Srijeda, 12.08.2020 | 08:17
IZVOR: vijesti.me

Statistika preminulih od Kovid-19 u CG: Urađene tri obdukcije, prosječna starost 69 godina

Još tri smrtna slučaja povezana sa kovidom-19 prijavljena su Institutu za javno zdravlje (IJZ), pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 71. U pitanju su pacijenti iz Tuzi, Nikšića i Pljevalja, rođeni 1947, 1950. i 1954. godine. Jedna osoba liječena je u Kliničkom centru (KC), a dvoje su bili pacijenti Opšte bolnice u Nikšiću.




Foto: Kolektiv.me/ Pixabay

Iz IJZ juče su saopštili i da su među 533 uzorka koji su analizirani do juče poslijepodne, otkrivena 52 nova pozitivna slučaja infekcije. Među novooboljelim najviše je uzoraka upućeno iz Podgorice - 21, slijede Bijelo Polje i Rožaje sa po osam, šest je upućeno iz Berana, po tri iz Nikšića i Ulcinja, dva iz Pljevalja i jedan iz Bara.

Iz IJZ kazali su i da je juče prijavljen oporavak 37 pacijenta. U Crnoj Gori, kako su saopštili, zasad je 1.119 aktivnih slučajeva kovida-19.

“Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3.748”, kazali su iz IJZ.

Najstariji pacijent koji je preminuo od koronavirusa u Crnoj Gori imao je 98 godina, najmlađi 38, a većina preminulih imala je prateće, hronične bolesti. Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC), vještak sudske medicine Nemanja Radojević, “Vijestima” je kazao da je prosječna starost preminulih od kovida 69 godina. Podaci se odnose na 65 preminulih, od kojih je devet u prvom talasu, a ostatak u drugom, koji je počeo sredinom juna.

Radojević je “Vijestima” odgovorio i da 48 preminulih bilo muškog pola, a 17 ženskog.

Kada je riječ o pratećim oboljenjima, 75 odsto imalo je komorbiditete.

“U našem uzorku od 65 umrlih osoba, za 60 možemo dati podatke u vezi sa drugim propratnim oboljenjima, takozvanim komorbiditetima, jer je ostatak pacijenata umro u kućnim uslovima ili neposredno nakon prijema u bolnicu, bez mogućnosti da se detaljnije evaluira njihovo zdravstveno stanje, dok je kod nekih infekcija dokazana tek nakon smrti”, pojasnio je Radojević.

On je kazao da je, od 60 preminulih pacijenata, 45 imalo druge bolesti, među kojima su najčešća hronična srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost i zloćudni tumori. Za ostalih 25 odsto, tvrdi, nemaju podatke da su bolovali od nekih hroničnih oboljenja. Radojević je naglasio i da je nekoliko umrlih osoba, relativno mlađe životne dobi (manje od 50 godina života) takođe imalo neko ranije hronično oboljenje.

Na pitanje koliko je pacijenata preminulo neposredno od kovida-19, a koliko sa tom infekcijom, Radojević je rekao da na to nije lako odgovoriti, ali su njihove procjene da je oko polovina pacijenata u jednoj, odnosno u drugoj skupini.

U Crnoj Gori do sada su urađene obdukcije tri osobe pozitivne na novi koronavirus, kazao je Radojević. On je pojasnio da su dvije oboljele od kovida-19, dok je jedna smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći, a istovremeno je bila pozitivna bez izražene kliničke slike, pa samim tim i bez patološkog nalaza na obdukciji.

“Druge dvije osobe koje su zaista umrle sa kliničkom slikom kovid-19 infekcije imale su karakterističan nalaz na plućima koji odgovara adultnom respiratornom distres sindromu”, kazao je Radojević. Objasnio je da je u pitanju “težak otok pluća sa hijalinim membranama u alveolama pluća, intersticijalnim (atipičnim) zapaljenjem pluća, koje je tipično za virusne infekcije i sa mikrotrombozama u krvnim sudovima pluća”.

“Ovo je oboljenje koje dovodi do znatnog zadebljanja alveolarno-kapilarne membrane u plućima, što posljedično utiče na veoma otežanu razmjenu gasova, te oboljele osobe osjećaju gušenje kao glavni simptom progresije bolesti praćen padom zasićenosti hemoglobina kisenikom u krvi i porastom zapaljenskih parametara”, zaključio je Radojević.

U Crnoj Gori do sada je od novog koronavirusa preminula 71 osoba. U “prvom talasu” koji je krenuo u martu bilo je devet preminulih, a u drugom, koji je počeo sredinom juna, preminule su 62 osobe. Dva puta, tokom drugog talasa, prijavljena su po čak četiri smrtna slučaja od kovida-19 tokom 24 sata. Podatak o broju umrlih, kako je prekjuče saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, govori o ozbiljnosti infekcije.

“Jeste da su većina umrlih imali komorbiditete i teške bolesti, ali to nije značilo da moraju umrijeti sad. Moglo je to biti za nekoliko mjeseci, godina, ali nije moralo sad”, rekao je Mugoša i poručio da to što se mlađima čini da će lako preboljeti ovu bolest ne znači da moraju da budu neoprezni i ne vode dovoljno računa.

“Svaka neopreznost i nepoštovanje pravila ih dovodi u opasnost da se inficiraju i prenesu najbližima, a među njima su uvijek oni koji su posebno osjetljivi i koji, kao što vidimo, mogu završiti onako kako niko ne bi htio”, poručio je Mugoša.

Prema statistici, Crna Gora je posljednja u regionu prema broju preminulih od novog koronavirusa na 100.000 stanovnika. Na prvom mjestu nalazi se Slovenija, drugom Sjeverna Makedonija, slijede Kosovo, Albanija, BiH, Hrvatska, pa Srbija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača GRADIĆE SE Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Srijeda, 24.04.2024 | 18:18

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

IJZCG: Registrovan drugi slučaj MORBILA u Crnoj Gori kod djeteta od 12 godina

Srijeda, 24.04.2024 | 18:06

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas, u popodnevnim časovima, registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz Rožaja. Kako su saopštili, to dijete nije vakcinisano.

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.