Utorak, 13.10.2020 | 13:37
IZVOR: rts.rs

Trenutak koji se IŠČEKUJE: Stižu „ajfoni 12“ sa 5G podrškom i revolucionarnim čipsetom!

„Epl“ će večeras u 19 časova objelodaniti novu liniju „ajfona“, Očekuje se da će biti predstavljena četiri nova modela, koji će podržavati superbrzu 5G bežičnu vezu, dizajnom inspirisanim „ajpedom“ i novim čipom koji će drastično povećati performanse uređaja.




Foto: apple.com/screenshot

Nova „Eplova“ serija donijeće brojne promjene u „ajfon“ liniji. Očekuje se da će uređaji dobiti novi dizajn sa ravnim ivicama, slično „ajpedu pro“ ili poput starijih „ajfon 4“ i „ajfon 5“ modela.

Kako navodi portal The Verge, četiri nova modela će najvjerovatnije biti predstavljena – „mini“ sa dijagonalom ekrana od 5,4 inča, standardna i „pro“ verzija sa 6,1 inča dijagonalama i „pro-maks“ sa ekranom dijagonale 6,7 inča.

Svi „ajfoni“ će podržavati brzu 5G bežičnu mrežu. Očekuje se i budu opremljeni OLED ekranima, ali prema najnovijim, doduše neprovjerenim informacijama, neće imati stope osvježavanja od 120 herca.

Novi čipset za drastično bolje performanse

Prvi put najavljen u septembru, bionički čip A-14 biće ugrađen u novu liniju „ajfona“, potvrdio je jedan od čelnika „Epla“ Tim Milet za specijalizovani portal 9to5mac.

A-14 će biti prvi „Eplov“ čip sa petonanometarskim procesom i dobiće impresivno poboljšanje u broju tranzistora, preko tri milijarde više nego u A-13.

Prelazak na petonanometarski proces znači da „Epl“ ima mnogo više tranzistora da posveti sistemima na čipu – 11,8 milijardi u poređenju sa 8,5 u prethodnom. Očekivano, ovo je omogućilo dodatnu snagu, daleko efikasnija jezgra procesora i grafičke karte, objašnjavaju sa portala Engadget.

To će vlasnicima novih „ajfona“ omogućiti da, primjera radi, edituju 4K ultra-HD snimke, prave i igraju se sa fotografijama visoke rezolucije i igraju grafički veoma zahtjevne video-igre bez problema, dok za sve to vrijeme troše manje baterije.

Dodatni skok u procesorskoj snazi biće to što će A-14 moći da obavlja 11 biliona operacija u sekundi. To je skoro dva puta više od 600 milijardi operacija na A-13. To je omogućilo da se uradi redizajn čipa, koji sada ima 16 jezgara, u odnosu na osam koliko je imao prethodnik.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ova DRUŠTVENA MREŽA bi mogla da UGROZI Facebook, Instagram i TikTok

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:01

Aplikacija je u potpunosti fokusirana na glas, a izgovorene riječi automatski se pretvaraju u tekst. Da li na prebukiranom tržištu društvenih mreža ima mjesta za još jednu, malo drugačiju aplikaciju?

BLOKIRATE reklame na YouTube-u? Imamo loše vijesti za vas

Srijeda, 17.04.2024 | 11:25

Prošle godine, YouTube je započeo agresivnu kampanju protiv "ad blokera".

Mask prelomio: Ipak uvodi PLAĆANJE na platformi X

Utorak, 16.04.2024 | 13:29

Ilon Mask planira da naplaćuje malu nadoknadu novim korisnicima na X platformi, koji žele da objavljuju sadržaj.

Bil Gejts ZABRINUT da bi zbog vještačke inteligencije mogao da izgubi posao

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:21

Bil Gejts, osnivač kompanije Microsoft, nedavno je izrazio zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla preuzme njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.

Projekat Cetinjanina ušao u TOP 5 NAJBOLJIH projekata u svijetu

Nedjelja, 14.04.2024 | 12:45

Projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, dobio je prestižno priznanje WSIS Prize 2024 Champion. Ovo znači da je ovaj projekat izabran među top 5 projekata na svijetu, u kategoriji e-environment, u okviru Svjetskog samita o Informacionom društvu, istakao je za Kolektiv doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti Vještačke inteligencije u medicini i rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona Ivan Martinović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).