Četvrtak, 13.08.2020 | 07:06
IZVOR: Dnevne novine

KORONAVIRUS u Crnoj Gori: Evo koliko je ljekara bilo ZARAŽENO od početka epidemije

Mjere zaštite od korona virusa adekvatno se sprovode u najrizičnijim odjeljenjima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kazao je epidemiolog Odjeljenja za bolničku epidemiologiju Kliničkog centra Slavko Savović.




Foto: Kolektiv.me

Prema riječima Savovića, SARS-CoV-2 virus, koji je izazvao pandemiju COvId-19 bolesti, od kraja prošle godine postao je ozbiljna globalna prijetnja po javno zdravlje za više od 20 miliona inficiranih u svijetu.

“Pri čemu je stvaran broj inficiarnih nekoliko puta veći zbog velikog broja osoba koje nemaju simptome, te ih je zato teško i prepoznati i registrovati”, naveo je Savović.

Kako je kazao, budući da se radi o novom uzročniku, svaka osoba je osjetljiva i može da bude inficirana i da oboli.

“Ali određene kategorije stanovništva su u većem riziku da budu inficirani od drugih”, pojasnio je Savović i naveo da su među tim kategorijama i zdravstveni radnici koji, zbog prirode svog posla, dolaze u kontakt sa pacijentima koji su sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije.

On je kazao da, po iskustvima nekih zemalja, više od deset do 20 odsto svih inficiranih čine zdravstveni radnici.

“Jasno je, dakle, da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema, naveo je Savović.

On je kazao da je, od početka epidemije u Crnoj Gori, u KCCG infekcija potvrđena kod 54 zaposlena i to kod 14 ljekara, 30 medicinskih sestara odnosno tehničara i deset pomoćnih odnosno nemedicinskih radnika.

“Najveći broj njih je imao ili minimalne simptome ili je bio bez simptoma. Ono što je dobra stvar jeste da nije bilo smrtnih ishoda među zaposlenima KCCG”, istakao je Savović.

Od početka epidemije KCCG je organizovan na način da se od COVID-19 infekcije liječe pacijenti u dijelu bolnice koji je odvojen Interna klinika i Klinika za infektivne bolesti, u odnosu na klinike, gdje se liječi ostala patologija.

Prema riječima Savovića, od 54 radnika koji su bili potvrđeni slučajevi infekcije, samo sedmoro njih u trenutku inficiranja je radilo u COVID dijelu bolnice.

“Ovo, sa jedne strane, govori da se na tim najrizičnijim odjeljenjima mjere zaštite adekvatno sprovode, budući da uvijek postoji vjerovatnoća da se zdravstveni radnik inficira i van radnog mjesta, a sa druge da je infekcija široko rasprostranjena u zajednici i da se neizostavno preliva i na zdravstvene radnike koji su integralni dio te zajednice”, naglasio je Savović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

ANKETA: Da li treba POVEĆATI KAZNE za NEPROPISNO parkiranje u Podgorici?

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:29

Glasajte u našoj novoj anketi.

Ministarstvo finansija: Čistoća mora da SMANJI PLATE 10 odsto

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:15

Preduzeću Čistoća stiglo je mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, za društva koja posluju sa gubitkom, u kojem se ukazuje da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Za UKLANJANJE nečistoće i NJEGU kože iskoristite ove PRIRODNE SASTOJKE koje imate kod kuće

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:07

Zdraviji su od hemijskih, zagađujućih i opasnih proizvoda.

Važio je za NEŽENJU, a onda je ONA osvojila njegovo SRCE - Otkrivena TAJNA SREĆNOG BRAKA Džordža i Amal Kluni

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Stručnjak za govor tijela otkriva ključ uspjeha veze najintrigantnijeg para u Holivudu.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju  i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.