Četvrtak, 16.07.2020 | 17:42
IZVOR: cdm.me

Institut za javno zdravlje: Posebna opasnost leži u istovremenoj epidemiji sezonskog gripa i Covid-19

Institut za javno zdravlje jasno poručuje – posebna opasnost leži u istovremenoj epidemiji sezonskog gripa i COVID-19 i niko u ovom trenutku ne može da predvidi niti izmjeri kakav bi to pritisak bio.




Foto: PR Centar

“U ovom trenutku mnogi ne žele ni da zamisle kakva situacija očekuje države i zdravstvene sisteme kada se grip i korona pojave zajedno. Izazova je mnoštvo a prvi bi bio uspješno kliničko razlikovanje jedne infekcije od druge što će maltene biti nemoguće imajući u vidu njihove slične simptome i znakove", kažu u Institutu za javno zdravlje, odgovarajući na pitanje koliko će biti izazovna borba sa koronavirusom i sezonskim gripom zajedno na jesen.

Napominju da je obolijevanje od koronavirusa samo po sebi izazov bez presedana koji je pogodio sve segmente funkcionisanja društva i zdravstvenog sistema svake države na svijetu. Svaki dodatni izazov i pritisak u vremenu obolijevanja od korone nosi potencijal za ogroman negativan uticaj na sve segmente našeg funkcionisanja i zato mu se moramo oduprijeti zajedno i svim dostupnim silama.

“Na svu sreću, za grip postoji djelotvorna zaštita koja svima, a posebno osobama u riziku, može pomoći da lakše i sigurnije prebrode jesen i zimu. Iz tog razloga neophodno je na vrijeme shvatiti da je imperativ ove godine učiniti sve što je u našoj individualnoj i institucionalnoj moći da budemo zaštićeni od gripa. Vakcinacija protiv gripa zdravstvenih radnika, hroničnih bolesnika, osoba starijih od 65 godina i drugih kategorija osoba u riziku je imperativ na kojem se mora insistirati”, kažu u IJZ u izjavi za CdM.

Naručeno 40 odsto više doza vakcine

Napominju da je ove godine naručeno gotovo 40 odsto više doza vakcine protiv gripa, a Institut je pokrenuo inicijativu za obezbjeđenjem i dodatnih količina kako bi bili sigurni da vakcina bude dostupna onima koji su najugroženiji.

Na svu sreću, napominju,  opšte mjere prevencije za obje bolesti su identične.

“Samim tim, jedino ako budemo pažljivi, ako se budemo pridržavali preventivnih mjera i ako usvojimo životne stilove i stavove koji se prema svakoj osobi odnose kao prema potencijalno inficiranoj – imamo se čemu nadati. U ovom trenutku niko nema pravo da kaže da je umoran i da su mjere koje su na snazi previše stroge jer time urušava sve ono što smo postigli ranije. Dokazali smo da možemo da se izborimo sa koronom i uradićemo sve da se izborimo kada korona i grip budu zajedno tu a jedinstvo je potrebno više nego ikada”, kažu u Institutu za javno zdravlje.

Moramo se navići na maske

Kako dodaju, cijena nošenja maski je nelagodnost na koju se svi možemo (i moramo) navići a koristi su višestruke.

“Dakle – jedino nošenjem maski, održavanjem distance uvijek i svuda te redovnom higijenom ruku možemo zaštititi sebe i svoje porodice i kompletno društvo”, zaključuju u IJZ u izjavi.

* IJZ: Novih 60 slučajeva infekcije KORONAVIRUSOM, PREMINULA još jedna osoba

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.