Ponedjeljak, 14.09.2020 | 15:49
IZVOR: stil.kurir.rs/ordinacija.hr

Zašto smo stalno GLADNI: DEVET mogućih poremećaja zbog kojih se gojite

Vaš problem nije samo uživanje u hrani...




Foto: Ilustracija, Pixabay

Samo zato što ste gladni ne znači da vašem telu treba još kalorija. Ova medicinska stanja mogu otkriti u čemu je ustvari problem!

Depresija

Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane je često mehanizam odbrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti, a jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina, a hrana poput tjestenine može podići njegov nivo, objasnila je Holi Lofton, nutricionista i specijalista za kontrolu težine u Njujorku. Depresija se, dodaje, neće "liječiti" celerom, prije onim namirnicama koje vam je mama davala kada ste bili loše volje, poput čokolade.

Stres

Kada ste pod stresom, nivo kortizola raste što će vaše tijelo podstaći na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. Iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje s prekomjernim nakupljanjem kilograma.

Štitna žlijezda

Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlijezda.

"Štitna žlijezda je endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u tijelu pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultat će se javiti glad", kaže dr Lofton. Moguće je da ćete zbog nepravilnog rada štitne žlijezde imati osjećaj da nikada niste siti, ma šta god pojeli. Promjene raspoloženja, lomljivi nokti i gubitak kose takođe mogu biti znakovi problema sa štitnom žlijezdom.

Gojaznost

Pretjerano uživanje u jelu može voditi do gojaznosti, ali radi se o začaranom krugu gde sama gojaznost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može uzrokovati pretjerano lučenje insulina, a jak apetit je rezultat toga, objašnjava Lofton. Uz to će višak masnoća umanjiti osjetljivost na hormon leptin jer masnoće proizvode sopstvene hormone i iz tog razloga osobe koje su gojazne stalno osjećaju glad, za razliku od onih koji su mršavi.

Dijabetes

Dijabetes tipa 1 i 2 poremetiće nivoe šećera u krvi, što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Nizak nivo šećera u krvi budi apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo da pogorša stvari. Problem je u tome što se apetit nikako ne može zadovoljiti, pa se čini da osoba nikako ne uspjeva da izgubi višak kilograma. Čak i ako ste stalno gladni, pratite nivo šećera u krvi i izbjegavajte tešku hranu i prerađene proizvode.

Menstruacija

Hormonalne promjene u ciklusu mogu dovesti do toga da vam 10 čokoladica nije dovoljno kako biste utolili želju za slatkim. Ali, potrebno je i nešto više kalorija kako bi zadovoljili potrebe organizma u tom djelu mjeseca jer je organizam u stadijumu visoke energije, što je i razlog zašto žene osjećaju umor. Zadovoljite želju namirnicama koje su zdravije od onoga za čime biste odmah posegnuli.

Ljekovi

Povećan apetit može biti nuspojava korišćenja određenih ljekova, poput onih protiv depresije, alergije i lupusa. Ne preskačite ljekove, ali ako vam ne čine dobro, porazgovarajte s ljekarom o mogućoj zamjeni.

Dehidracija

Čak i ako samo osjećate glad, možda ste pogrešno shvatili organizam koji ustvari želi samo vodu. Kada ste dehidrirani, bez da osjećate fizičke posljedice, moguće je da prvo osjetite glad. Dan započnite uz vodu i uvijek je imajte u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umjesto vode, jer će samo slati signale mozgu da ste gladni.

Nesanica

Bez preporučenog sna koji bi trebalo da traje 8 sati, organizmu je teško regulisati rad hormona koji kontrolišu apetit, pa će on porasti i vama će biti svejedno šta jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte da se suočite s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.