Srijeda, 15.07.2020 | 21:22
IZVOR: Kolektiv.me

NOVA odluka NKT-a: Za kontakte i PCR pozitivne samoizolacija 21 DAN

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je danas na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da izmjeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.




Foto: Gov.me

Mjera samoizolacije određuje se:

- U trajanju od 21 dan se licima koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.

- Do ozdravljenja, a najmanje 21 dan licima koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti.

Mjere se određuju na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Mjera institucionalne izolacije određuje se:

- U trajanju do navršenih 21 dan od dijagnostikovanja bolesti licima koja su bila na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore i imaju negativan rezultat testa prije isteka perioda od 21 dan od dana dijagnostikovanja infekcije (prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2).

- U trajanju do dobijanja jednog negativnog rezultata testa, ali ne kraće od 21 dan od dijagnostikovanja bolesti, licima koja su bila na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak i imaju pozitivan rezultat kontrolnog testa, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Izuzetno, ovim licima može da se odredi i mjera samoizolacije, ako postoje uslovi za smještaj u samoizolaciju.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu uz ograničenje kretanja i praćenje zdravstvenog stanja lica kojem je samoizolacija određena, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva. Zdravstveno stanje prati nadležna epidemiološka služba u skladu sa rješenjem Sanitarne inspekcije.

"Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Na snazi ostaje i mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore".

Mjere stupaju na snagu danom donošenja, privremenog su karaktera i primjenjivaće se dok postoji opasnost od unošenja, odnosno širenja zarazne bolesti novog koronavirusa.

PROČITAJTE UKOLIKO STE PROPUSTILI: 

Analizirano 375 uzoraka: NOVIH 78 slučajeva koronavirusa- najviše iz Podgorice

Begić: Testiranja na LIČNI ZAHTJEV će biti stavljena po STRANI

Epidemiološka situacija na Cetinju zabrinjavajuća: "Građani da svedu kontakte na minimum"

Vuković: Ukoliko se ovakav trend nastavi, nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
CT
16.07.2020 10:21

Ako ne vrate mjere ovaj virus će da nas pojede

1 0

OSTALE VIJESTI

Kakav vazduh UDIŠEMO? Tokom tri mjeseca, zagađenje bilo najveće u ove ČETIRI OPŠTINE

Četvrtak, 18.04.2024 | 07:05

Nakon dva mjeseca zagađenja vazduha u prekograničnoj vrijednosti i po dvadesetak dana u sjevernom dijelu naše države, situacija u martu je nešto bolja, sudeći prema podacima Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

Drakić: Radnici ASK su trpjeli MOBING; Leković: Nadam se da će Perović saopštiti po čijem je NALOGU RADILA

Srijeda, 17.04.2024 | 21:18

Predsjednik Sindikata ASK, Dušan Drakić, kazao je da je prošlo skoro deset mjeseci od kako je počeo bunt radnika u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Strana državljanka PRIJAVILA da je silovana u Budvi?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:13

U razmaku od jednog sata policiji su prijavljena dva slučaja seksualnih delikata.

Martinović: Perović trenutno u prostorijama SPO, NIJESMO DOBILI pismeno rješenje o zadržavanju

Srijeda, 17.04.2024 | 20:45

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović trenutno se nalazi u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) za zadržavanje - saopštio je njen branilac Nikola Martinović.

Perović NEĆE danas biti SASLUŠANA u SDT-u zato što "nema slobodnih termina"

Srijeda, 17.04.2024 | 19:52

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović, koja je danas uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), večeras neće biti saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu, zato što nema slobodnih termina, saopštio je Pobjedi branilac Perovićeve Nikola Martinović.

CRNA GORA: Izmjene zakona o radu - Očevima 10 slobodnih dana, žene bez menstrualnog odsustva

Srijeda, 17.04.2024 | 09:09

Na Nacrt izmjene Zakona o radu tokom javne rasprave stigle su brojne sugestije i primjedbe, ali je Ministarstvo rada prihvatilo svega 20-ak predloga i to onih koje nijesu suštinske prirode.

Pročitajte šta piše u PISMU koje je Lazović poslao Novoviću

Srijeda, 17.04.2024 | 10:12

Bivši visoki funkcioner crnogorske policije Zoran Lazović, koji je uhapšen u nedjelju po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva kojega tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je omogućila ulazak u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, još 12. marta je pismom preko advokata obavijestio Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je spreman da dođe u SDT na svaki poziv i da ne želi to da izbjegne ili ometa bilo kakav zakonit rad Tužilaštva.

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

Stručnjak OTKRIVA - Ove dvije namirnice su odlične za zdravlje crijeva i srca

Četvrtak, 18.04.2024 | 07:23

Kada je riječ o raznim hroničnim bolestima, od probavnih problema do kognitivnog pada i srčanih oboljenja, ishrana igra važnu ulogu. Srećom, uključivanje protuivupalnih namirnica u ishranu može nam pomoći u borbi protiv ovih stanja.

PONESITE KIŠOBRANE - Ove TEMPERATURE nam donosi ČETVRTAK

Srijeda, 17.04.2024 | 22:02

U četvrtak nas očekuje pretežno  oblačno vrijeme sa kraćim sunčanim intervalima, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Naučnici na ivici OTKRIĆA ŽIVOTA van Zemlje?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:49

Jedno od najvećih pitanja na koje još uvijek nema odgovora je da li postoji život van zemlje. I ako postoji, gdje se "krije"?

ISTRAŽIVANJA POKAZALA - Da li LOŠIJE SPAVAJU žene ili muškarci?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:31

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću vjerovatnoću da pate od nesanice.

Drakić: Radnici ASK su trpjeli MOBING; Leković: Nadam se da će Perović saopštiti po čijem je NALOGU RADILA

Srijeda, 17.04.2024 | 21:18

Predsjednik Sindikata ASK, Dušan Drakić, kazao je da je prošlo skoro deset mjeseci od kako je počeo bunt radnika u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Strana državljanka PRIJAVILA da je silovana u Budvi?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:13

U razmaku od jednog sata policiji su prijavljena dva slučaja seksualnih delikata.

Pjevač objavom ZABRINUO mnoge - Oglasio se iz bolnice (FOTO)

Srijeda, 17.04.2024 | 20:58

Pjevač Marko Stojković, poznat kao MC Stojan, hospitalizovan je zbog lošeg zdravstvenog stanje.

Martinović: Perović trenutno u prostorijama SPO, NIJESMO DOBILI pismeno rješenje o zadržavanju

Srijeda, 17.04.2024 | 20:45

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović trenutno se nalazi u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) za zadržavanje - saopštio je njen branilac Nikola Martinović.

Potpuno PRIRODAN NAČIN - Ofarbajte jaja SODOM BIKARBONOM

Srijeda, 17.04.2024 | 20:36

Soda bikarbona je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji svake domaćice.

Ovi ZNACI ZODIJAKA i su "NAJSLABIJI" na alkohol

Srijeda, 17.04.2024 | 20:24

Neki horoskopski znakovi se ističu svojom posebnom sklonosti prema uživanju u alkoholnim pićima.