Srijeda, 21.10.2020 | 20:07
IZVOR: prva.rs

"Dame i gospodo, dobrodošli na let...": Ovo su 10 NAJSTRAŠNIJIH aerodroma na svijetu

Kosa će vam se podići na glavi samo od čitanja, zamislite tek da polijećete ili slijećete na ove piste...
Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Nema ničeg strašnog u samom letenju nebom, ali slijetanje i polijetanje je ono što tjera srce da brže lupa, pogotovo ako polijećete ili slijećete na jednu od ovih 10 tačaka.

1. Aerodrom Kai Tak, Hong Kong, Kina

Kai Tak, majka svih zastrašujućih aerodroma, je zatvoren na zadovoljstvo svih putnika aviona i stanovnika oko aerodroma. Mnogi su bili upozoreni na veoma urban karakter ovog aerodroma, ali i dalje nisu bili spremni za prizor stambenih blokova i veša koji se suši praktično paralelno sa pistom broj 13.

Manevar na takvoj visini je zahtevao poravnanje sa pistom koje je toliko spektakularno da su neki putnici tvrdili da su vidjeli treperenje televizora kroz prozore stanova duž prilaza, navodi National Geographic.

2. Aerodrom Kurševel, Kurševel, Francuska

Pista Aerodroma Kurševel je izuzetno kratka i ima samo 525 metara, a nijedan od tih 525 metara nije ravan. Od polijetanja se diže kosa na glavi (i posedi) pošto većina letelica ide preko "brazdi" prije nego što se pomoću krila konačno vinu u vazduh. Slijetanje je još rizičnije.

3. Aerodrom Madeira, Madeira, Portugalija

Dvije glavne piste Aerodroma Madeira su bile samo 1.600 metara dugačke kada je aerodrom počeo sa radom 1964. godine. Nakon strašnog udesa iz 1977. godine, kada je Boing 727 proletio kroz kameni most i završio na plaži, jedna pista je produžena za 200 metara. Godine 2003. pista je dodatno produžena preko plaže i postavljena na 180 stubova od kojih je svaki 70 metara visok.

Sa produženom pistom ili ne, osnovni prilaz aerodromu i dalje ostaje veoma komplikovan čak i za iskusne pilote. Protivno svojim instinktima, piloti moraju prvo da usmjere letelicu direktno ka planinskom vrhu, potom da se brzo nagnu na desno kako bi izbjegli sudar s planinom – što ih dovodi na put ka pisti.

4. Aerodrom Huančo E. Iraskin, Saba, Holandija

Hunačo E. Iraskin je jedini aerodrom na karipskom ostrvu Saba, nekada najmanjem ostrvu Holandskih Antila. Kopnom dominira vulkan Maunt Sineri od 877 metara, što ga čini najvišom tačkom Holandije. Pakleno mjesto za aerodrom, ali su ga sagradili.

Samo 396 metara dugačka pista čini ovaj aerodrom nemogućim za slijetanje mlaznih aviona. Ukoliko ste pilot morate kružiti oko ostrva nekoliko puta prije slijetanja, a imajte na umu da ne postoji gorivo za avione na ostrvu.

Pista Huančoa se graniči sa morskim liticama sa tri strane, a sa četvrte padinom planine. Iako ga mnogi avijatičari smatraju najopasnijim aerodromom na svijetu, Huančo još uvijek nije doživio nijednu nesreću.

5. Aerodrom Gibraltar, Gibraltar, Ujedinjeno Kraljevstvo

Aerodrom Gibraltar takođe ima veoma kratku pistu od 1.828 metara. Ukoliko ste mislili da je Gibraltar samo stijena i ništa više, uglavnom ste u pravu – pista je stisnuta između Sredozemnog mora i Gibraltarske stijene.

Dodatan strah za putnike je činjenica da je vrijeme oko Gibraltara uglavnom loše, zbog čega se dolazni avioni često preusmjeravaju ka Malagi u Španiji ili Tangeru u Maroku.

Jedna od čudnih stvari vezanih za ovaj aerodrom je što glavni auto-put siječe glavnu pistu. Kada avioni moraju da polete ili slete, zvona, zviždaljke i rampe se aktiviraju kako bi zaustavili saobraćaj, što se uglavnom viđa na pružnim prelazima.

6. Aerodrom Tenzing-Hilari, Lukla, Nepal

Tenzing-Hilari aerodrom u Lukli je dobio ime po dvojici planinara koji su se popeli na vrh Mont Everesta. To bi trebalo da bude upozoravajuće. Aerodrom radi na nadmorskoj visini od 2.438 metara i bukvalno nema nijednu karakteristiku savremene kontrole letenja – čak ni svijetla i veoma malo struje uopšte.

Smješten na jedinom poluravnom zemljištu u regionu – pista se nalazi na padini pod uglom od 12 stepeni – aerodrom dozvoljava jedino dnevna slijetanja Jeti Erlajnsa, od čijih se pilota očekuje da budu upoznati sa uslovima. Čak i Jeti Erlajns ima problema sa slijetanjem na aerodrom ponekad, posebno kada niski oblaci smanje vidljivost do nule.

7. Aerodrom Tonkontin, Tegusigalpa, Honduras

Pista 13L na JFK aerodromu je dugačka 4.442 metara, a ona na Tonkontinu u Tegusigalpi, glavnom gradu centralnoameričke države Honduras ima 1.862 metara dužine. Kratka pista čini sletanje bilo kojih mlaznjaka većih od Boinga 757 nemogućim, a onih manjih uglavnom malo vjerovatnim.

