Srijeda, 09.09.2020 | 10:19
IZVOR: Kolektiv.me

Kolektiv SPECIJAL: MAČEVANJE je sve popularnije u Podgorici, a Dejan nam otkriva ČARI ovog sporta

Gracioznost, koordinacija pokreta, strpljenje, a uz sve to i takmičarski duh...
Foto: Ilustracija, unsplash.com

Zvuči vam nespojivo? Pa, nije baš tako.

Jedan sport spaja sve gore navedeno, pa čak i više od toga, i zaista je poseban – govorimo o mačevanju.

PRVE MODERNE OLIMPIJADE 1896. GODINE

Kao jedan od najstarijih sportova na svijetu, mačevanje se pojavilo na programu Olimpijskih igara, još od prve moderne Olimpijade davne 1896. godine, i od tada pa do danas, neprestano se razvija i osvaja sve ljubitelje ove neobične vještine.

Ipak, mačevanje kao sport, u Podgorici nije bilo dostupno sve do početka ove godine, kada su počeli da se održavaju treninzi, a interesovanje je odmah bilo veliko.

„Prvi treninzi su održani u martu ove godine. Od tada se u Podgorici održavaju redovni treninzi, sa izuzetkom kratkog perioda izazvanog posledicama pandemije. Interesovanje za ovaj sport je veliko. Klub već ima značajan broj članova, a taj broj konstantno raste jer nas zainteresovani tek otkrivaju. Vjerujemo da ćemo vrlo brzo dostići maksimalan broj članova dozvoljen zakonom pri radu sa jednim trenerom. Vjerujem da će ovaj sport biti kompatibilan sa crnogorskim mentalitetom, i da ćemo uskoro imati masovnost i značajne takmičarske rezultate. Za sada se mačevanje može trenirati samo u Podgorici, ali vrlo brzo očekujemo da počnemo sa treninzima i u drugim gradovima širom Crne Gore“, ističe trener mačevanja Dejan Đurašković za Kolektiv.me.

Foto: Ilustracija, unsplash.com 

Mačevanje je jedna vrsta borilačke vještine – protivnici u specijalnoj zaštitnoj opremi, sa mačevima u rukama, pokušavaju da nadmudre jedan drugog... I tu onda počinje sva ljepota takmičarskog duha.

Kako nam objašnjava naš sagovornik, ne postoji starosno ograničenje za sve one koji žele da osjete čar ovog sporta. Za vrhunske rezultate, potrebno je početi sa treninzima u uzrastu od 10 godina, kako bi se na vrijeme postigao pun takmičarski kapacitet.

“Ne postoje ograničenja u uzrastu. Trenutno u klubu imamo članove od 8 do 70 godina starosti. Sve je to odraz činjenice da je mačevanje jedan kompleksan sportski sistem, koji osim uobičajenih takmičarskih kategorija, ima i veoma jaku veteransku konkurenciju i kojoj se, održavaju redovna takmičenja u okviru Evro-kupova, Evropskih i Svjetskih prvenstava. U okviru naših treninga koncipiran je i rad sa starijim članovima. Idealno je početi sa treninzima u uzrastu od 10 godina, iako mi već radimo i sa mlađim uzrastom. Potrebno je par godina da se dostigne pun takmičarski kapacitet. A ako se očekuju vrhunski rezultati, neophodno je početi sa treninzima u najranijem uzrastu”.

Foto: Ilustracija, unsplash.com  

GRACIOZNOST POKRETA I ELEGANCIJA

Mačevanje krasi izuzetna elegancija i gracioznost pokreta, iako spade u borilačke vještine. Upravo je zbog toga idealan sport i za dame.

Trening sjajno utiče na održavanje figure i kondicije, a uz to se ostvaruju i sportski rezultati. Naš sagovornik nam naglašava, da je to sport u kojem svako može pronaći mjesto za sebe, a ako još napomenemo da u sebi nosi i anti stres program, onda je korist dvostruka.                    

“To je sport u kome svako može pronaći mjesto za sebe. Tu se mogu zadovoljiti sportske ambicije svih, od rekreativaca u godinama, do sportskih profesionalaca sa olimpijskim rezultatima. Sport koji u sebi nosi antistres program, dok su odlučnost i samopouzdanje benefiti koje svaki mačevalac dobija kao proizvod treninga i takmičenja”, kaže Đurašković za Kolektiv.me.             

A koja pravila važe u mačevanju?

Naime, ono se odigrava na stazi širine do dva metra. Uz „oružje“ propisanih karakteristika, takmičari imaju samo jedna cilj – ubosti protivnika, ali samo u određeni dio tijela. Na taj način se prikupljaju poeni, a koliko je određeni potez bio dobar, to odlučuju sudije.

Kendo klub „Budućnost“ trenutno ima oko 20 članova, i taj broj stalno raste. Đurašković nam objašnjava da uskoro očekuju veću nabavku opreme, u okviru koje će imati i aparat za elektronsku signalizaciju pogotka, što je i prvi preduslov za organizaciju domaćih individualnih takmičenja u svim uzrastima.

“Ubrzo očekujemo i učešće na internacionalnim takmičenjima. U skladu sa već vidljivim interesovanjem predviđam brzo širenje mačevanja po Crnoj Gori, primjetan rast broja sportista, i brzo formiranje kvalitetnih mačevalačkih reprezentacija Crne Gore u svim uzrastima i kategorijama”.

