Utorak, 20.10.2020 | 15:55
IZVOR: Vijesti.me

UPCG apelovala na NKT: Preispitajte restriktivne mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata

Kažu da je neshvatljivo nerazumijevanje za činjenicu da je prvi preduslov ekonomskog oporavka Crne Gore hitna stabilizacija poslovnog ambijenta.
Foto: Ilustracija, Twitter/gov.me

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) apeluje na Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da preispita restriktivne mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata i, umjesto njih, usvoji rješenja koja privrednicima neće uskraćivati prihode, niti ih primoravati na otpuštanje radnika.

"Zabrinuti zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našla ukupna crnogorska privreda, a i ugostiteljstvo kao trenutno najugroženiji sektor, UPCG ovim putem daje podršku ugostiteljima i iskazuje puno razumijevanje za zahtjeve u kojima traže pravičan i odgovoran odnos i protive se odlukama kreiranim jednostrano i bez prethodne analize mogućih posljedica po održivost njihovog poslovanja i radnih mjesta. Zdravstvena i ekonomska kriza moraju se rješavati istovremeno a nikako odvojeno, uz epidemiološke mjere koje su kreirane tako da su prilagođene aktuelnom stanju u privredi, na ozbiljan i studiozan način. Od nastanka COVID-19 krize i našeg Prvog predloga mjera upućenih Vladi CG, UPCG je ukazivala da teška epidemiološka situacija i nedostatak sredstava za punu podršku privredi, ne dajju donosiocima odluka alibi za neadekvatna rješenja koja za posljedicu imaju ugrožavanje preduzeća i kolaps privrede, što je prijetnja s kojom se danas suočavaju i mnoge razvijenije ekonomije", saopšteno je iz UPCG.

Kažu da je neshvatljivo nerazumijevanje za činjenicu da je prvi preduslov ekonomskog oporavka Crne Gore hitna stabilizacija poslovnog ambijenta.

"U inače teškoj situaciji, svjedoci smo da se određene mjere od samog početka donose ishitreno i neizbalansirano, kao i da se „u hodu“ mijenja pristup određivanju tih mjera, što govori o nedovoljnoj analitičnosti i razložnosti za njihovo uvođenje. Tako imamo i najsvežiji primjer da su mjere zabrane rada ugostiteljskim objektima u pojedinim opštinama na sjeveru zemlje utvrđene po jednim kriterijumima, a da se, naknadno, najavljuje drugačiji pristup za ostale opštine. Trenutno, stanje u zemlji je toliko teško da informacije koje Uniji poslodavaca svakodnevno stižu od strane crnogorskih ugostitelja govore da bar 50% njih ne bi “preživjelo” novo zatvaranje, posebno jer još nije ni započeo oporavak od zabrane rada početkom epidemije i kraha turističke sezone. Mjere ove vrste nose i dodatnu opasnost u vidu otpuštanja velikog broja mladih i žena koji čine značajan udio u broju zaposlenih na, ovim mjerama, ugroženim poslovima upravo u sektoru ugostiteljstva Naime, prema poslednjim poznatim i javno dostupnim podacima Zavoda za zapošljavanje CG (ZZZCG), u periodu od 15. marta do 30.septembra, broj nezaposlenih lica na evidenciji ZZZCG je porastao za 7.868 (sa 35.466 na 43.383). Tako je na 15. mart od 35.515 nezaposlenih lica žena bilo čak 20.562 (57,90%), dok je na 30. septembar u odnosu na ukupno 43.383 nezaposlenih lica broj nezaposlenih žena iznosio 25.728 (59,30%). Dakle, od ukupnog broja novih nezaposlenih lica (7.868) koja su prijavljena poslije nastupanja epidemije i uvođenja mjera NKT-a, čak njih 5.166 čine žene (65,66%)."

Kažu da i dok ugostiteljska djelatnost, baš kao i čitav privatni sektor, svakodnevno trpi gubitke praćene rastom nezaposlenosti, u CG istovremeno svjedočimo potpuno drugačijim pokazateljima po pitanju stanja u javnom sektoru.

"To znači da se, i pored višedecenijski postavljenog strateškog cilja smanjenja, iz dana u dan bilježe nova zapošljavanja i povećanje i inače ogromne administracije (na nacionalnom i lokalnom nivou), kao i rast broja zaposlenih u “državnim” kompanijama i ustanovama. U okolnostima u kojima se naša zemlja trenutno nalazi, takav odnos ukazuje na ekonomski potpuno neopravdano i nelogično ponašanje koje vodi daljem produbljivanju nastale krize. Privrednu zbilju u našoj zemlji čini relativno mali broj privrednih subjekata, pri čemu od njihovog ukupnog broja (35.870) čak 99,6% čine oni iz reda preduzetnika, mikro i malih preduzeća (35.534). Takođe, od ukupnog broja zaposlenih u privredi (139.482), preduzetnici, mikro i mala preduzeća zapošljavaju čak 59,04% lica (82.347), što govori o njihovoj značajnoj ulozi u zapošljavanju, a istovremeno i o velikoj ranjivosti čitavog privrednog sistema CG – naročito u potpuno neregularnim uslovima poslovanja kakve imamo u proteklih sedam mjeseci. Uz navedeno, zabrinjava i upozorava činjenica da je, prema podacima koje smo od Poreske uprave pribavili 9. oktobra 2020. godine, u periodu od 1. marta do 8. oktobra 2020. godine obrisano čak 760 privrednih subjekata", kazali su iz UPCG.

Dodaju da je za potpuniju sliku stanja privrednih subjekata u CG, važno jnapomenuti da je, godinama unazad, broj blokiranih privrednih subjekata (zbog različitih problema u poslovanju) u kontinuitetu iznad 18.000.

"Konkretno, prema dostupnim podacima, na dan 30. septembar 2020. godine broj privrednih subjekata u blokadi iznosio je 18.615, što čini 51,9% od ukupno registrovanih privrednih subjekata. Iako će domaća javnost uskoro biti upoznata sa rezultatima novog istraživanja UPCG o uticaju COVID-19 na poslovanje crnogorskih preduzeća, podsjećamo na jedan od ključnih nalaza iz istraživanja obavljenog u toku aprila po kojem je, za vrijeme trajanja restriktivnih mjera NKT, više od 50% mikro preduzeća u potpunosti prekinulo sa radom. Da je ugostiteljstvo djelatnost koja je posebno podložna negativnim uticajima krize izazvane novim koronavirusom govori i podatak o 72% privrednih subjekata iz sektora ugostiteljstva koji su u tom periodu bili prinuđeni da u potpunosti obustave rad. Imajući u vidu navedeno, UPCG pita predstavnike NKT i donosioce odluka na nacionalnom i lokalnom nivou: Kada vam isplata zarade ne bi bila zagarantovana već bi zavisila od stanja na tržištu, da li bi propisivali iste mjere zabrane rada kao što to sada činite? Dok čeka odgovor po navedenom, UPCG poziva inspekcijske službe da pojačaju dinamiku svojih kontrola i adekvatno sankcionišu one ugostiteljske objekte koji se u svom radu ne pridržavaju epidemioloških mjera, te na bilo koji način predstavljaju prijetnju za javno zdravlje i očuvanje zdravlja građana. Do tada, svi oni koji su u prethodnom periodu pokazali visok stepen odgovornosti i poštovali propisane mjere i preporuke, a takvih je u Crnoj Gori značajan broj, ne smiju biti taoci negativne prakse pojedinaca, niti loših odluka nadležnih službi i organa", zaključili su iz UPCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nova Vlada će odlučiti: ANEKS sa Kinezima ili NAPLATA penala

Subota, 28.11.2020 | 08:15

Krajem septembra je istekao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i do danas građani Crne Gore ne znaju kad će konačno moći da koriste benefite od prvih 40-ak kilometra auto-puta Bar Boljare. Aktuelna vlada najavljivala je da će ispitati opravdanost kineske kompanije CRBC da se zbog pandemije koronavirusa i po treći put produži rok za završetak prve dionice auto-puta. Aneks, ipak, nije potpisan, pa će njime morati da se bavi nova vlada, pišu Vikend novine.

Marković u Kolašinu: Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 MILIONA EURA

Petak, 27.11.2020 | 11:24

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 i tom prilikom kazao da se, zahvaljujući ukupnoj kapitalnoj infrastrukturi, žičarama i ski stazama koje gradimo, u Kolašinu gradi 7 hotela visoke kategorije u koje investitori ulažu skoro 100 miliona eura.

Traži se donošenje POSEBNOG zakona: Trgovcima nekretnina biće potrebna LICENCA

Petak, 27.11.2020 | 07:49

Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.

Radovi na auto - putu teku u punom jeku, evo do kada će biti završen most Moračica

Četvrtak, 26.11.2020 | 21:05

U toku su završni radovi na mostu Moračiča, najvećem objektu na prvoj dionici auto-puta, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Glavni nadzorni inženjer Milivoje Kasalica ipak poručuje da sve zavisi od vremenskih prilika, koje su i do sada uticale na prolongiranje rokova.

Marković u Mojkovcu: Svi razvojni projekti napreduju, ovaj grad je izmijenio svoj lik

Četvrtak, 26.11.2020 | 17:06

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je danas kapitalne razvojne projekte u opštini Mojkovac i izrazio zadovoljstvo rekavši da svi projekti napreduju najboljom mogućom dinamikom.

"Ja bih da se što prije probudimo iz ovog košmara": Glumica otkrila šta priželjkuje

Subota, 28.11.2020 | 09:20

Glumica Sloboda Mićalović podijelila je fotografiju i poruku koja je privukla mnogo pažnje.

SZO: Bar 60 posto populacije se mora VAKCINISATI da bi se ZAUSTAVILA pandemija

Subota, 28.11.2020 | 09:02

Približno 60 do 70 posto populacije treba se vakcinisati da bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom, rekli su u petak čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Podgorički medicinari: Imamo HILJADE pacijenata, NE STIŽEMO u svaki dom

Subota, 28.11.2020 | 08:40

U Crnoj Gori je juče od posljedica virusa korona preminulo pet osoba, dok je infekcija registrovana kod njih još 520. Ljekari i medicinsko osoblje Kovid ambulante Doma zdravlja Podgorica ispričali su za Dan da su pod velikim pritiskom i da sigurno ima nezadovoljnih pacijenata koji se liječe u kućnim uslovima, jer oni, zbog velikih potreba i obima posla, ne mogu da stignu da obiđu svaki dom.

Vlada odlučila: Crnogorskom vijeću u Srbiji iz državnog budžeta 80.000 EURA

Subota, 28.11.2020 | 08:32

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija da sa tekuće budžetske rezerve prenese 80.000 eura Upravi za dijasporu, a za potrebe Crnogorskog vijeća u Srbiji, navedeno je u informaciji koja je objavljena juče, prenose Vikend novine.

Nova Vlada će odlučiti: ANEKS sa Kinezima ili NAPLATA penala

Subota, 28.11.2020 | 08:15

Krajem septembra je istekao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i do danas građani Crne Gore ne znaju kad će konačno moći da koriste benefite od prvih 40-ak kilometra auto-puta Bar Boljare. Aktuelna vlada najavljivala je da će ispitati opravdanost kineske kompanije CRBC da se zbog pandemije koronavirusa i po treći put produži rok za završetak prve dionice auto-puta. Aneks, ipak, nije potpisan, pa će njime morati da se bavi nova vlada, pišu Vikend novine.

Kobs: Nosim ovaj dres kao da sam iz Crne Gore, tako ga osjećam

Petak, 27.11.2020 | 23:56

Nosim ovaj dres kao da sam iz Crne Gore, rekao je Džastin Kobs poslije velike pobjede naših momaka u meču kvalifikacija za Eurobasket protiv Njemačke.

"Baklja se upalila na nebu gore, počivaj u miru sine CG": Patriote se OPROSTILE od Pavićevića

Petak, 27.11.2020 | 21:38

Navijačka grupa “Patriote Crna Gora” odala je počast svom članu Zoranu Pavićeviću koji je prije tri dana ubijen u Danilovgradu.  

Napravite piling, osvježite prostor i obuću: SEDAM sjajnih načina da upotrijebite mljevenu kafu

Petak, 27.11.2020 | 21:24

Nemojte odmah kupovati u drogrijama ili prodavnicama.

Razotkrivamo TAJNE horoskopskih znakova: Od čega strepe, šta ih čini nesigurnim, čega se plaše...

Petak, 27.11.2020 | 20:57

U nastavku pročitajte koje mane bi znaci horoskopa najradije zakopali i čuvali duboko u sebi.

Tramp POBJESNIO na novinara: Nemoj tako da mi se obraćaš, ja sam predsjednik Amerike

Petak, 27.11.2020 | 20:34

Novinar Džef Mejson isprovocirao je Donalda Trampa u razgovoru dok ga je pritiskao pitanjem da li će priznati Džo Bajdena za predsjednika.