Utorak, 04.08.2020 | 07:35
IZVOR: Pobjeda

COVID 19 učinio svoje: U Podgorici 63 odsto turista MANJE nego prošle godine

Za prvih pet mjeseci tekuće godine u Podgoricije boravilo 21.168 turista, stoje 63 procenta manje u odnosu na isti period prošle godine.




Foto: Kolektiv.me, arhiva

Ostvareno je ukupno 40.102 noćenja ili 59 procenata manje u odnosu na uporedni period, kazala je za Pobjedu Ana Jovanović iz Turističke organizacije Podgorice.

Prethodne četiri godine u glavnom gradu bile šu rekordne po svim turističkim pokazateljima, a razlog za ovogodišnji pad turističkih bilansa je korona virus.

Zbog epidemiološke situacije otkazane su brojne manifestacije, pa Turistička organizacija ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije.

Podsjetivši da je turizam jedna od najpogođenijih privrednih grana u svijetu u toku pandemije virusa kovid-19, predstavnica Turističke organizacije Podgorice (TOP) navodi da su takve posljedice evidentne kako u Crnoj Gori, tako i u našem glavnom gradu.

“Višemjesečno zatvaranje granica, nemogućnost, a zatim i strah od putovanja, doveli su do negativnih rezultata kad je u pitanju turistička sezona. Evidentan negativan trend posjeta i noćenja u ovoj godini, doveo je do izostanka prihoda, u jednom periodu, što je u mnogome izmijenilo naše planove i predviđanja, naročito imajući u vidu činjenicu da su prethodne četiri godine u glavnom gradu bile rekordne po svim turističkim pokazateljima”, poručuje Jovanović.

Planiranie manifestacije u organizaciji TO Podgorice u prethodnom periodu nijesu realizovane iz epidemioloških razloga, te zbog ograničenosti brojaposjetilacana otvorenom i u zatvorenim prostorima.

“S proglašenjem epidemije u Crnoj Gori, u martu je otkazana manifestacija Dan raštana, a zatim i Dan patišpanja, Dan krapa na Plavnici”, poručuju iz TOP-a.

Zbog zatvaranja granica, otkazane su i brojne studijske posjete novinara, blogera, turoperatora iz regiona i Evrope, te zbog preporuka i poštovanja epidemioloških zahtjeva, otkazani su i brojni tematski izleti za turiste i sugrađane.

Uprkos tome što je turizam u Crnoj Gori evidentno najpogođenija grana tokom ove epidemije, iz Turističke organizacije Podgorica poručuju da gotovo svi turistički poslenici vjeruju da će se i najbrže oporaviti, čim dođe do uspostavljanja nesmetanog turističkog prometa.

“Prvo otvaranje granica u maju nam je dalo taj pozitivan impuls. Imajući u vidu činjenicu da Podgorica nema izraženu sezonalnost, a nadajući se i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji krajem ljeta, očekujemo poboljšanje turisitičkog prometa do kraja godine, kada naš grad bilježi i najveću posjećenost”, poručuju iz TOP-a.

Uprkos aktuelnoj situaciji, realizovane su neke manifestacije u cilju poboljšanja turizma u glavnom gradu.

“Manifestacija Najljepša bašta Podgorice, koju organizujemo šestu godinu zaredom, u saradnji sa portalom Volim Podgoricu, realizovana je i ove godine. Cilj ove manifestacije je promocija očuvanja i zaštite životne sredine kroz afirmaciju baštovana, koji svojim primjerom pokazuju kako treba voditi računa o zelenilu”, poručuje Jovanović.

Turistička organizacija Podgorice ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije, pa je svakodnevnim objavama na Fejsbuku i Instagramu predstavljala sve atrakcije, lokalitete i aktuelnosti iz grada.

“Shodno aktuelnoj kampanji NTO Crne Gore ,,U društvu prirode”, stavili smo akcenat na prirodne atrakcije, kojim Podgorica obiluje (rijeke, jezera, panoramske, pješačke, biciklističke staze i drugo), a koje su atraktivne i dostupne domaćim gostima i sugrađanima”, pojašnjava Jovanović.

U saradnji sa NTO Crne Gore i britanskim Outlook Travel Magazinom pripremili su Outlook travel vodič.

“Priča o Podgorici je u fokusu ovog magazina, uključujući predstavljanje turističkih potencijala i atraktivnih lokaliteta u gradu, a magazin se distribuira širom svijeta (link: https://www.outlooktravelmag.com/travel-guides/95montenegro/reader)”, navode iz TOP-a.

U privatnim smještajima skoro sve rezervacije otkazane

Vlasnici izdavanja apartmana u centru i na periferiji žale se naveoma slabo poslovanje ove godine.

Vlasnik „Korzo apartmana” u Ulici slobode Dušan Blečić kaže i da je januar bio na nivou prošlogodišnjeg, a da je od februara i sve krenulo niz brdo.

“April, maj i jun bili su bukvalno bez ijednog gosta”, ističe Blečić, uz napomenu da je od prvog talasa korone u martu sve otkazano.

U julu je, dodaje on, bilo turista iz Češke i Poljske.

“Smanjili smo cijene do 50 odsto, pa smo privukli te goste. Međutim, to je 80 odsto manje gostiju nego prošle godine”, navodi on.

Posla nema ni Nevenka Maslovarić, koja izdaje apartman na Starom aerodromu.

“Ovog ljeta niko nam nije rezevisao smještaj. Bilo je nekih rezervacija za april, ali su otkazane početkom marta. Od kad je počeo prvi talas korone mi nemamo posla”, kazala je Maslovarić, uz napomenu da su prošle godine imali turista.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Misko Pg
04.08.2020 09:48

Ja ne znam koji turisto to dolaze u Pg kad nemaju sto vidjet

0 0

OSTALE VIJESTI

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača GRADIĆE SE Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Srijeda, 24.04.2024 | 18:18

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Radulović: Očekujem da ćemo do kraja godine ODABRATI izvođača druge dionice i odmah krenuti sa radovima

Srijeda, 24.04.2024 | 17:57

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira.

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" - Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića.