Petak, 14.08.2020 | 18:44
IZVOR: cdm/rtcg.me

Đukanović: Crna Gora potpuno čista u slučaju Možura

Predsjedik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je, tokom posjete Cetinju, da je u slučaju Možura sve besprekorno čisto odrađeno, da je država Crna Gora u potpunosti čista i odgovorno tvrdi da u Crnoj Gori nema ni jednog krivca. Istakao je da opozicija, dio nvo sektora i dio medija pokušavaju da oštete aurtoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu.




Foto: Printscreen, Vlada Crne Gore/Twitter

“Vjerujem da takve priče više nikog ne iznenađuju, vrijeme je predizborne kampanje, to je već postalo dio tradicije našeg političkog života u Crnoj Gori. Naši politički kokurenti svjesni svojih deficitarnih snaga daostvare cilj koji žele, pookušavaju da proizvodnjom afera naude DPS-u a onda i meni,” rekao je predsjednik Crne Gore.

On kaže da cijela Crna Gora svjedoči koliko je bilo takvih afera i kako je svaka završila.

“Nema tu ništa novo, ovo je jedna afera iz takvog repertoara. To radi trougao destrukcije u odnosu na aktuelnu vlast. Opozicija, nvo sektor i dio medija pokušavaju udruženo da oštete aurtoritet predsjednika države, ne štedeći ni državu. Uvijek ih vodi isti rezon  valjda će sad ovo biti dovoljno da oštetimo autoritet vlasti, poziciju predsjednika,” naveo je Đukanović.

Istakao je da je Ministarstvo ekonomije saopštilo činjenice koje su već relevantne.

“U jednom dijelu tog perioda bio sam predsjednik Vlade i savršeno dobro vladam svakom činjenicom. Nijesam ni našao zashodno da reagujem, jer iza toga stoji samo destrukcija koja se medijski sistematski spinuje,” naveo je on.

Sve je u tom procesu urađeno besprekorno zakonito, jasan je Đukanović.

“Zakonito je odabran prvi koncesionar. Suočili smo se sa problemom da on ne može da završi investiciju u predviđenom roku, bila je to renomirana kompanija iz Španije. Poželio je da dobije ili novog partnera, ili da proda svoja koncesiona prava u skladu sa propisima iz našeg pravnog sistema. Država je učestvovala u donošenju odluke o promjeni ugovornih strana u tom poslu. Uslov naš je bio da se partner može promijeniti samo ako je iz tog renomea kao i prethodno odabrani, na sreću dobili smo državnu kompaniju iz članice EU, “Enemaltu”. Nakon detaljnog sagledavanja njihove ponude, saglasili se i donijeli ugovor, u kojem smo se dogovorili da je rok od 60 dana da dođe do promjene činjeničnog stanja u privrednom registru, što se i dogodilo. Enemalta je preuzela koncesiona prava i sve je rezultiralo završetkom investicije dvije godine kasnije. Tako da danas imamo jedan novi proizvodni energetski subjekt u CG. Na prigovore da je time favorizovan taj novi proizvođač, time što je dobio mogućnost da prodaje električnu energiju, odgovor je vrlo jednostavan i on je već saopšten. Tačno je da je pet miliona godišnje se subvencionira cijena električne energije za taj kapacitet proizvodnje, nakon tih 12 godina donosi 60 miliona, nakon toga mora da ga rekonstuiše i preda državi Crnoj Gori, mislim da je on vrijedan 78 miliona eura. Jasna je računica da država tu nije ništa izgubila,” istakao je on.

On je istakao da država nije ništa izgubila u tom poslu nego je na dobitku jer je to vrijedna investicija.

“Sve ostalo što se  konstruiše na tu priču je plod, rekao bih, najpoganije mašte, koja se nažalost nastanila u dijelu crnogorske javnosti, gdje se pokušavaju neke sumnje sa Mlate povezati sa Crnom Gorom, a sve kako bi naudili vlasti”, naveo je Đukanović.

“Država Crna Gora ne zna ništa o tome i ne može imati nikakve veze sa tim. Naš jedini parner u toj priči je bila njihova državna kompanija. Šta su oni radili, da li su nešto radili i da li ima ikakvog smisla sve to treba da odgonetnu njihovi državni organi, njihovi istraživački novinari. Mi smo zainteresovani da kao odgovoran partner da damo sva moguća saznanja, ali ne možemo da damo ono što nemamo, što ne znamo i što se dešavalo potuno mimo nas. Ni jedan  pojedinac iz države Crne Gore ni tada ni danas ne može snositi nikakvu odgovornost ,” istakao je Đukanović.

Đukanović je boravio je danas u posjeti Opštini Cetinje gdje je obišao bolnicu “Danilo I” i Univerzitetski kompleks, odnosno novu zgradu Fakulteta likovnih umjetnosti.

U razgovoru sa direktoricom bolnice dr Sonjom Radojičić i menadžmentom, predsjednik je izrazio poštovanje za očuvanje bogate tradicije kojom se Crna Gora ponosi i čestitao na rezultatima posebno u ovom kriznom periodu izazvanom pandemijom Covid 19 virusa.

“Na takav način pokazujemo i snagu cjelokupnog crnogorskog zdravstvenog sistema”, kazao je on i dodao da upravo bolnica “Danilo I” koja je i jedna od najstarijih zdravstvenih institucija, može služiti na ponos Crne Gore.

Direktorica bolnice Sonja Radojičić je izrazila uvjerenje da će u drugom talasu koji je, kako je kazala, jači od prvog, kontrolisati situaciju i potvrditi da zdravstveni sistem u potpunosti funkcionise.

Tokom obilaska Univerzitetskog kompleksa, predsjednik Đukanović je istakao zadovoljstvo završetkom nove zgrade Fakulteta likovnih umjetnosti i izrazio očekivanje za što skoriju finalizaciju zgrade Dramskih umjetnosti i Muzičke akademije. Podsjetio je na vrijednost državnih projekata do 2023. godine u iznosu od 72 miliona eura i na toj liniji kazao da ga posebno raduje nastavak infrastrukturnih projekata, kupovina Oboda, kao i rekonstrukcija fudbalskog stadiona Sveti Petar Cetinjski.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ja
14.08.2020 19:55

... a funkcioneri

1 0

OSTALE VIJESTI

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Nikolić: Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

PARAN ili NEPARAN BROJ? Koliko jaja treba OBOJITI za Uskrs prema narodnom običaju

Srijeda, 24.04.2024 | 17:33

Tradicionalno se farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača GRADIĆE SE Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Srijeda, 24.04.2024 | 18:18

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Radulović: Očekujem da ćemo do kraja godine ODABRATI izvođača druge dionice i odmah krenuti sa radovima

Srijeda, 24.04.2024 | 17:57

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da raspisivanje pretkvalifikacionog tendera za izgradnju druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice nije samo formalnost već ključni mehanizam za osiguranje transparentnosti, fer konkurencije i odabira.

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" - Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića.