Srijeda, 09.09.2020 | 12:01
IZVOR: Kolektiv.me

„DON KIHOT“ ponovo na sceni „Barskog ljetopisa“

Predstava „Don Kihot“, rađena u koprodukciji „Barskog ljetopisa“ i Gradskog pozorišta Podgorica, a režiji Andraša Urbana, odigrana je sinoć pred barskom publikom; čime je otvoren pozorišni program ovogodišnjeg festivala.




Foto: Studio Petović

Na istoj sceni na kojoj je prije nešto više od godinu dana otpočeo život ovog komada sedam crnogorskih glumica: Branka Femić Šćekić, Katarina Krek, Branka Otašević, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević  i Anđelija Rondović, iznijele su snažnu, smjelu i pomalo ličnu priču svih nas o jurišu na vetrenjače.

Sedam mikrofona za glasan i hrabar ženski ansambl, fizički intenzivnih više od sat igranja, jak diskurs bez cenzure, snažna rediteljska ličnost iznjedrili su priču o ženama i društvu u kom žive. Autorka teksta, Vedrana Božinović, ističe, osvrćući se na proces i suštinu komada rađenog po motivima Servantesovog romana – najprevođenijeg djela nakon „Biblije“ – da ovo nije samo priča o ženama. „Ovo je priča i o društvu. Jer su i žene i muškarci plod društvenih zakonitosti i posljedica odnosa koji se njeguju kao tradicija, očuvanje reda ili, što je možda i najvažnije – obraza“.

Igranje „Don Kihota“ na „Ljetopisu“ bilo je prvo nakon višemjesečne pauze, pa je za glumačku postavu bilo posebno uzbudljivo vratiti se opet na scenu.

Ovo je bilo povratničko igranje za nas i zbog toga smo jako srećne, a i zadovoljne smo kako je igramo. Predstava je vremenom dobila na punoći, kao i naša igra. Posebno smo vezane za barsku publiku budući da je ovdje predstava i nastala. Ali zaista svuda imamo fantastičan prijem. To je zato što je u komad utkana univerzalna ideja koju ljudi svuda prepoznaju. A čak ako ne prepoznaju, zanimljivo im je da to tumače kao priču sa ovog podneblja. To je, između ostalog, priča o ženama u Crnoj Gori, za koju se uspostavlja da je zapravo univerzalna priča o ženama svuda. U njoj ima ličnih priča nas glumica koje igramo. Utkani su i naši, moji najličniji, najintimniji doživljaji svijeta i stvarnosti, kazala je glumica Branka Femić Šćekić nakon igranja.

Foto: Studio Petović

Publika, u kojoj je veliki broj onih koji se predstavi vraćaju iznova, takođe nije krila svoje reakcije na različite poruke koje prepoznaje kao najupečatljivije u mnoštvu onih koju autorski i glumački tim šalje ovim komadom. Osim reditelja Andraša Urbana i autorke Vedrane Božinović, komad potpisuju i Irena Popović Dragović, koja je radila muziku, Smiljka Šeparović Radonjić zadužena za scenografiju i kostimografkinja Lina Leković.            

Neobičan spoj harmonike i klavira na platou ispred Dvorca kralja Nikole

Muzički program 33. "Barskog ljetopisa" nastavlja se koncertom kamernog ansambla “Con Spirito”, kog čine Irena Merdović (harmonika), Ratka Vujačić (klavir) i Hristina Merdović (harmonika).  One će na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u srijedu 9. septembra nastupiti izvodeći raznovrstan repertoar koji obuhvata djela Baha,  Pjacole, Hermose i drugih. Koncert počinje u 21h. 

Programu može prisustvovati do 100 ljudi  uz poštovanje propisane mjere fizičke udaljenosti. Publici će biti obezbijeđena propisna distanca, kao i dezinfekciona sredstva, dok je nošenje maski obaveza svakog pojedinca.

Irena Merdović je srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi Dr Miloje Milojević u Kragujevcu, u klasi profesora mr Vojina Vasovića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji „Petar Ilič Čajkovski“ u Kijevu, Ukrajina, u klasi profesora Vladimira Besfamiljnova. Kao najbolji student bila je stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore od 1994. do 1999. godine. Magistrirala je na muzičkoj akademiji na Cetinju 2014. godine na Odsjeku za kamernu muziku. Dobitnica je više nagrada i stručnih priznanja. Prva je žena u Crnoj Gori diplomirani profesor klasične harmonike. Član je više kamernih sastava u Crnoj Gori sa kojima nastupa. Premijerno je izvodila Koncertni triptih A. Belošickog u Kijevu (1997). Snimala je numeru za pozorišnu predstavu „Post Scriptum“ u režiji Varje Đukić. Irena Merdović je profesor harmonike u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, a njeni učenici već godinama osvajaju značajne nagrade na referentnim internacionalnim takmičenjima kao i na državnim i međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori.

Ratka Vujačić je rođena 1973. godine u Kotoru. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Vida Matijan“ u Kotoru. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju na teoretskom odsjeku. Muzički je producent u Agenciji Digital DAB. Dirigent je hora – „Svetosavnik“ sa kojim je koncertno nastupala širom Crne Gore: u Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Baru. Tokom prethodne, 2019. nastupali su na Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Andrić Gradu u Višegradu. Član je kamernog ansambla „Con Spirito“ sa kojima već godinama sarađuje i nastupa.

Hristina Merdović je učenica je četvrtog razreda srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici, odsjek harmonika u klasi profesorice me Irene Merdović. Prvih pet godina muzičke škole je pohađala klavir u klasi profesorice Lidije Skender, a tokom dosadašnjeg školovanja je u svakoj godini postigla odličan uspjeh. U prethodnim godinama je osvojila brojne nagrade na festivalima i takmičenjima širom naše zemlje, ali i u regionu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti.