Četvrtak, 13.08.2020 | 09:23
IZVOR: rtcg.me

Begić: RIZIČNIJI boravak u kafiću nego odlazak na GLASANJE

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) i epidemiolog Senad Begić kazao je da je epidemiološki rizik tokom izbornog dana sveden na minimum, te da je on kao takav višestruko manji od boravka u nekom ugostiteljskom objektu.




Foto: PR centar

///KORONAVIRUS u Crnoj Gori: Evo koliko je ljekara bilo ZARAŽENO od početka epidemije///

Kad je u pitanju početak školske godine, Begić kaže da je ključno pitanje možemo li djeci obezbijediti sigurnu radnu sredinu.

Govoreći o predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima zakazanim za 30. avgust, Begić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da javnost "nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa".

"Epidemiološke mjere za izborni dan su takve da rizik minimiziraju, i on je višestruko manji nego tokom boravka u nekom ugostiteljskom objektu. Čini nam se da javnost nepotrebno insistira na bezbjednošću tokom samog izbornog procesa, zaboravljajući da je on predviđen da se odigrava u kontrolisanim uslovima", rekao je Begić.

Na pitanje može li se desiti odgađanje parlamentarnih izbora u slučaju skoka novozaraženih, Begić kaže da su jasno definisani okviri ko može odgoditi izbore, te da to definitivno nije Institut za javno zdravlje (IJZ). 

Istakao je da posljednjih dana imamo "talasanja u broju novozaraženih", pa prema riječima Begića "nije za očekivati da imamo neki nagli porast novooboljelih".

"Sve što se dešava na terenu je odraz poštovanja mjera. Sinoć smo dobili informaciju da je u određenim primorskim opštinama prisutno kršenje mjera od strane mladih. Ja ne mogu da shvatim da mladi nijesu u stanju da iskontrolišu svoju želju za nekim noćnim provodom, ugrožavajući tako zdravlje i svoje i svojih najmiljih. To je jako opasno i tome se mora stati na kraj", poručio je Begić.

Komentarišući eventualno povećanje epidemiološkog rizika, ako djeca od septembra krenu u školu, Begić kaže da je ključno pitanje možemo li djeci pružiti bezbjednu radnu sredinu.

"Velika je to dilema. Najlakše je reći da je lako odbraniti djecu od kovida, a najteže je zapravo, jer se oni ne mogu strogo pridržavati mjera, broj kontakata koji ostvaruju je veći nego kod odraslih, a tu su i uslovi sredine, odnosno same škole. Organizovani zatvoreni prostori nijesu epidemiološki najpovljnija sredina za boravak", pojašnjava Begić.

Bude li se poštovao protokol medicinskog tima Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG ), Begić kaže da je na minimum sveden i rizik od širenja infekcije usljed početka Crnogorske fudbalske lige, jer je opasnost veća van stadiona, nego na terenu.

Osvrnuo se Begić i na informacije o ruskoj vakcini protiv Kovida-19.

"Mi u ovom trenutku imamo najmanje 28 vakcina kandidata koju su istoj fazi ili su istraživanja dalje odmakla, ali ono što ih karakteriše je da je proces njihovog razvijanja transparentan. O svim tim vakcinama možete da se informišete do najsitnijih detalja. Za ovu konkretnu vakcinu, ono što trenutno zna naučna zajednica je jako ograničeno", rekao je Begić.

Raduje, kaže, činjenica da se Rusija sa svim kapacitetima apsolutno uključila u globalne trendove i da su i oni shvatili da je vakcina jedini izlaz iz kompletne krize.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
14.08.2020 06:52

O čemu se možeš informisat za tih 28 kad se radi na njihovom pronalaženju ???????????

0 0

Protest grupe građana ispred SDT-a: Traže da se Katnić brani sa slobode

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:13

Ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva SDT u Podgorici danas je grupa građana održala protest, sa koja je poručeno da traže da se bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić brani sa slobode.

