Četvrtak, 20.08.2020 | 19:31
IZVOR: prva.rs

"Šmeker s karakterom GOSPODINA" - Na današnji DAN rođen je Dragan Nikolić!

Na današnji dan 1943. godine u Beogradu je rođen veliki pozorišni, televizijski i filmski glumac, Dragan Gaga Nikolić. Zbog stila glume, obožavaoci su ga okarakterisali kao Šmekera s karakterom gospodina.




Foto: Screenshot YouTube, RTS Sajt - Zvanični kanal

Njegovo kršteno ime bilo je Dragoslav, međutim tokom cijelog života bio je poznat kao Dragan zbog simpatičnog nesporazuma.

Stariji brat Miroslav bio je njegov uzor, a kasnije i glavni razlog zbog čega Gaga nije slavio rođendan. Miroslav je preminuo 20. avgusta.

Odrastao je na Crvenom krstu, a nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premješten u Ekonomsku školu. Poslije dvije godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Filmsku karijeru započeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari" i tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Zasluge za izmjenu nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" iz 1965. godine, kada mu je u kajronu za uloge umjesto imena stavljen nadimak koji će obilježiti njegovu karijeru.

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je igrajući sezonskog radnika labilnog morala koji gine, a da nije našao svoje mjesto u društvu i u životu (osobine i mnogih njegovih kasnijih likova) u filmu "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića, za koju je nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

Glumačko sazrijevanje, sa nizom uspjelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu grada Beograda za "kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona" - uloga nasilnika Gare u filmu "Život je lijep" B. Draškovića.

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od 30 filmova, među kojima su Horoskop, Bube u glavi, Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, Mlad i zdrav kao ruža, Bez riječi, Kičma, Nacionalna klasa, Ko to tamo pjeva, Banović Strahinja - gdje je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, Sezona mira u Parizu, Nešto između, Balkan ekspres, Obećana zemlja, Posljednji krug u Monci, Original falsifikata...

Neke rečenice koje je izgovorio u svojim legendarnim filmovima koriste se često i danas, pa se tako njegova čuvena: "Ti, nemoj da vrijeđaš, ja sam šlager pjevač", iz filma “Ko to tamo peva”, ukorijenila u svakodnevnom govoru.

Nastupao je i u kratkim igranim filmovima i na televiziji. Veliku popularnost kod mlađe publike doneo mu je lik Prleta iz filmova i televizijskih serija "Otpisani" (1974) i "Povratak otpisanih" (1976), režisera Aleksandra Đorđevića, a istakao se i u seriji šou programa "Obraz uz obraz", zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Gotovo pet decenija bio je u braku s koleginicom Milenom Dravić, koju je upoznao 1969. godine, na snimanju filma "Horoskop", 1969. godine. Vjenčali su se tajno i to u pauzi snimanja filma "Kako su se voljele dvije budale", tri godine kasnije. 

Kuma na njihovom vjenčanju bila je poznata glumica, njegova koleginica sa Akademije, Seka Sablić.

Ovaj ponosni Beograđanin i još ponosniji Krstaš često je isticao svoju pripadnost kraju, a sve svoje navike, kao i prijatelje iz detinjstva, zadržao je do posljednjih dana.

Kroz brojne uloge, živio je nekoliko života u jednom, a privatno je bio častan, skroman, hrabar i jak u svim životnim porazima.

Godine 2000. dodijeljena mu je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodjeljuje glumcu za životno djelo.

Od septembra 2011. do 2013. godine, bio je voditelj popularnog svjetskog kviza "Multimilioner". 

Krajem 2014. godine primljen je u bolnicu zbog problema sa digestivnim traktom, a operisan je u februaru 2015. godine. Stanje mu se naglo porgošalo u maju 2015. zbog problema s plućima.

Septembra 2015. godine, oporavljao se u Vrnjačkoj Banji više od tri nedelje, ali je kasnije otišao u Sokobanju u kojoj se kratko zadržao. Krajem januara 2016. godine ponovo mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Preminuo je 11. marta 2016, u 73. godini.

Po njemu je u maju 2016. nazvan bioskop u sklopu ustanove kulture "Parobrod“. 

Dragan Nikolić bio je dobitnik svih značajnih filmskih nagrada.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Vlada radnicima Instituta uplaćuje 1,1 MILIONA EURA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:17

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da uplati jednokratnu pomoć radnicima Instituta dr Simo Milošević u Igalu, za šta će biti izdvojeno 1,1 milion eura a novac će biti uplaćen na žiro račun Sindikata.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom je apelovalo na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.

Italijanski recept za FENOMENALNE ŠPAGETE, prave se praktično ni od čega

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:39

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cijenovno prihvatljive.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.

Bivši dečko Tejlor Svift komentarisao pjesmu koja je POSVEĆENA NJEMU - "Nisam je SLUŠAO, ali...."

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:16

Tejlor Svift  nedavno je objavila novi album The Tortured Poets Department koji je postao apsolutni hit.

Razmislite dobro prije kupovine - Ovi automobili su NAJJEFTINIJI za održavanje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:02

U početku su troškovi održavanja niski i slični za većinu brendova.

Ni nalik današnjem - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.