Foto: privatna arhiva, Dejan Đurašković 

CRNA GORA I MAČEVANJE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA?

Mačevanje je danas veoma popularan sport širom svijeta, uvijek prisutan na najvećoj smotri – Olimpijskim igrama.

Koliko je u ovom trenutku Crna Gora daleko od toga da jednog dana ima svog predstavnika baš u mačevanju? Svemu tome prethode teške kvalifikacije, ali da bi uopšte moglo da se razmišlja u tom smjeru, mora biti formirano pet klubova, kako bi mogao da se osnuje Mačevalački Savez Crne Gore.

“Moramo uzeti u obzir činjenicu da smo na početku razvoja mačevanja u Crnoj Gori. Kao i to da vrhunski rezultati u ovom slučaju neće zavisiti samo od sportista I našeg stručnog kadra, već i od institucija sporta u našoj državi i nihovoj spremnosti da brže ili sporije pomognu razvoj mačevanja kod nas. Mačevalač koji ima ambiciju da postigne takve rezultate kao što je učešće na Olimpijskim igrama, godišnje mora provesti preko 100 dana na pripremama i takmičenjima od kojih mnoga u inostranstvu. To su ogromna odricanja, ali i ogromna sredstva koja moraju biti uložena u samo jednog takmičara. Da bi uopšte mogli da razmišljamo o svemu pomenutom, mi kao prvo moramo da  formiramo pet klubova u Crnoj Gori kako bi oformili Mačevalački Savez Crne Gore, čiji bi posao bio da obezbijedi uslove za svoje vrhunske reprezentativce. Sve to podrazumijeva naporan rad, kako sportski tako i administrativni, i dugo vrijeme koje se mjeri sa više olimpijskih ciklusa dok ne stignemo do Olimpijade. Uz to se mora naglasiti da države iz regiona imaju mačevalačku tradiciju i do 70 godina, a da su neki za svo vrijeme imali jednog ili  ni jednog učesnika Olimpijskih igara. Svakako od naših boraca očekujemo da postave nove standarde u tom pogledu”, zaključio je Dejan Đurašković za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UPCG apelovala na NKT: Preispitajte restriktivne mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata

Utorak, 20.10.2020 | 15:55

Kažu da je neshvatljivo nerazumijevanje za činjenicu da je prvi preduslov ekonomskog oporavka Crne Gore hitna stabilizacija poslovnog ambijenta.  

ČETVRTAK, 22. oktobar: Radovi na mreži, evo gdje su planirala ISKLJUČENJA STRUJE

Utorak, 20.10.2020 | 15:44

Nastavak radova na unapređenju i modernizaciji mreže...

Ovako se poštuju mjere: U ovom gradu žive samo dva stanovnika i obojica nose maske

Utorak, 20.10.2020 | 15:39

Đovani Karili i Đampijero Nobili jedina su dva stanovnika u malom italijanskom gradu Nortosku, smještenom u Umbriji, ali i dalje ozbiljno shvataju opasnost od korona virusa.

KORONAVIRUS hara Evroligom: Odložene TRI utakmice petog kola

Utorak, 20.10.2020 | 15:33

Koronavirus nastavlja da pravi velike probleme organizatorima Evrolige, pa su odložene tri utakmice petog kola elitnog košarkaškog takmičenja.

VIDEO: Aluminijumske ivice, bez punjača...: Evo DETALJA kako izgleda novi "iPhone 12"

Utorak, 20.10.2020 | 15:16

U tankoj kutiji, nema ni punjača, ni EarPods slušalica...

Popović Samardžić: "Nije samo do građana, neke mjere NEOBJAŠNJIVE"

Utorak, 20.10.2020 | 15:09

Visoka stopa i rekordni brojevi inficiranih rezultat su kasne reakcije na brojna organizovana okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru i primjene dvostrukih aršina, pa se sva krivica za ovu, izuzetno zabrinjavajuću epidemiološku situaciju u gradu ne može svaliti samo na građane, smatra epidemiološkinja Milena Popović – Samardžić.

U Kliničkom centru 13 KOVID PACIJENATA životno ugroženo

Utorak, 20.10.2020 | 15:05

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se liječi 56 pacijenata sa COVID-19 infekcijom, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Ako ste rođeni na neki od OVIH DATUMA - predodređeni ste za VELIKE stvari

Utorak, 20.10.2020 | 14:27

Numerolozi tvrde da postoje određeni brojevi koji imaju posebnu ulogu...

Skupština Crne Gore: Izabran predsjednik i članovi ADMINISTRATIVNOG ODBORA

Utorak, 20.10.2020 | 14:18

Izabran Administrativni odbor...

Bečić: NEĆE se pokretati inicijative sa ciljem PROMJENA državne zastave, grba i himne

Utorak, 20.10.2020 | 14:00

Lider Demokratske Crne Gore i predjsednik Skupštine Aleksa Bečić ukazao je na principe iz Sporazuma koji su potpisala tri lidera pobjedničkih koalicija, a na kojima će počivati nova demokratska i proevropska vlast u Crnoj Gori.