Ponedjeljak, 10.08.2020 | 07:54
IZVOR: Kolektiv.me

Piše, slika, bavi se muzikom,... Mia u svom indeksu niže samo DESETKE, i djevojka je ZA PRIMJER!

Sve „muke“ i nedoumice tokom školovanja će proći, ali ako cijelog života radite nešto što u suštini ne volite, e onda ste već u problemu.
Foto: privatna arhiva

Kada pojedinac ima različita interesovanja, izbor budućeg zanimanja predstavlja pravi „mač sa dvije oštrice“.

BRUCOŠKI STRAHOVI, I SUSRET SA NEPOZNATIM

Završavajući srednju školu, dvadestogodišnja Mia Kružić iz Tivta, upravo je tragala za fakultetom koji će objediniti sve njene preferencije i interesovanja.

Kao neko ko sebe vidi kao sponu društva koja će ukazivati na probleme i „osvjetljavati“ ono što nije u fokusu javnosti, Mia nije imala dilemu - izbor je pao na Fakultet političkih nauka (FPN) u Podgorici.

„Poželjela sam da za vrijeme svog fakultetskog obrazovanja pored sticanja korisnih znanja i vještina omogućim sebi edukovanje na onome području koje smatram zanimljivim, inspirativnim, te čiji putevi vode ka stimulativnoj profesiji koja sa sobom nosi široki spektar mogućnosti, profesiji koja neće samo tolerisati, već će i podsticati kreativnost i slobodu onih koji se za nju opredijele. Moj je izbor bio lak, a novinarstvo se javilo kao očigledan odgovor na pitanja koja sam sebi u tom periodu postavljala, te sam tako upisala Fakultet političkih nauka u Podgorici, smjer Medijske studije i novinarstvo”, otkriva naša sagovornica na početku razgovora za Kolektiv.me.

A onda su uslijedili i brucoški dani, “obojeni” neizvješnošću, strahu od nepoznatog, a opet, tu je bila i određena doza uzbuđenja, spremnost da se suoči sa onim što joj nova životna sredina donosi.

Mia nam otkriva da su uprkos svemu tome, njena očekivanja ispunjena, a prvobitni strahovi pokazali su se kao neopravdani.

Ipak,…

“Prva godina fakulteta je u mome, kao i u životu svakog studenta, predstavljala veoma značajnu etapu – susret s nepoznatim, suočavanje s neistraženim. Osamostaljivanje i sazrijevanje, promjena okruženja, sticanje novih poznanstava i prilagođavanje životnoga ritma neki su od izazova s kojima sam se suočavala tokom prve godine studiranja. Razgovori sa starijim studentima omogućili su mi da formiram viziju akademskog obrazovanja i studentskog života, te da tako stvorim i određena očekivanja. Na moje veliko zadovoljstvo očekivanja su ispunjena, riječi hvale mojih kolega pokazale su se kao sasvim opravdane, a moji neizbježni brucoški strahovi hiperbolični”.

Foto: privatna arhiva

U INDEKSU SAMO DESETKE

Kada je neko radan i vrijedan, onda usklađivanje brojnih obaveza ne predstavlja problem, a Mia je tu prepreku savladala na najbolji mogući način.

Tokom prve godine fakulteta, ona je u svom indeksu nizala samo desetke, što je uspjeh za svako poštovanje! Pored svega, imala je vremena da se posveti i svojim brojnim hobijima.

Tako ova svestrana djevojka svira gitaru i pjeva, slikarskom četkicom stvara magiju na platnu, a ne zapostavlja ni usavršavanje stranih jezika.

“Usklađivanje svih obaveza skupa s polaganjem ispita za mene je bio nov i izazovan zadatak. Ipak, posebno mi je drago što mogu reći da sam uspješno položila sve ispite sa srednjom ocjenom 10.00. Kako sam već navela, drugačiji životni ritam od mene je tražio brzo i efikasno prilagođavanje, a stvaranje balansa između fakultetskih zadataka, društvenog života i rekreacije postao je zahtijevan posao. Uprkos tome, sretna sam što sam ujedno bila u mogućnosti redovno završavati svoje fakultetske obaveze i ostaviti vremena za one aktivnosti koje me takođe ispunjavaju i privlače – čitanje, učenje jezika, muziku, crtanje. Posvećenost profesora i podrška porodice i prijatelja taj su zadatak učinile lakšim, a moje usklađivanje i orijentaciju bezbrižnijim”, ističe Tivćanka za Kolektiv.me.

