Petak, 18.09.2020 | 10:36
IZVOR: Kolektiv.me

Itija – pjesnička preokupacija, utočište i ishodište inspiracije Milice Vukmanović

Barski ljetopis“ nastavljen je sinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole autorskom večeri Milice Mime Vukmanović.




Foto: Studio Petović

Njena posljednja zbirka poezije „Itija rukopis iz sna“, promovisana je kroz razgovor sa moderatorkom Anom Pejović, u prisustvu velikog broja Barana, njenih sugrađana koji je već godinama rado sretaju, slušaju, čitaju.

Zbirka „Itija – rukopis iz sna“, objavljena je 2019. godine u izdanju Kulturnog centra Bar, u okviru edicije „Barski ljetopis“. Većim dijelom je sačinjena od novih, ali su dio i odabrane pjesme iz prethodno objavljivanih knjiga poezije „Sveti grijeh“ (1990), „Itija“ (1993), „Plač vinskog mjeseca“ (1994). Posljednja predstavlja, prema riječima Ane Pejović, obimno poetsko tkivo strukturirano kroz sedam ciklusa, sa preko stotinu, tematski i kompoziciono različito interpoliranih pjesama koje kao cjelina otvaraju nepregledno polje asocijativnih nizova u čijoj simbolici prepoznajemo i sopstvenu drugost. Njena autentična vrijednost krije se i u misaonom i poetičkom konstruktu autorke – Itiji, koja sublimira i njeno životno i pjesničko iskustvo.

Kad se kaže Itija čitalac prvo pomisli na ljubavnu dimenziju mog poetskog stvaralaštva. Itija nije samo to. Itija je i misaona, refleksivna i poezija koja je posvećena, sa određenim toponimima moga grada ili zavičaja. Volim da kažem da je Itija moj pjesnički kontinent. Itija je moja pjesnička boginja, ime koje sam ja stvorila. To je ono vječito sjedinjavanje „I ti i ja“, ono traženje svoje ravnosuštene polovine. Mogu da kažem da je Itija pronalaženje boga u meni traženjem pjesme. To je vjerovatno dio mog ostvarenog i životnog i poetskog sna, objasnila je Milica Vukmanović.

Da Itija jeste njena pjesnička preokupacija, utočište i ishodište njene inspiracije, svojevrsni stvaralački lajt-motiv, govori i lako uočljiva činjenica da se i njena zbirka iz 1993. godine zove upravo tako – „Itija“.

To je kao da imate dijete pa mu nadjenete ime koje nema nijedno drugo na svijetu; a dobro je, lijepo je. Tako i Itija. Svaka moja buduća knjiga nosila bi taj prefiks. Možda sam ja jedna od onih pjesnika koji pišu jednu knjigu čitav život. Kao Dostojevski, kao Kolundžija, kao mnogi drugi. Odnosno pišu i dopisuju tu jednu knjigu. Tako ću ja nastojati da, ako bude novih pjesama, a već ih ima, to bude Itija u nekom drugom obliku, ali svakako Itija, dodala je autorka.

Foto: Studio Petović

Sinoć promovisana zbirka objavljena je nakon 25 godina pauze, što barska pjesnikinja objašnjava doživljajem sebe kao pisca koji ne broji knjige, ne želi da objavi sve što napiše i uz to je i možda najveći kritičar sopstvenome stvaralaštvu.

Mislim da nije bio nauštrb taj period, nego naprotiv, da su i ova knjiga i moja poezija dobile na kvalitetu time što su sazrijevale i čekale pravo vrijeme.     

Ipak, do objavljivanja naredne knjige neće proći toliko vremena, zaključila je Milica čija je poezija do sada prevođena i objavljivana na ruskom, rumunskom, makedonskom, slovenačkom, engleskom i italijanskom jeziku.

U nastavku „Ljetopisa“ publiku očekuje još jedno sadržajno i zanimljivo veče. Za petak 18. septembar predviđen je prateći, odnosno filmski program ali i još jedna književna promocija. Naime, u 20h na ljetnjoj pozornici Doma kulture počinje besplatna projekcija Spilbergovog poznatog, Oskarom višestruko nagrađivanog filma „E.T. Vanzemaljac“, koji je nakon prvog prikazivanja 1982. godine postao svojevrsni fenomen i jedan od najuspješnijih filmova svih vremena. Nešto kasnije, u 21h, pokraj Dvorca kralja Nikole, biće promovisan roman „Let plavog safira“, poznatog barskog pjevača, kompozitora, tekstopisca i vođe čuvene grupe „Katapult“, Gorana Pejovića Gule. Sa njim će o njegovom književnom poduhvatu razgovarati Milan Vujović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Aleksandra Prijović podijelila NAJLJEPŠE momente - "Podgorice, HVALA za dvije NEZABORAVNE NOĆI" (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 10:11

U okviru svoje turneje “Od istoka do zapada”, jedna od najpopularnijih pjevačica Aleksandra Prijović, održala je i dva koncerta u prepunoj "Morači" u Podgorici.

Podgorica: Naloženo HAPŠENJE osam policajaca

Utorak, 23.04.2024 | 09:51

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) saopštilo je da je u predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela – primanje mita dalo nalog za hapšenje osam policijskih službenika.

Šaranović: UHAPŠENO osam policajaca i 27 stranaca

Utorak, 23.04.2024 | 12:58

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je Odjeljenje unutrašnje kontrole Uprave policije ODT-u u Podgorici podnijelo krivičnu prijavu protiv osam policijskih službenika iz sektora Granične policije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u produženom trajanju primanjem mita, kao i protiv 27 stranih državljana koji dolaze iz Albanije, Kosova i Turske, a koji su u pojedinačnim slučajevima učinili isto toliko krivičnih djela davanjem mita.

Aerodromi Crne Gore - Broj putnika u Podgorici 45 odsto VEĆI nego 2019. godine

Utorak, 23.04.2024 | 10:04

Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila 2024. godine opslužio skoro 370 hiljada putnika što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Zeleni smuti je IDEALAN proljećni detoks (RECEPT)

Utorak, 23.04.2024 | 09:47

Smuti je uvijek dobar izbor, kako za doručak, tako i za užinu, a posebno je dobar kao detoks.

Šetnja za Ukrajinu danas na Cetinju

Srijeda, 24.04.2024 | 09:25

Danas je dvije godine i dva mjeseca od početka sveobuhvatne ruske agresije na Ukrajinu, iz tog razloga u 18 časova, biće održana protestna šetnja u Prijestonici Cetinje, kako bi se na taj način uputila podrška herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu i pravdu.

Ana Nikolić je vlasnica najskuplje pjesme na estradi: Ulaganje joj se desetostruko isplatilo

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Ana Nikolić je pjesmu kojom se 2006. godine predstavila na Beoviziji kupila od Kikija Lesendrića, frontmena grupe „Piloti“. Ana nije željela da štedi, a sudeći po tome što je ova pesma i danas slušana, ulaganje joj se isplatilo.

UP: Na Aerodromu Podgorica uhapšen njemački državljanin kod kojeg je pronađen PIŠTOLJ

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Policijski službenici Sektora granične policije su na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica lišili slobode njemačkog državljanina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Namirnice koje ne bi trebalo da naručujete preko dostave

Srijeda, 24.04.2024 | 08:44

Danas je dostupna dostava ne samo gotovih jela, već i namirnica iz supermarketa. Ne preporučuje se baš svaka od njih za naručivanje i za to postoji dobar razlog.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.