Četvrtak, 06.08.2020 | 21:31
IZVOR: rtcg.me

Preporuke za IZBORE: Obavezne MASKE, DEZINFEKCIJA i DISTANCA...

Na sjednici Državne izborne komisije usvojen je dokument pod nazivom "Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača", koji već duže pripremaju Nacionalno koordinaciono tijelo, Institut za javno zdravlje i DIK. Cilj ovih preporuka, kako je saopšteno, je zaštita zdravlja građana, odnosno svih učesnika izbornog procesa.
Foto: Kolektiv.me/Pixabay

Opšte preporuke

Preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, odnosno svih učesnika izbornog procesa s obzirom na trenutnu situaciju u vezi sa epidemijom koronavirusne bolesti (COVID-19) u Crnoj Gori.

Preporuke se odnose kako na članove Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora,tako i na birače, državne organe, organe lokalne samouprave, druge organe i organizacije kojisu dužne da pružaju stručnu i tehničku pomoć organima za sprovođenje izbora.

Preporuke se odnose i na predstavnike posmatračkih misija, kao i na sva druga lica koja učestvuju u izbornom procesu i koja se mogu naći na dan izbora na biračkom mjestu.

U cilju prevencije i suzbijanja daljeg obolijevanja izazvanog novim koronavirusom, poseban značaj imaju opšte

mjere i preporuke koje je bitno na vrijeme predočiti biračima, kao i članovima biračkih odbora.

Sve preporuke predstavljene u ovom dokumentu moraju biti jasno i vidno istaknute na svim biračkim mjestima, a prije svega:

1. Obavezna dezinfekcija ruku prije ulaska na biračko mjesto i tokom procesa glasanja u skladu sa ovim preporukama;
2. Obavezno nošenje maske na biračkom mjestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača;
3. Držanje propisane fizičke distance prije, tokom i nakon boravka na biračkom mjestu u skladu sa opštom
preporukom NKT-a o držanju fizičke distance.

Epidemiološke preporuke za rad Državne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija

S obzirom na ključnu ulogu komisija za izborni proces, epidemiološka bezbjednost njihova članova je od izuzetnog značaja.

Zasijedanja komisija organizuju se u prostorijama čiji kapacitet sjedećih mjesta zadovoljava održavanje neophodne minimalne fizičke distance među članovima od 2 metra.

Prostorije osim što su prostrane treba da budu dobro osvijetljena i da imaju mogućnost prirodne ventilacije.

Dezinfekcija radnih površina sala treba da bude prije i nakon svake sjednice.

Nošenje maski je obavezno bez obzira na držanje distance.

Dezinfekcija ruku prilikom ulaska na sjednicu i izlaska sa sjednice je obavezna.

S obzirom da je funkcionisanje izbornog procesa u velikoj mjeri zasnovano na nesmetanom radu komisija odposebnog je značaja da se svi članovi pridržavaju preporuka za sprječavanje infekcije uvijek i svuda. Na taj način oni će zaštititi ne samo sopstveno zdravlje, zdravlje svojih porodica, već i zdravlje kolega iz Komisije i osigurati njen nesmetan rad.

Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača

Obuka biračkih odbora

Svi članovi biračkih odbora prilikom redovnih edukacija o svojim dužnostima prolaze i posebnu, epidemiološku obuku.

Obuka će se organizovati korišćenjem online platformi ili obezbjeđivanjem termina na televiziji. Obuci ne može prisustvovati više lica od broja lica koji je utvrđen važećom naredbom Ministarstva zdravlja Crne Gore, a koje su u toku trajanja obuke obavezne da nose maske i pridržavaju se mjera opšte prevencije.

Uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta

Biračko mjesto je neophodno organizovati i urediti na način kojim se rizik izlaganja virusu svodi na najmanju moguću mjeru.

Preporučuje se da biračka mjesta u epidemiološkom smislu budu spremna za glasanje najmanje jedan dan prije izbora, o čemu se lično, tokom obilaska biračkih mjesta, uvjeravaju članovi biračkog odbora.

Preporučuje se da biračka mjesta budu označena na način da pravac kretanja svakog birača i minimalna distanca od dva metra bude obezbijeđena:
- Ispred ulaska na biračko mjesto;
- Ispred stola na kojem se vrši identifikacija birača;

Preporučuje se držanje fizičke distance između članova biračkog odbora gdje god je to moguće.