Upravo je Srednja mještovita škola “Mladost” koju je pohađala, probudila u njoj sklonost ka prirodnim i društvenim naukama, kao i prema različitim vidovima umjetnosti.

Novinarstvo za Miu predstavlja spoj nauke i umjetnosti – poštovanje profesionalnih standarda sa jedne strane, uz slobodu za izražavanje ličnih talenata sa druge strane. Vjeruje da riječi imaju moć promjene i izliječenja, ma šta to značilo.

“Preciznost i oštroumnost egzaktnih znanja, poznavanje čovjeka, njegovih korijena, stremljenja i mogućnosti, ali i sposobnost izražavanja znatno kompleksnijih osjećenja kojoj nas uči književnost, oduvijek su me fascinirali, a ova moja interesovanja uticala su i na konačan izbor daljeg životnog usmjerenja. Za mene je novinarstvo i nauka i umjetnost. Ono zahtijeva sticanje opštih znanja i poštovanje profesionalnih standarda s jedne strane, dok s druge ostavlja široke mogućnosti za slobodno izražavanje i razvijanje sopstenih talenata. Ono uvijek ostavlja prostora za otkrivanje nečeg novog, kao što nam omogućava i sticanje i unapređivanje sebi svojstvenog i prepoznatljivog stila. Novinarstvo za mene predstavlja uzvišeni poziv. Američki književnik Henri Miler smatrao je da je prava riječ u pravom vremenu kao čaša vode u pustinji. Upravo sam se pri donošenju svoje odluke vodila ovom mišlju, te vjerujem da riječi imaju moć promjene i izliječenja”.

Foto: privatna arhiva

OBLAST ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA U FOKUSU

Kao buduću novinarku, Miu posebno zanima oblast istraživačkog novinarstva, koja kombinuje temeljna istraživanja, poznavanje pravnih propisa i dotiče se znanja iz oblasti politike, a to su upravo one vještine koje se, kako ističe, na Fakultetu političkih nauka stiču.

Veoma joj je interesantna mogućnost kombinovanja novinarske profesije s putovanjima i usavršavanjem stranih jezika, te svoje idealno mjesto u svijetu novinarstva vidi na položaju dopisnika koji izvještava o značajnim zbivanjima.

Kada je riječ o crnogorskoj medijskoj sceni, smatra da je tu situacija raznolika.

“Crnogorska medijska scena, prema mome skromnom mišljenju, predstavlja primjer izuzetno razvijene medijske scene koju karakteriše bogatstvo žanrova - od onih informativnih do tzv. opinion journalism-a. Izuzetan razvitak zabilježen je na polju foto, TV, kao i internet novinarstva. Ipak, činjenice pokazuju da na našim prostorima slabi interesovanje za istraživačko novinarstvo kojim se sada prevashodno bave nevladine organizacije. Stoga bi doprinos sadašnjih i budućih generacija novinara na tome polju mogao biti okarakterisan kao veliki korak u daljem razvoju novinarstva našega podneblja”, objašnjava naša sagovornica.

Mia je više nego uspješno prešla svoj prvi stepenik na putu ka tome da ostvari svoje snove.

Strpljiva, vrijedna,… čeka na nove izazove, uvjerena da joj dodatna znanja mogu samo pomoći ka daljem usavršavanju. Ne isključuje mogućnost da jednog dana studije nastavi i u inostranstvu, ako se za to ukaže prilika.

„Zadovoljna mogućnostima koje Fakultet političkih nauka pruža svakako planiram nastavak svojih studija na istom, što ne isključuje opciju nastavka usavršavanja u inostranstvu. Smatram da različite perspektive i drugačiji pristupi istim pitanjima i problemima mogu pružiti znatno šire znanje i poboljšati vještinu kritičkog i objektivnog razmišljanja što je za profesiju kojom se želim baviti od posebnog značaja. Obrazovanje u različitim školama i pohađanje raznovrsnih kurseva smatram mogućnošću sticanja čitavog dijapazona znanja koja u mom daljem usavršavanju mogu biti samo korisna”, zaključila je Mia za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (13)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Hana
10.08.2020 08:04

Bravo!

