Subota, 17.10.2020 | 12:26
IZVOR: rtcg.me

Bošković: Neutemeljene su tvrdnje da će VOJSKA narušiti životnu sredinu na Sinjajevini

“Što se mene tiče to su neutemeljene tvrdnje da će Vojska bilo kojim svojim činom narušiti životnu sredinu na Sinjajevini”, kaže ministar.




Foto: Ministarstvo odbrane/Facebook

Nema bojazni da će vojne vježbe koje bi trebalo tokom iduće sedmice da budu izvedene na prostoru Sinjajevine, ugroziti životnu sredinu, kategoričan je u razgovoru za Radio Crne Gore ministar odbrane Predgrag Bošković. Napominje da je riječ o politikantskim i neutemeljenim tvrdnjama. Dodaje i da se Ministarstvo odbrane zalaže da se taj prostor proglasi regionalnim parkom prirode.

“To da li ćemo odustati ne zavisi od ministra Boškovića i moje volje i nevolje. Ne znam šta se promijenilo od 2019. godine kada je donijeta odluka o svemu ovome i kada se znalo da će dva puta godišnje na tom lokalitetu izvoditi vojna vježba. Ja ne vidim razlog zašto bi vojska odustajala od aktivnosti koje je odavno planirala”, kazao je Bošković dodajući da je za 2021. planirana još veća vojna vježba na istom lokalitetu.  

Komentarićšuči krivičnu prijavu koju je Koalicija za održivi razvoj podnijela protiv njega, ministar je kazao da formiranje poligona nije bio njegov hir.

“Nepobitna je činjenica da Vojska Crne Gore mora imati prostor za vježbanje, jer je bez toga bespredmetno govoriti o njoj. Sve te činjenice, uz ono što je prezentovano Vladi prošle godine kada je donešena ta odluka, apsolutno je govorilo da ne postoji bojazan za životnu sredinu. Isto tako ne postoji bojazan za druge lokacije i u drugim zemljama gdje se izvode takve vježbe. Imali smo nedavno vježbu na Pešteru i apsolutno sve je na strani VCG i ne postoji razlog za bojazan”, kazao je on.

Ističe da su ministarstvo i VCG svoje namjere pokazali pozivom nevladinim organizacijama da prisustvuju vojnim vježbama.

“Ja sam juče bio u posjeti inžinjerijskoj četi koja izvodi proširenje puta i probijanje dionice na potezu Kosanjice-Glibaći-Bobovo gdje je samo u prethodnih mjesec i po, za potrebe proširenja 2 km puta, utrošeno 1.400 kilograma što je više od onoga što će se u dugogodišnjem periodu potrošiti tokom gađanja na Sinjajevini”, tvrdi Bošković.

* Abazović: Odbranićemo svaki pedalj Crne Gore, vojska da stane uz građane

Kaže da su sve ostalo politikantske tvrdnje.

“Što se mene tiče to su neutemeljene tvrdnje da će Vojska bilo kojim svojim činom narušiti životnu sredinu na Sinjajevini”, kaže ministar.

On kaže da nije on donio odluku da bi se protiv njega lično podnosila prijava, već Vlada Crne Gore.

“Mene mnogo ne zabrinjava ta tužba. Ono što je meni kao ministru odbrane u opisu posla je da stvori Vojsci Crne Gore najbolje uslove da ostvaruje sviju funkciju, a to je odbrana zemlje od spoljnog neprijatelja, a da bi to moglo da se uradi, potrebne su vojne vježbe”, naveo je on.

Ponavlja da je odbrana zemlje vrhunski prioritet.

“Formiranje vježbovno streličnog poligona ne podliježe obavezi prikupljanja mišljenja agencija za zaštitu životne sredine i ministarstava. Međutim, iz razloga transparentnosti, mi smo tražili mišljenja lokalnih uprava i ostalih institucija koje su dale pozitivno mišljenje”, kaže Bošković.

Tvrdi da formiranje poligona ne podrazumijeva bilo kakvu izgradnju i betoniranje Sinjajevine i uništavanje pašnjaka, voda ili biodiverziteta.

Kaže da bi želio da političke stranke dostave bilo kakav  argument zbog kojeg su zabrinuti za životnu sredinu.

“Mi ćemo im dati kontraargument. Bojim se da su stranke prije svega neinformisane o tome”, dodaje on.

Ističe da je razgovarao sa mještanima koji su im dali punu podršku.

“Ukoliko postoji protivljenje mještana, mislim da je to velika manjina u odnosu na ono što sam ja imao priliku da vidim”, kazao je Bošković i ponovio da nije vršen nikakav pritisak na stanovnike.

Tvrdi da se ide ka tome da se lokalitet Sinjajevine proglasi regionalnim parkom prirode.

“Prisustvo VCG može samo unaprijediti život na Sinjajevini”, kaže on.

Dodaje da nije isplativo korišćenje poligona drugih država.

“To je finansijski neisplativo i neizvodljivo”, dodao je on.

Ministar odbrane ističe da su one koji se protive pozvali na sastanak, ali se nijesu odazvali pozivu.

"Oni se nisu ni udostojili da odgovore. Toliko o tome koliko je njima bilo do razgovora, to dovoljno govori o tome koliko je njima stalo da se ovaj problem riješava. Za njih je samo bitno da opstruiraju Vojsku Crne Gore", dodao je Bošković. 

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Niksic povija
17.10.2020 13:06

Vjerovati tebi je isto kao sjesti na uzarenu ringlu, a ne opeci se......

7 1
Aoris
17.10.2020 13:11

Strucnjak I za zivotnu sredinu,steta sto odlazi

7 1
Bravo
17.10.2020 13:18

Poslednji trzaji

6 1
OJ HA
17.10.2020 13:30

Koga je briga sta ti mislis,I onako si uvijek mislio samo o sebi

6 1
he
17.10.2020 16:16

Imaš poligon na Radovču đe se vazda vježbalo i svu infrastrukturu kakva je to moda da se ide na Sinjajevinu !!!???

6 1
Darko
18.10.2020 02:58

Buškoviću,samo se sjeti šta su i kako su reagovali posle izborq tvoje kolega,osudili su te,zašte te onda i mi ne bi osudili. Zato igumane putuj nedje drugo. Neka je srećna I slobodna crna gora.

1 0

OSTALE VIJESTI

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.