Petak, 11.09.2020 | 12:02
IZVOR: Kolektiv.me

Jedna izložba, mnoštvo tema, šest autora i prožetih poetika na „Ljetopisu“

Nakon teatra, muzike i književnosti otvorena i je i prva od dvije izložbe ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“ – „Prepoznavanje“. Osim likovnog programa, za publiku je sinoć ispred Dvorca kralja Nikole bilo upriličeno i književno veče podgoričke umjetnice, Aide Orahovac Kuč.




Foto: Studio Petović

„Prepoznavanje“ je kolektivna internacionalna izložba radova umjetnika iz Srbije, Bugarske i Crne Gore. Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umjetnika, sa ciljem prepoznavanja lokalnih umjetničkih scena, mobilnosti umjetnika, kustosa, razmjene i vidljivosti savremene umjetničke prakse u regionu. Zanimljivo u vezi sa projektom je to što je započet još 2005. godine.

To je jedan od najstarijih i najdugoročnijih regionalnih projekata kada je savremena umjetnost u pitanju. Kustosi su htjeli još prije petaestak godina da se pozabave donekle opozitnim temama: globalno – lokalno, periferija – centar. Tako je dogovoreno da treba da predstavljamo lokalne scene, jer one ni nama samima nisu dovoljno poznate. Recimo ne poznajemo baš najbolje bugarsku scenu, ali ako biste nas pitali za italijansku ili francusku to bismo bolje znali. Dobro je da se komšije međusobno dobro poznaju, prepoznaju i da se bave fenomenima koji su karakteristični za sve te sredine, kazala je pri otvaranju izložbe Ljiljana Karadžić, ispred selekcije iz Crne Gore.

Izložba obuhvata radove 6 umjetnika. To su: Jelena Rubil (Kruševac), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Ivana Stanković (Niš), Jovana Vujanović (Podgorica) i Bogdan Aleksandrov (Vidin).

Svaki od njih je pojedinačno radio sa kustosom. Došli smo tako do nekoliko ključnih tačaka kojima su se umjetnici bavili i koji su predstavljeni izložbom. Dakle, to je fenomen zla koje može da bude prikriveno, fenomen fašizma za koji nam se čini da je istorijska činjenica i da se više nikada neće vratiti u onom duhu kakav je bio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ali u nekim sitnim, malim zlima i u nekim površnostima i banalnostima elementi njegovi elementi mogu i te kako da budu prisutni. Dalje, tema identiteta koja je jako karakteristična za današnje umjetnike, zato sto je identitet fluidan i ne čine ga samo rod i nacija. Čine ga kulturno okruženje, knjige koje neko pročita, komšije, čine ga filmovi koje neko voli… Kroz različite vrste medija koji se mogu vidjeti na izložbi umjetnici su na vrlo različite načine odgovorili na ove fenomene. Neki od radova su vise kritični, neki su poetičniji, a kroz neke provejava i neka vrsta cinizma i straha, dodala je Karadžić.

Foto: Studio Petović 

Stručni tim projekta, osim nje čine i: Biljana Grković, koordinator, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Svilen Stefanov, istoričari umjetnosti. Festival ovu izložbu realizuje u nastavku duge i plodonosne saradnje sa Narodnim muzejom Crne Gore. Postavka u Dvorcu moći će da se obiđe tokom trajanja cijelog festivala.

U nastavku večeri, na malo drugačiji način – kroz stih i razgovor o njemu – nastavilo se o životu. Promocija zbirke poezije „Milenijum“, autorke Aide Orahovac Kuč ukazala je na mnoge teme koje prožimaju tri ciklusa pjesama.

Milenijum je zbirka poezije koja je klasifikovana u tri ciklusa – ciklus rodoljubnih, ciklus ljubavnih i misaonih pjesama. Ona govori o Crnoj Gori i o njenoj borbi za povratak identiteta i njenu nezavisnost. Tu su i mnoge teme o životu, ljubavi, situacijama koje se trenutno dešavaju u svijetu, nepravdama, kazala je autorka najavljujući da će sljedeća knjiga biti namijenjena djeci.

Izložba “Zaron” i animirani filmovi Dušana Vukotića u nastavku “Ljetopisa”

Petak, 11. septembar na “Ljetopisu” obilježiće sadržaji pratećeg programa koji je ove godine usmjeren na omladinsko i stvaralaštvo za djecu i omladinu. Stoga će, u okviru ovog segmenta, u 19.30 h biti otvorena izložba „Zaron“, nastala kao dio likovne radionice barskih srednjoškolaca na trećoj Zimskoj sceni „Ljetopisa“.Zbog mjera Nacionalno koordinacionog tijela Vlade Crne Gore i poštovanja propisane fizičke udaljenosti otvaranje izložbe biće upriličeno ispred Dvorca kralja Nikole, dok svi zainteresovani postavku radova mogu pogledati u Galeriji “Velimir A. Leković”. Pola sata kasnije, tj. od 20h, na ljetnjoj pozornici Doma kulture, biće projektovani animirani filmovi našeg oskarovca Dušana Vukotića.

Radovi koji čine postavku izložbe nastali su kroz likovnu radionicu na trećoj Zimskoj sceni “Barskog ljetopisa” . Učesnici radionice su se kroz temu mora bavili pitanjem ekologije istraživajući da li je ona samo očuvanje prirodnog okoliša ili je zapravo dio svih nas.

Vođeni Nedom Popović i Ognjenom Banovićem, u radionici su učestvovali: Nikoleta Đaković, Ina Jovićević, Amina Taranis, Đuzela Albegović, Arijana Brkanović, Milica Spaić, Predrag Masoničić, Petar Krgović, Marija Nikotić, Enesa Sukić, Nemanja Matić, Isidora Radunović, Ivana Mašanović, Jakša Ftaić, Petar Nonković, Ermin Čengić, Savo Bogunović, Aiša Ćatović, Aleksa Okuka, Mirza Lukač, Vasilisa Jovović, Saida Huremović, Rialda Alić, Sandra Smatlik, Bojana Đorđević, Ena Pepić i Sara Marković.

„Surogat“, „Krava na mjesecu“, „Koncert za mašinsku pušku“ i „Igra“ naslovi su animiranih filmova crnogorskog oskarovca Dušana Vukotića koji će biti projektovani na ljetnjoj pozornici Doma kulture. Na filmski program festivala, koji „Ljetopis“ i ove godine realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, ulaz je besplatan.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".