Srijeda, 07.10.2020 | 20:26
IZVOR: telegraf.rs

FOTO - Mars na ZEMLJI: Da li znate gdje se nalaze ove nevjerovatne divljine?

Zanimljive kule od blata i pustinje koje se prostiru do horizonta




Foto: Ilustracija, Pixabay

Novi Meksiko je dom mnogim jedinstvenim predjelima, od kojih su mnogi otvoreni za posjetioce kako u dnevnim šetnjama, tako i u kampovanju (gdje je to dozvoljeno). 

Jedno od ovih područja otvoreno za istraživanje je divljina De-Na-Zin, odredište koje ima mnoštvo geoloških karakteristika klasičnih za pustinjski pejzaž Novog Meksika, a neka od njih takođe krše zakone prirode. U ovom rezervatu koji se prostire na oko 20 kilometara možete mnogo toga vidjeti, posebno oni koji imaju čitav dan da istražuju. Od pješčanih tornjeva do utisaka sličnih Marsu na zemlji, divljina De-Na-Zin zaista je prizor za one koji vole sva umjetnička djela majke prirode.

Upoznajte divljinu

Planinari bi trebali znati da u parku nema nikakvih sadržaja, iako je odmah pored "Bisti Bedlends", koji se prostiru na ogromnih 4.000 hektara.  Bisti Bedlends poznati su i kao Bisti divlja zona i slobodni su za dolazak posjetioca. Iako je divljina De-Na-Zin daleko manja, mnogi istražuju samo područja najbliža ulazu, jer bi trebalo više dana da potpuno istraže divljinu u potpunosti ili blizu nje.

Nema mnogo razlika između Bisti Badlands-a i De-Na-Zin-a, osim činjenice da Bisti ima prirodne atrakcije koje su šire rasprostranjene, zajedno sa terenima sličnim pustinji. Mnogi tvrde da je divljina De-Na-Zin daleko spektakularnija, sa svojstvima koja su malo jedinstvenija od njenog većeg susjeda u parku.

Šta posjetioci mogu da očekuju da vide u divljini De-Na-Zin

Prvo što će posjetioci videti su kule od blata zajedno sa tipičnim pustinjskim pejzažima koji se očekuju od ovog djela Novog Meksika. Nedostatak ekstremnih karakteristika ne bi trebalo da obeshrabri planinare , uprkos tipičnom pustinjskom pejzažu. Nasumično nisko lišće, trava i pustinjsko grmlje takođe će biti dio pejzaža, a kako planinari budu išli dalje, biće nagrađeni za trud.

Možete se uputiti ka zapadu stazom koja se zatim odvaja prema sjeveru, sa neravnim terenom zapadnije kao i pritokama na istoku. Na sjeveru se teren prebacuje na karakteristike kopna obojene glinom, a kako se planinari kreću dalje prema zapadu, većina drenaža se pojavljuje, uključujući Hanter Voš, Alamo Voš i Vilov Voš.

Foto: Screenshot, bisti.de.na.zin/Instagram

Poželjno je imati dobre cipele, jer je veći dio terena u nekim djelovima neravan sa erodiranim terenom. Planinari će željeti da se probiju do visoravni udaljene oko 1,2 km, a do nje se može doći pješačenjem duž ivice visoravni. Ovde će posjetioci vidjeti velike komade okamenjenog drveta. Kako planinari putuju duž jaruge, ona će se na kraju podijeliti, omogućavajući planinarima mogućnost da se spuste u samu jarugu da vide pranje ispod.

Ako putnici nastave da putuju na sjeverozapad, naletjeće na sliv koji je ispunjen raznobojnim kamenčićima i čini zanimljivu fotografiju. Veliki sliv duž ove rute takođe sadrži i poneku slomljenu stenu koja je zapažena zbog svojih nevjerovatno čudnih karakteristika. Poslije ovoga, posjetioci će se susretati sa neobično glatkim stenama peščara i još više raznobojnih pejzaža dok napreduju sve dalje u park.

Kak planinari nastave dalje svoj put, dočekaće ih jedno od najvećih okamenjenih drva u bilo kojem parku u državi, od kojih jedno mjeri šest stopa širine i 100 stopa dužine. Ostali komadi okamenjenog drveta razlikuju se u boji, što ovo čini jedinstvenim i najraznovrsnijim djelom parka i koji mnoge iznenađuje svojim živopisnim izgledom.

 Ovdje je sve definitivno vrijedno fotografisanja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.