Subota, 15.08.2020 | 17:25
IZVOR: vijesti.me

Amfilohije: Nije tačno da ne poštujem vlast, već ne poštujem odluku svakog vlastodršca

"Ne mogu vlastodršci sebe poistovjećivati sa državom Crnom Gorom, a to je ono što se sad događa", rekao je Amfilohije.




Foto: PR Centar

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da nije tačno da on ne poštuje vlast.

On je na otvaranju "Trga od ćirilice" u Herceg Novom rekao da Crkva poštuje vlast, ali da ne poštuje odluku svakog vlastodršca, a da se vlastodršci, pojedinci ne mogu poistovjećivati sa vlašću i državom.

"Ne mogu vlastodršci sebe poistovjećivati sa državom Crnom Gorom, a to je ono što se sad događa", rekao je Amfilohije, a prenosi sajt Mitropolije crnogorsko primorske.

Dodao je "da oni nisu država", kao što ni on nije Crkva:

"Crkva je ovaj narod, sveštenstvo, a država je Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac, Kralj Nikola, i ovaj narod".

On je podsjetio "da ničija nije do zore gorjela, pa neće ni ovih koji su sada na vlasti".

Amfilohije je izrazio nadu da će "i oni skoro proći ili da će ih Gospod urazumiti".

"Daj Bože da je vječna Crna Gora koja se temelji na vječnim načelima", naglasio je.

Očekuje i da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti promijeni "ili neka njih kao bezakonike Crna Gora skloni"

Amfilohije je kazao i da je sveti Petar Cetinjski "preko Crkve stvarao samostalnu Crnu Goru".

"Rekao bih da ovi sada koji stvaraju ovu novu Crnu Goru, koja nije više ni Crna Gora nego Montenegro, i oni znaju da nema Crne Gore bez Crkve, pa pošto nemaju snage niti razuma niti savjesti da se vrate, kao što su se mnogi vratili, oni misle da stvore svoju crkvu. Bezumlje kakvoga nema u Evropi, da sekularna i ateistička vlast stvara svoju crkvu", rekao je Amfilohije na otvaranju "Trga od ćirilice" u Herceg Novom.

Dodao je "da oni ne znaju ni šta je Crkva ni kako se stvara, da Crkva treba prvo da bude Božija, da živi i da priziva na življenje po vjeri koju je Sveti Sava opisao u svojoj besjedi".

"To je Crkva koja ovdje postoji i nije prestala da postoji, iako oni tvrde da je prestala da postoji 1918. kad je Crna Gora prestala da bude nezavisna država, međutim, Crna Gora jeste prestala da bude nezavisna ugradivši sebe u novu međunarodno priznatu državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da "ona nije nestala, a naročito Crkva, koja je po svom ustrojstvu i svemu ostala kakva je bila, a sve njeno monaštvo, sveštenstvo, vjerni narod i Kralj Nikola, bili su srećni zbog obnavljanja Pećke Patrijaršije".

Amfilohije je rekao i da je kralj Nikola imao samo jednu zamjerku, "a to je zašto sedište nije u Peći, već u Sremskim Karlovcima".

On je najavio i podizanje crkve patrijarhu Gavrilu Dožiću.

"Sagradićemo crkvu Patrijarhu Gavrilu, nema sumnje, kao što ćemo ako Bog da obnoviti manastir Svetih Arhangela. sada je na ovoj vlasti da ih Bog urazumi i da dozvole obnovu koju mi tražimo 20 godina", rekao je Amfilohije.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nastadin
15.08.2020 20:40

Neka ti priča Risto , jopet si nešto zabrljao .

3 2
Crnjak
15.08.2020 23:47

Ne može on bez djaola .

2 2
Arsen
15.08.2020 20:59

Opet neke priče iz Srednjeg vijeka u koje ni on ne vjeruje .Nove generacije pojma nemaju niti ih interesuje što je bilo prije 500 god.

3 2
Burzo
16.08.2020 10:28

ŠTETOČINA .

2 1

OSTALE VIJESTI

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Jelena Perović večeras kod SUDIJE za ISTRAGU

Petak, 19.04.2024 | 15:51

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović biće večeras u 18.30 privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučiti da li će joj odrediti pritvor do 30 dana ili je pustiti da se brani sa slobode. 

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.