Tonkontin ima veliki broj mana. Nalazi se u dolini 1.004 metara iznad nivoa mora, okruženoj planinama.

8. Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi (Pista 13L), Njujork, Sjedinene Američke Države

Najprometniji međunarodni aerodrom u SAD je na listi najopasnijih na svijetu? Vjerovali ili ne, pista 13L je u centru pažnje ovog teksta. Prilaz pisti ostavlja malo prostora za grešku, budući da se Zaliv Jamajka nazire sa desne strane, a okolne močvare ne pružaju sigurno utočište. Takođe, piloti imaju samo 8 kilometra vidljivosti zahvaljujući kružnom obrascu prilaženja kako bi se izbjegle letjelice koje slijeću ili polijeću sa La Gvardije ili Njuarka.

9. Međunarodni aerodrom Princeza Julijana, Sveti Martin, Holandija

Prvobitno konstruisan kao vojni aerodrom tokom Drugog svjetskog rata, Međunarodni aerodrom Princeza Julijana danas služi kao glavni centar za manje ostrvske destinacije na Karibima. Polijetanja sa aerodroma moraju biti praćena brzim refleksima, budući da oštar zaokret mora biti napravljen odmah nakon što letjelica bude u vazduhu, kako se ne bi zabila u planine.

10. Aerodrom Tioman Ostrvo, Tioman ostrvo, Malezija

Vjerovatno niste čuli za Tioman ostrvo (lokalnom stanovništvu poznat kao Gunung Daik Berkabang Tiga), ali ste ga vjerovatno viđali na televiziji i bioskopskim platnima: "Bali Hai" u filmu Južni Pacifik iz 1956. je zapravo ostrvo Tioman. Ovo predivno tropsko ostrvo leži nedaleko od istočne obale poluostrva Malezije, istočno od Kuala Lumpura i ugrubo sjeveroistočno od Singapura.

Berdžaja Er posluje sa dvomotornim i četvoromotornim turboprop avionima sposobnim (jedva) da izađu na kraj sa 992 metara dugačkom pistom Aerodroma Tioman Ostrvo. Piloti prvo moraju da postave uprave svoje avione direktno ka planinama, a potom da izvedu okret od 90 stepeni kako bi se postrojili na pisti. Zakašnjela slijetanja nisu preporučljiva budući da premašivanje piste znači zabijanje u golu liticu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pridržavajte se određenih pravila: Savjeti za ZDRAVU i ČISTU kožu lica

Nedjelja, 07.03.2021 | 21:33

Mnogi se muče s problemima kože lica, ali se barem neki od njih mogu riješiti pridržavanjem određenih pravila.

Vučević: Velika je ČAST što predstavljam svoju zemlju na najvećoj sceni

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:43

"Veoma sam ponosan da ću jednog dana kada završim karijeru moći da kažem mojoj djeci - igrao sam na ol staru, igrao sam sa Novickim, Lebronom, Vejdom.... sa najboljima", rekao je Vučević.

Đeljošaj: Premijer svako malo MIJENJA STAVOVE

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:29

Na poruku premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da on ne bi priznao Kosovo, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da smo svjedoci da predsjednik Vlade svako malo mijenja svoje stavove te da je degutantno išta i komentarisati.

"KCCG kao jedina tercijarna zdravstvena ustanova u državi zahtijeva kolektivni ugovor"

Nedjelja, 07.03.2021 | 20:26

"Svjedoci smo medijskog nastupa jednog DPS-u bliskog sindikata iz KCCG koji je naprasno odustao od nekad zajedničkog proklamovanog cilja o izradi posebnog kolektivnog ugovora. Kao istinski predstavnici zaposlenih u Kliničkom centru, mi ne odustajemo", navodi se u saopštenju.

PRVI radni dan u znaku NESTABILNOG vremena: Ovo je prognoza za 8. mart

Nedjelja, 07.03.2021 | 19:58

Vremenska prognoza za ponedeljak 08. mart.

Kovačević: Možda je Cetinje prijestonica, Podgorica glavni grad, ali Nikšić je SRCE CG

Nedjelja, 07.03.2021 | 18:48

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović istakao je da ovo nije bitka za Nikšić, jer je on svoje bitke dobio ranije, a poslednju i najveću 30. avgusta, već je ovo "bitka za dostojanstvo, budućnost, a ponajviše bitka za sadašnjost".

Rapsodija UKUSA i jednostavna priprema: Probajte ČOKOLADNI KOLAČ bez brašna

Nedjelja, 07.03.2021 | 18:13

Ako volite da uživate u pravom ukusu čokolade, a da vam brašno ne bude prepreka koja smeta, ovo je pravi kolač za vas. 

Vuković: Dok CG čeka da Vlada nešto počne da radi, u Podgorici gradilišta na svakom koraku

Nedjelja, 07.03.2021 | 17:46

“Trenutno radimo na 64 lokacije u Podgorici”, poručio je Vuković.

U trgovinu BEZ NOVČANIKA: Otvorena prehrambena prodavnica bez prodavaca i kasa

Nedjelja, 07.03.2021 | 17:42

Prva prehrambena prodavnica bez prodavaca i kasa - Amazon Fresh otvorena je u tržnom centru u Londonu.

Liga šampiona: "Plave" POBIJEDILE Ferencvaroš u Podgorici

Nedjelja, 07.03.2021 | 17:32

Rukometašice Budućnosti savladale su Ferencvaroš 22:19 u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona.