Ponedjeljak, 21.09.2020 | 21:34
IZVOR: telegraf.rs

Dok ne naučite ove četiri lekcije u životu - nemojte planirati VJENČANJE

Ovo su ključne veštine koje garantuju da će vaš brak opstati i biti srećan... 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prije nego što dobijete vozačku dozvolu, morate da položite testove i vozački ispit. Vožnja bez potrebnih vještina mogla bi da ugrozi i vas i druge učesnike u saobraćaju. Isto pravilo važi i za vjenčanje. Partnerstvo zahtijeva da parovi savladaju vještine koje su neophodne da bi zajednica bila srećna i dugovječna.

Psiholozi kažu da su za dobar i kvalitetan brak ključne četiri vještine koje bi partneri trebalo da savladaju.

Naučite da kažete ono što vam se ne dopada na asertivan način

Mala djeca se ljute, plaču, vrište i udaraju nogama o pod kada im nešto nije po volji ili kada po svaku cijenu pokušavaju nešto da dobiju. Takvo ponašanje nije primjereno za odrasle, pa ni ne pokušavajte da iskamčite od partnera ono što želite na ovakav način.

Ako otkrijete da počinjete da vičete ili da se ljutite svaki čas, zakažite razgovor sa psihologom i naučite da kontrolišete bijes. Psiholog će vam pomoći da ono što želite zatražite od “druge polovine” na asertivan način, bez ružnih scena i loših osjećanja.

Razgovarajte, čak i kada ste ljuti jedno na drugo

Ljubav prestaje onda kada parovi prestanu da razgovaraju. Čak i ako se ponekad posvađate, to je znak da vam je još stalo do “druge polovine”. Zato nikada nemojte ignorisati ono što vam bračni drug govori. Izostanak direktne komunikacije može da proizvede ekstremne bračne nevolje.

Budite diplomata i naučite da pravite kompromise

Ljudi se razlikuju, želje im se razlikuju, ali to ne bi trebalo da bude "kamen spoticanja" u braku. Uspješni parovi znaju kako da počnu "njegovim putem" i "njenim putem", a završe "na zajedničkom putu" na kom se oboje osjećaju dobro. Bitno je da obe strane budu spremne na kompromise.

Širite optimizam, biće vam zabavnije

Ko još voli vječito namrštene osobe koje na život gledaju isključivo iz mračne perspektive? Koliko prijateljstava ste prekinuli jer vas je neko non-stop "mračio" i crpio vam energiju? Da li vam prija kad vas neko zasipa negativnim rečenicama i ne vidi ni tračak svjetla "na kraju tunela"? Nemojte biti bračni partner koji sve vrijeme "mrači". I kad naiđe težak životni period, potrudite se da pogledate situaciju iz druge perspektive.

Ako je vaša "druga polovina" sklona upadanju u dubiozu, pomozite joj da promeni ugao gledanja na stvari. Zajedno prigrlite optimizam i "hranite" jedno drugo pozitivnim rečenicama i idejama. Optimizam je zarazan, baš kao i pesimizam - birajte ono što će vam zajednički život učiniti vedrijim i ljepšim!

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".