18 0
Zvonko petković
12.08.2020 18:52

Bolje ti je da se učlaniš u dps za to ti nije potreban fakultet

0 1
Desetica
10.08.2020 08:41

Naslovnica sa lijepom I uspjesnom Miom cista desetka

12 0
David
10.08.2020 08:47

Nevjerovatna i sjajna Mia .

11 0
Pjer
10.08.2020 10:07

Ovako treba promovisati osobe koje su naša buducnost , bravo i za "Kolektiv".

8 0
Karden
10.08.2020 12:49

Kolektiv je tu bez konkurencije

6 0
Marija M.
10.08.2020 10:34

Mia zasluzuje sve moguće komplimente . Veliko BRAVO .

7 0
Boka
10.08.2020 10:56

Ovakvi članci su neophodni u totalnoj poplavi šunda na svim medijima i pokazati mladim ljudima da postoji i jedan drugi svijet dostojan našeg poštovanja.

9 0
LEO
10.08.2020 12:15

Veliki pozdrav za Miu.

9 0
Kameleon
10.08.2020 12:50

Što reći , svaka čast ovoj djevojci .

9 0
Bebi
10.08.2020 15:17

Lijepa i pametna :)

7 0
Radmila Stanisic
10.08.2020 15:53

Ponosni smo na tebe Mia.

7 0
Bijela
10.08.2020 18:15

Svaka cast!Ovakve osobe treba da podrzi drzava,i pojedinci i firme ko je u mogucnosti.A ne kriminalce i korumpirane osobe.

4 0

OSTALE VIJESTI

Nikšić: Hospitalizovano 76 pacijenata, sedam životno UGROŽENO

Utorak, 22.09.2020 | 09:49

U JZU Opšta bolnica Nikšić trenutno je hospitalizovano 76 pacijenta, saopšteno je iz ove ustanove.

Fondacija "Budi human": Maleni Dragan čeka svoju šansu za LIJEČENJE, pošaljite 31 na 14543!

Utorak, 22.09.2020 | 09:04

Iako ima tek dvije godine, maleni Dragan Maslak iz Budve se od prvog dana kada je došao na svijet, hrabro bori za život. Dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza, zbog čega ne sjedi, ne puzi i ne hoda, a čak i okretanje zahtijeva veliki napor, saopšteno je iz Fondacije "Budi human".

PERKA u 69. godini IGRA, PJEVA, i ne odustaje... Jedna situacija je posebno naučila da CIJENI ŽIVOT

Utorak, 22.09.2020 | 08:55

"Samoća je samo stanje svijesti. Možeš biti sam među stotinu ljudi. Ja živim sama, ali ne osjećam se tako“, ponosno poručuje Perka Brnović, 69-godišnja udovica iz Podgorice.

Rakočević - Narednih dana ne očekujemo PAD broja zaraženih

Utorak, 22.09.2020 | 08:53

Epidemiološkinja IJZ dr Božidarka Rakočević kaže da narednih dana ne očekuje smanjenje broja zaraženih korona virusom, jer kako dodaje, svi smo svjedoci da se mjere ne poštuju.

Komunalna inspektorka: Nekada stičemo utisak da niko NE POŠTUJE mjere

Utorak, 22.09.2020 | 08:29

Komunalna inspekcija u Glavnom gradu za oko 15 dana izrekla je 19 prekršajnih naloga, od čega 14 fizičkim licima zbog nenošanje maske i nedržanja distance, kazala je za TVCG komunalna inspektorka Marina Aleksić.

Džaković reagovao: Radović mi prijeti linčom

Ponedjeljak, 21.09.2020 | 12:21

Nekadašnji odbornik Stevan Džaković optužio je predsjednika Skupštine opštine (SO) Budva Krsta Radovića za linč.

Inspekcije pojačale KONTROLE poštovanja epidemioloških mjera, koncentrisati se na OVA TRI GRADA

Ponedjeljak, 21.09.2020 | 11:03

Operativni štab za inspekcijske poslove Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) konstatovao je danas na sjednici da su nadležni inspekcijski organi na državnom i lokalnom nivou tokom protekla četiri dana pojačali kontrolu poštovanja epidemioloških mjera što potvrđuje i činjenica da je samo u protekla tri dana u Podgorici obavljeno više od 150 inspekcijskih kontrola u kojima je izrečeno više od 20.000 eura novčanih kazni.