Preporučuje se postavljanje alkoholnih gelova ili rastvora za dezinfekciju ruku na ulazu u biračko mjesto i na izlazu sa biračkog mjesta. Ova mjesta treba da budu jasno vidljiva i lako dostupna.

NAPOMENA: Dezinfekcija ruku vrši se prije i nakon glasanja.

Zaštitnu masku, lice koje je došlo da glasa kratkotrajno skida samo u cilju provjere identiteta, odnosno sprovođenja elektronske identifikacije birača (pri tome sva ostala lica u prostoriji nose maske) i zatim će je, nakon prethodne dezinfekcije ruku, ponovo vratiti na lice i obaviti glasanje sa maskom na licu. Svako biračko mjesto treba da posjeduje određenu količinu maski za slučaj da se pojavi građanin koji je došao da glasa, a koji nema masku.

Dezinfekcija ruku se vrši nakon što se maska vrati na lice. Ne smije se zaboraviti da važeće Naredbe Ministarstva zdravlja podrazumijevaju nošenje maski i na otvorenom prostoru čime se smanjuje mogućnost da birač dođe bez maske.

Red za ulazak na biračko mjesto poželjno je organizovati na način da postoji rastojanje od najmanje dva metra u skladu sa peporukama NKT.

Ukoliko birač prilikom ulaska na biračko mjesto odbije da dezinfikuje ruke, nakon njegovog glasanja obavlja se
dezinfekcija prostora (glasačke kabine) koje je onakoristio. Dezinfekciju obavlja član biračkog odbora
prebrisavanjem površina u kabini papirnim ubrusom natopljenim dezinficijensom.

Druge preporuke

Preporučuje se da biračko mjesto u kontinuitetu bude provjetravano, a da vrata i prozori ostaju što duže otvoreni.

Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača

Glasanje van biračkog mjesta – glasanje putem pisma

Biračima kojima je izrečena mjera samoizolacije omogućiće se glasanje putem pisma u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Pravilima o glasanju putem pisma, uz poštovanje dodatnih mjera epidemiološke
zaštite.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu obavezno nose maske,rukavice i zaštitnu pokrivku za garderobu.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača nose sa sobom dezinficijens za ruke, te dezinfikuju rukavice (kao što bi dezinfikovali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete biraču. Dezinficijensom se dezinfikuju i ruke birača prije i poslije glasanja.

Biračima kojima je izrečena mjera samoizolacije tokom glasanja se preporučuje nošenje maski.

Nakon što su omogućili glasanje biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, članovi biračkog odbora po  dolasku na biračko mjesto ulaze sa maskom, dezinfikuju ruke/rukavice i potom kovertu sa glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju rukavice sa ruku, odlažu ih u kantu za otpatke i dezinfikuju ruke. Po povratku na biračko mjesto, kesa sa korišćenim rukavicama se odlaže u kantu za
otpatke.

Glasanje u karantinu

Lica koja su rješenjem zdravstveno sanitarne inspekcije stavljena u institucionalni karantin mogu da ostvare svoje biračko pravo ukoliko se objekat karantina nalazi na području opštine gdje birač ima prebivalište tj. gdje je upisan u birački spisak, a u skladu saZakonom o izboru odbornika i poslanika, Pravilima o glasanju putem pisma i primjenu epidemioloških preporuka.

Brojanje glasova

Preporučuje se da prije početka brojanja glasova površine na kojma se izvodi/vrši brojanje i biračka kutija budu detaljno očišćeni korišćenjem ubrusa natopljenim dezifiensom. Preporučuje se da prilikom svih aktivnosti vezanih za brojanje glasova svi učesnici procesa nose zaštitne maske i rukavice .

Komunikaciona kampanja

Preporučuje se da svi postupci i aktivnosti iz ovog dokumenta budu propraćeni adekvatnom audio-vizuelnom kampanjom uključujući i društvene mreže kao i druge kanale komunikacija – audio, video, postore, bilbordi i slično.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
07.08.2020 06:24

Glasanje sa maskama. Pa niste mogli poželiti bolji scenario. Tek sada će biti krađa i malverzacija...

0 0

OSTALE VIJESTI

DPS: URA sa četiri poslanika drži "predavanje" deset puta jačoj partiji

Petak, 18.09.2020 | 14:07

Samo iz pokreta URA je moguće čuti da partija sa četiri poslanika drži "predavanje" o organizaciji rada deset puta jačoj partiji, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Najavio KRAJ mandata: Grbović ODLAZI sa FUNKCIJE predsjednika Opštine Nikšić

Petak, 18.09.2020 | 12:56

Praznik grada danas je obilježen u Nikšićkom pozorištu Svečanom sjednicom Skupštine opštine. Tim povodom, predsjednik opštine Veselin Grbović podsjetio je da je na današnji dan prije 76 godina Nikšić oslobođen od fašističkog okupatora.

