Utorak, 15.09.2020 | 16:14
IZVOR: objektiv.rs/zdravzalogaj.com

Puna VITAMINA i minerala: ŠARGAREPA čuva vid, poboljšava pamćenje i hrani kožu

Šargarepa je prepuna vitamina i minerala.




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Lista korisnih svojstava šargarepe je podugačka.

Ovo povrće je veoma korisno po zdravlje, a šargarepa poboljšava vid i pamćenje, čisti organizam od toksina, a koristi se i u brojnim kozmetičkim preparatima.

Čime je šargarepa bogata?

Sadrži dosta šećera (oko 9 odsto), biljna vlakna (pektin, celulozu, hemicelulozu i lignin), a u manjim količinama proteine i masti. Bogata je provitaminom A, vitaminima E, C, K i B-grupe. Od mineralnih materija sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor.

Kvalitet ploda

Birati glatko i čvrsto korenje narandžaste do crveno narandžaste boje. Vrh treba da je svjež i zelen.

Izbjegavati korenje koje je braon boje, uvenulo ili sa posekotinama. Čuvati je u plastičnoj kesi u frižideru, do dvije nedelje. Ne držati je blizu krompira, jabuka i krušaka (jer proizvode etilen, pa šargarepa postaje gorka). Prije stavljanja u frižider odstraniti vrh da ne dođe do isušivanja i smanjenja sadržaja hranljivih materija.

Šargarepu je najbolje jesti svježu ili skuvanu na pari. Kuvanjem se ne smanjuje sadržaj hranljivih sastojaka.

Koristi se za proizvodnju konzerviranih mješanih salata, dodaje se supama, čorbama i paprikašu. Dobro ide u kombinaciji sa celerom. Ukus šargarepe se popravlja sokom od pomorandže.

Baby šargarepa

Baby šargarepe su ujednačenog oblika, boje i bez kore. Iz zemlje se vade prije dostizanja pune veličine. Prije pakovanja se peru vodom koja je obogaćena hlorom, u trajanju do 5 minuta. Zatim se ispiraju običnom vodom, čiste se i odstranjuje im se kora. Neke baby šargarepe se ponovo peru hlorom, da ne bi došlo do isušivanja prilikom čuvanja.

Hlor ubija mikroorganizme, pa se iz tog razloga dodaje vodi. Koristi se kao antibakterijski tretman u nekim procesima proizvodnje voća, povrća i živine. Visoke koncentracije su toksične, ali nema dokaza da količine hlora prisutne u hrani i vodi štete ljudskom zdravlju.

Baby šargarepe imaju manju nutritivnu vrijednost od običnih. Preporučuje se kupovina običnih šargarepa, jer kora sadrži dosta hranljivih sastojaka.

Ljekovita svojstva

Šargarepa reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od raka i bolesti srca, poboljšava vid, za bolje pamćenje, štiti od šloga, izbacuje toksine iz organizma, jača imunitet, štiti jetru, za zdrave zube i desni. Hrani kožu, kosu i nokte. Smješom soka od šargarepe i meda smiruje se kašalj. U kombinaciji sa mlekom se koristi protiv bronhijalne astme.

Šargarepa izaziva kisjelinu u želucu, pa bi trebalo da je izbjegavaju osobe koje imaju problem sa dvanestopalačnim crijevom i probleme sa želucom.

100 grama sirove šargarepe sadrži oko 40 kalorija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zašto bi trebalo da držite FOLIJU u ZAMRZIVAČU?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:58

Stavljanje folije u zamrzivač će vam mnogo olakšati život.

POGLEDAJTE - Viktor Đukanović postigao PRVI GOL u novoj sezoni (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:46

Crnogorski reprezentativac i fudbaler švedskog Hamarbija, Viktor Đukanović postigao je prvi gol u novoj sezoni šampiona Švedske koji je počeo nedavno.

Katnić nakon tužilačkog zadržavanja ODBIO hranu i terapiju?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:39

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je jutros hranu i da popije ljekove.

Jakara: Ofanzivni skokovi su ODLUČILI MEČ

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:32

Svima je jasno da je SC Derbi propustio veliku šansu u Beogradu.

Popularni pjevač NAPAO publiku na nastup -"Nikada nas ovdje više nećete vidjeti" (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:22

Na mrežama su stigle brojne prozivke na račun publike.  

Dragović: HAPŠENJA pokazatelj karaktera prethodne vlasti

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:58

"Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavlja vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti", istakao je poslanik PES-a Darko Dragović.

Da lice ZABLISTA - Šargarepa, jagode sa čokoladom u SLUŽBI LJEPOTE

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:47

Od sezonskog voća i povrća možete da napravite maske za lice koje će vam pomoći da izgledate mlađe, svježe i odmorno, da ublažite bore, da se oslobodite pjega od sunca...

ZEMLJOTRES u BiH: Treslo kod Mostara

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:37

Zemljotres još uvijek neutvrđene magnitude prije nekih sat vremena zatresao je Bosnu i Hercegovinu.

Srbija: Podoficir teško POVRIJEĐEN, za drugim se traga nakon pada u vodu iz helikoptera

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:35

Podoficir Vojske Srbije teško je povrijeđen tokom vježbe na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, dok se za drugim podoficirom nakon pada u vodu i dalje traga, saopštilo je Ministarstvo odbrane te države.

Ovo su NAJDUGOVJEČNIJE životinje na svijetu

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:24

Portal Live Science napravio je listu najdugovječnijih životinja na svijetu.