Mugoša: Ako se bude moralo, ZATVARANJE kafića PRVA MJERA

Ponedjeljak, 21.09.2020 | 16:56

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da svaki pojedinac mora da poštuje mjere, pozvao je inspekcije da rade svoj posao, poslodavce da vode računa da se poštuju mjere u svim ustanovama, te da vlasnici ugostiteljskih objekata budu odgovorni kako bi doprinijeli sprješavanju širenja virusa. Dodao je da ako budu morali da uvode stroge mjere prvo će početi od zatvaranja kafića.

NAJNOVIJI podaci: Još 230 slučajeva koronavirusa!

Ponedjeljak, 21.09.2020 | 16:58

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 664 uzorka na novi koronavirus.

"Željela sam da mi bude MENTOR": Baranka svojim MOĆNIM GLASOM osvojila i Karleušu

Ponedjeljak, 21.09.2020 | 12:40

Sjajna Tea Šufta iz Bara, zaokupila je pažnju žirija u popularnom regionalnom takmičenju "Zvezde Granda".

Nikšić: Hospitalizovano 76 pacijenata, sedam životno UGROŽENO

Utorak, 22.09.2020 | 09:49

U JZU Opšta bolnica Nikšić trenutno je hospitalizovano 76 pacijenta, saopšteno je iz ove ustanove.

Hodate brzo, polako ili na prstima? SEDAM stvari koje način hoda otkriva o vašem ZDRAVLJU

Utorak, 22.09.2020 | 09:06

Stručnjaci otkrivaju šta sve o vašem zdravlju govori način na koji hodate.

VIDEO: Džastin Biber ZARAĐIVAO kao ulični sivrač sa 12 godina- a onda ga je otkrio poznati pjevač

Utorak, 22.09.2020 | 08:43

Slavni muzičar je sa 12 godina počeo da pjeva na ulici u Kanadi, gdje je i stekao svoje prve obožavatelje...

Srđan Predojević ISKRENO: Teško je kad ostanete BEZ POSLA u 49. godini

Utorak, 22.09.2020 | 08:38

Srđan Predojević je zajedno je sa Jovanom Joksimović dobio otkaz na Prvoj televiziji gdje su vodili jutarnji program, i priznaje da mu je teško što je ostao bez posla.

Komunalna inspektorka: Nekada stičemo utisak da niko NE POŠTUJE mjere

Utorak, 22.09.2020 | 08:29

Komunalna inspekcija u Glavnom gradu za oko 15 dana izrekla je 19 prekršajnih naloga, od čega 14 fizičkim licima zbog nenošanje maske i nedržanja distance, kazala je za TVCG komunalna inspektorka Marina Aleksić.

DNEVNI horoskop PREDVIĐA: Bik troši pare, Vagi sve ide od ruke, a vama?

Utorak, 22.09.2020 | 08:14

Pročitajte dnevni horoskop za 22. septembar!

Prosječan trošak za četvoročlanu porodicu: Za meso 49 CENTI dnevno po osobi

Utorak, 22.09.2020 | 07:47

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za avgust, bez troškova stanovanja i sa minimalnim unosom kalorija, za četvoročlanu porodicu iznosila je 641,8 eura, saopštila je juče Uprava za statistiku (Monstat).

“Očekivanja su bila REKORDNA..." Ništa od postsezone, nada u narednu SEZONU

Utorak, 22.09.2020 | 07:33

Imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, kako je dodao, napori moraju biti usmjereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i na pripremi naredne ljetnje.

Stiže novi servis: Svaki osiguranik će imati uvid u to koliko KOŠTA njegovo liječenje

Utorak, 22.09.2020 | 07:06

Fond za zdravstveno osiguranje, saznaje Pobjeda, priprema novi elektronski servis eEK (elektronski ekonomski karton) koji će u toku oktobra biti razvijen i implementiran.  

Dok ne naučite ove četiri lekcije u životu - nemojte planirati VJENČANJE

Ponedjeljak, 21.09.2020 | 21:34

Ovo su ključne veštine koje garantuju da će vaš brak opstati i biti srećan...