Bečić: Vratićemo Nikšić u red razvijenih opština sa visokim životnim standardom

Petak, 18.09.2020 | 12:38

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić čestitao je svim Nikšićanima 18. septembar – Dan oslobođenja grada.

Marković: Ulaganja u infrastrukturu učiniće Nikšić privlačnim za razvoj privrede

Petak, 18.09.2020 | 09:25

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime predsjedniku opštine Veselinu Grboviću, predsjedniku Skupštine opštine Radivoju Nikčeviću, odbornicima u Skupštini opštine i građanima Dan opštine Nikšić.

Vuksanović - Stanković: "Pozdravljamo Sporazum, ali da vidimo PRIMJENU"

Četvrtak, 17.09.2020 | 21:25

Za Socijaldemokratsku partiju u sporazumu o principima nove vlasti, koji su potpisali lideri tri koalicije nema ništa sporno, ali želi da vidi kako će se on primjenjivati u praksi, ocijenila je predsjednica te stranke Draginja Vuksanović-Stanković u emisiji "Intervju" na RTCG.

ORIGINALNO: U ovoj zemlji ljudi koji ZAGAĐUJU okolinu smeće stiže na kućnu adresu

Petak, 18.09.2020 | 17:33

Osim đubreta koje su sami za sobom ostavili, dobiće i prijavu i novčanu kaznu 

Laušević pred početak školske godine: MASKE su bezbjedne za DJECU

Petak, 18.09.2020 | 16:22

Maske su bezbjedne za djecu i to su potvrdile i Svjetska zdravstvena organizacija, Američka pedijatrijska organizacija i svi relevantni subjekti, poručio je danas profesor Dragan Laušević iz Insituta za javno zdravlje.  

"Neće više biti iste"- Nakon 88 GODINA, fanovi Lego kockica su OČAJNI

Petak, 18.09.2020 | 16:18

Danska kompanija je odlučila da promijeni koncept poslovanja, u sklopu svoje eko misije i odbacivanja plastike

Trampova je posljednja: ZABRANJENI TikTok i WeChat

Petak, 18.09.2020 | 16:13

Donald Tramp odlučio je da preduzme radikalan potez protiv kineskih aplikacija.  

Još jedan SMRTNI SLUČAJ od posljedica koronavirusa: PREMINUO pacijent u Opštoj bolnici

Petak, 18.09.2020 | 15:48

Jedna osoba preminula je od Kovid-19 u Opštoj bolnici Bar.

NEDJELJA, PONEDJELJAK i UTORAK: Ove opštine će biti BEZ STRUJE

Petak, 18.09.2020 | 15:39

Zbog planiranih radova na mreži, u nedelju, ponedjeljak i utorak, bez napajanja električnom energijom će ostati:

DRAMA u životu Bali bega: Žestoko se POSVAĐAO sa ženom, ne može da trpi njenu depresiju?

Petak, 18.09.2020 | 15:12

Turski glumac Burak Özçivit (35), kojeg gledatelji pamte po ulozi Bali-bega u seriji 'Sulejman Veličanstveni', razvodi se od supruge, glumice Fahriye Evcen (34), pišu turski mediji.

DPS: URA sa četiri poslanika drži "predavanje" deset puta jačoj partiji

Petak, 18.09.2020 | 14:07

Samo iz pokreta URA je moguće čuti da partija sa četiri poslanika drži "predavanje" o organizaciji rada deset puta jačoj partiji, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Lebron Džejms o Jokiću: NAJBOLJI IGRAČ, a zbog dobrobiti ekipe uopšte ne misli o sebi

Petak, 18.09.2020 | 13:42

Košarkaši Denver Nuggetsa i Los Angeles Lakersa večeras će tri sata nakon ponoći odigrati prvi susret finalne serije Zapada u NBA doigravanju, a uoči ovog duela LeBron James hvalio je Nuggetse i Nikolu Jokića.

WTA TURNIR U RIMU - Danka Kovinić propustila veliki broj prilika i izgubila

Petak, 18.09.2020 | 13:14

Danka Kovinić je poražena u osmini finala turnira u Rimu.