gledaoci hipnotisani novom serijom na Netfliksu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:49

U režiji dobitnika Oskara, Stivena Zejlijana, Ripli počinje kada sitnog kriminalca, Toma Riplija (Endrju Skot), dočeka bogati Herbert Grinlif.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

De Niro otkrio - Ovo su njegovi OMILJENI GLUMCI svih vremena

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:52

Malo je glumaca koji se mogu uporediti s Robertom De Nirom. Dobitnik je dva Oscara i sedam nominacija u glumačkim kategorijama. De Niro je titan holivudskog filmskog platna koji je u filmovima Martina Scorsesea, Francisa Forda Coppole i Quentina Tarantina ostvario neke od svojih najupečatljivijih uloga.

DVA MILIONA pregleda za 24 SATA - Bijonse pokazala svoju PRIRODNU KOSU, fanovi u šoku (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:55

Njen video-snimak je za 24 sata pregledan dva miliona puta. Da li ste iznenađeni?

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

VIDEO: Dejvis nije mogao da sakrije koliko je ljut - BACIO MIKROFON i otišao sa konferencije

Utorak, 23.04.2024 | 09:46

Entoni Dejvis nije mogao da sakrije bijes posle još jednog poraza protiv Denver Nagetsa (101:99).

Smeta im BUKA - PROČITAJTE na šta se žale stanovnici Podgorice

Utorak, 23.04.2024 | 09:37

Upravi za inspekcijske poslove građani Podgorice najviše prijavljuju remećenje kućnog reda – bukom i glasnom muzikom, kao i postavljanje predmeta na zajedničkim djelovima stambene zgrade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Gradskom portalu da se uglavnom i izdati prekršajni nalozi odnose na navedene prekršaje.

Ceca se OGLASILA iz studija, pa OBRADOVALA fanove - "POČELO JE" (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 09:26

Ovo se dugo čekalo.

ODLOŽENO suđenje Abazoviću po tužbi Lazovića

Utorak, 23.04.2024 | 09:22

U ulcinjskom Osnovnom sudu danas je odloženo suđenje po tužbi bivšeg službenika Uprave policije Zorana Lazovića i Bemaksa protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Dragaš: NEGATIVNI izvještaj Stejt departmenta za 2023. POTVRDIO ZLOUPOTREBE Abazovićeve Vlade

Utorak, 23.04.2024 | 09:13

Pokret Evropa sad saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Vlade (bivšeg premijera Dritana) Abazovića naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda vladavine Demokratske partije socijalista - kazao je član Predsjedništva ove stranke Tihomir Dragaš.

ŠETNJA za Ukrajinu sjutra na Cetinju: PODRŠKA HEROJSKOM ukrajinskom narodu

Utorak, 23.04.2024 | 09:01

Na Cetinje će se sjutra u 18 sati održati još jedna protestna šetnja podrške Ukrajini - najavili su organizatori.

Medojević: HAPŠENJA posljedica PRITISKA međunarodne zajednice

Utorak, 23.04.2024 | 08:54

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao je da se Crna Gora ne može očistiti od kriminala i korupcije koji je našao svoje sjedište u policiji, tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, sudovima, bez radikalnih mjera.

Sindikat podgoričke Čistoće traži POVLAČENJE SISTEMATIZACIJE

Utorak, 23.04.2024 | 08:49

Zaposleni u podgoričkoj Čistoći juče su redovno radili i tako će nastaviti sve dok predstavnike ovog preduzeća na razgovor ne primi sekretar za finansije Balša Špadijer.