Ponedjeljak, 21.09.2020 | 07:32
IZVOR: Pobjeda

“Mjere NKT-a ugasile su poslovanje 90 odsto lokala..." Evo koliko je objekata ZATVORENO u PG

Smanjen broj gostiju i mjere NKT-a prouzrokovale su to da su neki ugostitelji morali da zatvore svoje objekte.




Foto: Kolektiv.me/Vlada Crne Gore, Twitter

Tako je od početka pandemije 1. marta do 15. septembra u Podgorici, kako je rečeno Pobjedi iz Sekretarijata za preduzetništvo, zatvoreno 29 ugostiteljskih objekata, od kojih 22 kafe-bara, četiri restorana i tri objekta brze hrane.

Vlasnik bara Skeč Velibor Grbović požalio se kako nije naišao na podršku nadležnih organa u smislu pomoći subvencija kako bi opstao da radi i u kriznim mjesecima. Zbog toga je, ističe on, lokal koji je bio kutak umjetničkim talentima, morao da zatvori svoja vrata.

“Mjere NKT-a ugasile su poslovanje 90 odsto lokala, mislim na ljude koji se bave ugostiteljstvom i koji vole to što rade i koji su imali priču iza imena lokala, a ne šturo nošenje pića i hrane”, kazao je Grbović.

Lokal Skeč, ističe Grbović, bavio se promovisanjem slikarstva, književnosti, muzike, alternativnih vidova umjetnosti.

“Samim tim, uvođenjem mjera spuštena je giljotina na već položen vrat i zapečaćena sudbina, jer svi znamo da se danas ne može kultura promovisati kako bi trebalo, ne rade pozorišta, bioskopi itd. Sam primjer aktuelnog FIAT-a govori o tome, pogledajte koliko je gostiju, a koji se organizuju pod pokroviteljstvom Glavnog grada pa imaju problem sa svake strane, a ne neki lokal koji pokušava da oživi takve stvari. Osuđen je na propast”, ističe Grbović.

On dodaje da je neuporediva računica poslovanja prošle godine u odnosu na tekuću.

“Onaj ko je i ostao da radi mogao je samo da zakrpi rupe. Mislim na one ljude koji su vlasnici prostora kafića i oslobođeni su plaćanja zakupa i slično. Ipak, čovjek se nada najboljem i ne predaje se tako lako, ako zna da gaji prave vrijednosti i da će se one kad-tad valorizovati, da će sve doći na svoje, kao što će i ovaj virus biti prošlost, nadam se uskoro”, optimističan je Grbović.

Nemanja Milošević otvorio je novi kafić umjesto nekadašnjeg Skeča. Riječ je o kultnom mjestu “Pikado klubu“, koji je premješten iz Tržnog centra Mol of Montenegro u centar grada.

“S obzirom na to da nijesmo radili od sredine marta do sredine maja zbog pandemije kovid-19, bili smo primorani da zatvorimo objekat poslije nekoliko godina uspješnog poslovanja. Prošla godina bila je uspješna za nas. Najteže je isfinansirati fiksne troškove koji nisu bili mali u tom period, a prihod je bio minimalan nakon nastavljanja sa radom u maju”, kazao je Milošević.

On dodaje da su imali pomoć od države.

“Pomoć smo dobili od države u vidu minimalnih zarada za sve zaposlene, kao i ostali ugostitelji. Nadam se da neće predložiti zatvaranje objekata, jer bi to dovelo do ekonomske propasti ugostiteljstva, a i kompletne ekonomije Crne Gore. Čini mi se da je u posljednje vrijeme sve više počinje da oživljava centar grada, pa smo i odlučili da preselimo klub. Naravno, i visina mjesečnog zakupa je i te kako uticala na tu odluku”, ističe Milošević.

U skadu sa dopunam Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su donešene 2.jula, Komunalna inspekcija kontroliše ugostiteljske objekte.

“Zbog kršenja mjera propisanih naredbama, nadležnog Ministarstva za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, novčano su kažnjena dva ugostiteljska objekta. Izrečene kazne odnose se za prekršaje, nepoštovanja propisane mjere fizičke udaljenosti između stolova i nepoštovanje propisanih mjera prilikom izvođenja muzičkog programa. U tri ugostiteljska objekta kažnjeno je novčano po jedno zaposleno lice, zbog nenošenja zaštitne maske. Komunalna inspekcija nije izrekla nijednu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno zatvaranja ugostiteljskog objekta”, kazao je za Pobjedu načelnik Komunalne inspekcije Branislav Radusinović.

Glavni grad, ističe Radusinović, pomogao je ugostiteljima u kriznom periodu pandemije korona virusa na način što im je smanjio komunalnu taksu po metru kvadratnom za korišćenje javne površine na kojoj su postavljene ljetnje bašte ispred ugostiteljskih objekata.

Skupština Glavnog grada usvojila je na posljednjoj sjednici Odluku o ublažavanju finansijskih posljedica korona virusa u Podgorici.

Uprava javnih lokalnih prihoda će odložiti poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica nastale od 1. marta ove godine. Period plaćanja biće sinhronizovan za dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica, u skladu sa zakonom. Poreski obveznici zahtjev za odlaganje plaćanja sa iznosom obračunatog prireza porezu na dohodak fizičkih lica dostavljaju Upravi javnih lokalnih prihoda putem pošte ili na mejl adresu uljp@podgorica. me navodi se u odluci.

Takođe, odlukom je omogućeno i umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati sa jednog mjesta na drugo (slobodnostojeća vitrina, pokretna tezga, zabavni park…) i za promotivne svrhe, za period u kojem stranke nijesu koristile prostor na javnoj površini, počevod 5. marta.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice oslobodila je plaćanja zakupnine na period od 90 dana, zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu neometano da obavljaju redovne djelatnosti.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mikele
21.09.2020 15:47

E , grehote božje ...

0 0

OSTALE VIJESTI

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Radnici podgoričke Čistoće najavili štrajk od ponedjeljka, NE PRISTAJU na smanjenje plate

Petak, 19.04.2024 | 11:10

Nakon što je objavljeno da u Čistoći planiraju da aprilsku zaradu smanje za 10 odsto, zaposleni u tom preduzeću danas su zaprijetili štrajkom od ponedjeljka ukoliko do toga dođe.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.