Severina proslavila rođendan, pa se obratila emotivnom porukom: „Suočila sam se sa teškim činjenicama“

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 09:36

Pjevačica Severina Vučković proslavila je 52. rođendan u krugu najbližih, a ovaj dan uveličali su joj brojni prijatelji, kolege, saradnici i članovi porodice.

Nikola Rokvić krenuo PJEŠKE na put do Grčke - Treba da pređe 1.150 km, i to iz HUMANOG RAZLOGA

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:38

Nikola Rokvić krenuo je 22. aprila 2024. godine pješke ka Egini, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru.

Vozači, obratite pažnju - Od ponoći nove cijene goriva

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:43

U Crnoj Gori će od ponoći biti skuplje obje vrste benzina dva centa po litru, dok će eurodizel pojeftiniti jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

VIDEO koji se dijeli mrežama: Pogledajte reakciju Bodiroge, kada je Nadal skočio da proslavi gol Reala

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:50

Meč Real Madrida i Barselone (3:2) privukao je veliki broj svjetskih zvijezda, a među njima su dominirali uglavnom teniseri koji od ovog ponedeljka igraju masters u ovom gradu.

Predlog za ukusan doručak - Pripremite FOKAČU po originalnom italijanskom receptu

Utorak, 23.04.2024 | 08:33

Recept za fokaču je uvijek dobar izbor kada razmišljate šta da spremate za doručak, a da nije klasičan obrok iz pekare. Iako je i ovo tijesto, uvijek je bolje kada sami napravite, a u nastavku pročitajte kako se ona pravi.

U ovom gradu će ZABRANITI sladoled i pizu nakon ponoći - "To radimo zbog MIRA"

Utorak, 23.04.2024 | 08:27

U Milanu će se uskoro raspravljati o zabrani sladoleda nakon ponoći u nastojanju da se zaštite "mir i san" stanovnika.

Prvo OGLAŠAVANJE Nikole Rokvića nakon što je krenuo PJEŠKE na put od 1.060 kilometara (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 08:11

PJevač Nikola Rokvić danas je krneuo pJeške na put dug 1.060 kilometara, tačnije do Egine, gdJe će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom.

"Kad bi Da Vinči ovo VIDIO" - AI snimak Mona Lize kako repuje prikupio PREKO SEDAM MILIONA PREGLEDA (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 08:03

Snimak Mona Lize napravljen uz pomoć vještačke inteligencije napravio je pravu pometnju na internetu.

Oblačnost, kiša - Za UTORAK PRIPREMITE KIŠOBRANE

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 22:05

U utorak nas očekuje pretežno  oblačno, sa mjestimičnom kišom, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Ovo su ZNAKOVI koji sugerišu da ste ALERGIČNI na alkohol

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 22:01

Dok mnogi od nas uživaju u jednom ili dva pića, većina ljudi nije svjesna da može biti alergična na alkohol. Ipak, to što se se probudili s pulsirajućom glavoboljom nakon konzumacije alkohola ne znači da ste imali alergijsku reakciju, vjerovatno ste samo dehidrirali.

Američki glumac OTKRIO - Želio sam da unajmim čovjeka koji bi me UBIO"

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:47

Američki glumac Đankarlo Espozito nedavno je otkrio da je htio unajmiti plaćenog ubicu da ga ubije.

Klub odbornika DPS Berane: Još jednom demonstrirana NESPOSOBNOST vršenja lokalne vlasti, neophodno raspisati VANREDNE LOKALNE IZBORE

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:38

Trećim neuspjelim nastavkom Desete redovne sjednice Skupštine opštine Berane, lokalna vlast je još jednom pokazala da im dobrobit građana nije prioritet, saopštio je Klub odbornika DPS Berane.

Đoković je NAJBOLJI SPORTISTA SVIJETA, izjednačio rekord Federera

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:22

Đoković proglašen za najboljeg sposrtistu 2023. 

Jakara: Momcima ČESTITAM na sezoni u AdmiralBet ABA ligi, nijesmo imali ŠANSE protiv Zvezde

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 21:13

Porazom od Crvene zvezde u drugom meču polufinala (92:77), SC Derbi je završio odiseju u AdmiralBet ABA ligi.