Ponedjeljak, 21.09.2020 | 08:55
IZVOR: vijesti.me

Begić: Jedna osoba koja je bila POZITIVNA u prvom talasu, imala koronavirus i u drugom

Begić ističe da trenutno nemamo testova na čekanju, a da je vrijeme čekanja rezultata 24 časa.




Foto: PR Centar

Po broju stanovnika Berane je opština koja je najteže pogođena epidemiološkom situacijom, gdje je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa pet puta veća od prosjeka, slijede Nikšić i Rožaje, rekao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) dr Senad Begić

Begić kaže da zabrinjava to što je najveći dio novooboljelih od koronavirusa iz Nikšića, što znači da će Nikšić biti najpogođenija opština u Crnoj Gori.

Begić je rekao da je jedna osoba koja je bila pozitivna u prvom talasu, ponovo je imala koronavirus u drugom, ali bez simptoma.

On je kazao da je slučaj otkriven kada se taj građanin testirao prije putovanja i da nije isključeno da postoji još takvih slučajeva.

Begić je rekao da kompletno zaključavanje gradova i aktivnosti neće biti, te da su nošenje maski, higijena ruku i distanca najučinkovitije mjere, i da na tome treba insistirati.

Begić ističe da trenutno nemamo testova na čekanju, a da je vrijeme čekanja rezultata 24 časa.

"Naša labaratorija kao i druge u svijetu nijesu namijenjene za ovoliku količinu uzoraka. Od početka epidemije obradili smo 64.000 uzoraka, što znači da je svaki deseti stanovnik testiran na koronavirus", istakao je Begić.

On je rekao da svi pacijenti koji su pozitivni na test u privatnim labarotorijama, slučaj prijavljuju IJZ i prikazuju se u dnevnom presjeku.

Komentarišući polazak u školu, Begić kaže da ne smijemo da zaboravimo da djeca nisu bila u školi od marta, te da je obaveza čitavog društva da omogući sve da djeca idu bezbjedno u školu.

"Djeca moraju da budu u školama jer je za njihov rast i razvoj najbolje da budu sa vršnjacima i ne postoji ništa što to može zamijeniti. Želja nam je da napravimo okruženje koje će biti bezbjedno i za djecu i za nastavnike. Želja nam je da stvorimo sistem gdje će svaka škola zasebno da procijeni i da napravi lokalne akcione planove kako bi omogući bezbjedno školovanje", istakao je Begić.

Doktor kaže da je trenutno u samoizolaciji oko 3.000 osoba.

"Imamo sve manje prijavljenih kontakata od pozitivnih osoba, a to je ključ rješavanja epidemije", rekao je Begić.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mala
21.09.2020 09:05

Vi se izgleda sa nama malo salite. Na los nacin... Nece biti zatvaranja? Bitno je da je sve bilo zatvoreno na par aktivnih slucajeva. Propada ekonomija... Sta je bitnije zdravlje ili ekonomija? Vi ne odustajete od nezatvaranja dok se ne zarazi 90% stanovnika, a onda ce biti kuku pomrijesmo. Ovo nije za salu pa molim nadlezne da se malo vise pobrinu oko ovoga. Aktivni slucajevi, kao i oni sto trebaju da su u izolaciji, se slobodno setaju po gradu. Gdje je sad inspekcija iz marta i aprila mjeseca? Organizuju se rodjendani, proslave, svadbe... A ljudii...

22 5
Nk
21.09.2020 10:10

"Imamo sve manje prijavljenih kontakata od pozitivnih osoba, a to je ključ rješavanja epidemije". - SMIJEŠNO! Ljudi neće kući da sjede bolesni, a kamoli da prijavljuju kontakte. Blago nama sa ovakvim dr.

11 1
Ja
21.09.2020 16:57

A gdje smo mi (koje zovemo ljudima i važimo za bića koja imaju mozak) da se primirimo u kući dok nam virus prođe? Lično sam bila izolovana više od mjesec dana da ne bih naudila nekom iz svog okruženja. Već poslije 7-8 dana sam mogla lagano da šetam i da ne mislim ni o čemu, ali sam dovoljno svjesna i savjesna da vodim računa o starim roditeljima i ostalima kojima ne želim loše. Ovaj virus zbilja nije bezazlen, treba se paziti i brinuti o sebi i o drugima oko sebe. Ako mi nijesmo sposobni za to, mišljenja sam da ne treba ni Begić ni Mugoša ni bilo ko treći o našem dobru da misle!

2 0
Mama
21.09.2020 14:51

"Djeca moraju da budu u školama jer je za njihov rast i razvoj najbolje da budu sa vršnjacima i ne postoji ništa što to može zamijeniti" - zar mislite da ce vas novi nacin skolovanja uz maske i distancu biti nesto najbolje za djeciji razvoj i da se to moze racunati kao normalna socijalizacija?

3 0
Ja
21.09.2020 16:53

A treba li, u slučaju da se ponovo odloži početak školske godine, slušati ove iste roditelje koji kući ne mogu da gledaju sopstvenu đecu i da im se posvete, već im je milije da idu u školu ma po koju cijenu?! Dajte, molim Vas. Više je preko glave pametovanja od kuće!

5 1

OSTALE VIJESTI

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Rakčević: Na prostoru Kasarne Morača GRADIĆE SE Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuća arhitekture

Srijeda, 24.04.2024 | 18:18

Velika vijest za sve građanke i građane Podgorice, upravo smo danas dobili idejna rješenja za novi Muzej savremenih umjetnosti, Prirodnjački muzej i Kuću arhitekture koje planiramo na prostoru Kasarne Morača, kazao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

IJZCG: Registrovan drugi slučaj MORBILA u Crnoj Gori kod djeteta od 12 godina

Srijeda, 24.04.2024 | 18:06

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas, u popodnevnim časovima, registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz Rožaja. Kako su saopštili, to dijete nije vakcinisano.

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.