Četvrtak, 22.10.2020 | 16:20
IZVOR: rtcg.me

CBCG USVOJILA - Novi set MJERA usmjeren na najugroženije

Centralna banka danas je usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem, kojom se implementira peti set mjera CBCG usmjeren na sanaciju negativnih posljedica pandemije.




Foto: Ilustracija, pixabay.com

Kako su saopštili iz CBCG, na danas održanoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, je usvajanjem ovog akta stvoreni su uslovi za olakšanje finansijske situacije određenim grupama stanovništva koje su posebno pogođene ili će, u narednom periodu, biti pogođene pandemijom COVID 19. Riječ je o fizičkim licima koja su ostala ili će ostati bez posla i kojima je zarada smanjena ili će biti smanjena.

“Prva mjera se odnosi na uvođenje obaveznog moratorijuma u trajanju od šest mjeseci za fizička lica – korisnike kredita kojima je 31. marta ove godine ili kasnije prestao radni odnos kao posljedica epidemije COVID 19, a koji na dan 31.12.2019. godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana, a kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetna aktiva. Uvođenje moratorijuma se odnosi i na korisnike kredita kod mikrofinansijskih institucija i lizing društava”, dodaju oni.

Kako navode iz CBCG, druga mjera podrazumijeva da su banke dužne da fizičkim licima – korisnicima kredita kojima je, usljed posljedica pandemije na poslovanje njihovih poslodavaca, smanjena zarada za najmanje 10 odsto, na njihov zahtjev, odobre restrukturiranja kredita, u smislu produžetka roka otplate.

Za lica čija je neto zarada prije smanjenja iznosila 550 eura (što je nešto više od prosječne zarade u Crnoj Gori) ili više, restrukturiranje se vrši ako je tom licu, nakon smanjenja zarade i plaćanja rate za kredit, ostao raspoloživi iznos manji od 220,00 eura (što je na nivou minimalne zarade u zemlji).

“Za ovu kategoriju će se, kroz restrukturiranje, produžiti rok otplate kredita tako da iznos neopterećenog dijela zarade, nakon izmjene plana otplate kredita, ne bude manji od 220,00 eura. Za kategorije korisnika kredita čija je neto zarada, prije smanjenja, bila ispod 550 eura, produžiće se rok otplate kredita tako da iznos neopterećenog dijela zarade, nakon izmjene plana otplate kredita, ne bude manji od iznosa neopterećene zarade koju je korisnik kredita imao prije smanjenja iste”, objašnjavaju iz Centralne banke.

Svi troškovi vezani za uspostavljanje novog plana otplate kredita (obrada kredita, zaključivanje aneksa ugovora o kolateralu, ovjera ugovora i dr.) padaju na teret banke.

“Kao treća mjera usvojene odluke, bankama se dozvoljava da, pri izračunavanju dospjelih obaveza na osnovu Odluke o minimalnim standardima za upravljanje rizikom likvidnosti u bankama, u obračun tih obaveza, umjesto 30%, uključuju 20% depozita po viđenju. Na ovaj način se bankama omogućava da efikasnije upravljaju svojim sredstvima”, navode iz CBCG.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Dyka
22.10.2020 18:02

A sto sa penzionerima koji su u kredite do guse.

3 0

Protest grupe građana ispred SDT-a: Traže da se Katnić brani sa slobode

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:13

Ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva SDT u Podgorici danas je grupa građana održala protest, sa koja je poručeno da traže da se bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić brani sa slobode.

Severina proslavila rođendan, pa se obratila emotivnom porukom: „Suočila sam se sa teškim činjenicama“

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 09:36

Pjevačica Severina Vučković proslavila je 52. rođendan u krugu najbližih, a ovaj dan uveličali su joj brojni prijatelji, kolege, saradnici i članovi porodice.

Nikola Rokvić krenuo PJEŠKE na put do Grčke - Treba da pređe 1.150 km, i to iz HUMANOG RAZLOGA

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:38

Nikola Rokvić krenuo je 22. aprila 2024. godine pješke ka Egini, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru.

Vozači, obratite pažnju - Od ponoći nove cijene goriva

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:43

U Crnoj Gori će od ponoći biti skuplje obje vrste benzina dva centa po litru, dok će eurodizel pojeftiniti jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

VIDEO koji se dijeli mrežama: Pogledajte reakciju Bodiroge, kada je Nadal skočio da proslavi gol Reala

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:50

Meč Real Madrida i Barselone (3:2) privukao je veliki broj svjetskih zvijezda, a među njima su dominirali uglavnom teniseri koji od ovog ponedeljka igraju masters u ovom gradu.

ODLOŽENO suđenje Abazoviću po tužbi Lazovića

Utorak, 23.04.2024 | 09:22

U ulcinjskom Osnovnom sudu danas je odloženo suđenje po tužbi bivšeg službenika Uprave policije Zorana Lazovića i Bemaksa protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Dragaš: NEGATIVNI izvještaj Stejt departmenta za 2023. POTVRDIO ZLOUPOTREBE Abazovićeve Vlade

Utorak, 23.04.2024 | 09:13

Pokret Evropa sad saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Vlade (bivšeg premijera Dritana) Abazovića naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda vladavine Demokratske partije socijalista - kazao je član Predsjedništva ove stranke Tihomir Dragaš.

NEDOSTATAK sna može UBRZATI proces STARENJA za ČITAVU DECENIJU, pokazuju NOVA ISTRAŽIVANJA

Utorak, 23.04.2024 | 09:08

Istraživanja ukazuju na to da način na koji osobe percipiraju svoje stvarne godine može imati značajan uticaj na njihovu dugovječnost.

ŠETNJA za Ukrajinu sjutra na Cetinju: PODRŠKA HEROJSKOM ukrajinskom narodu

Utorak, 23.04.2024 | 09:01

Na Cetinje će se sjutra u 18 sati održati još jedna protestna šetnja podrške Ukrajini - najavili su organizatori.

Medojević: HAPŠENJA posljedica PRITISKA međunarodne zajednice

Utorak, 23.04.2024 | 08:54

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao je da se Crna Gora ne može očistiti od kriminala i korupcije koji je našao svoje sjedište u policiji, tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, sudovima, bez radikalnih mjera.

Sindikat podgoričke Čistoće traži POVLAČENJE SISTEMATIZACIJE

Utorak, 23.04.2024 | 08:49

Zaposleni u podgoričkoj Čistoći juče su redovno radili i tako će nastaviti sve dok predstavnike ovog preduzeća na razgovor ne primi sekretar za finansije Balša Špadijer.

Teniser POTVRDIO - "SPREMAN sam za masters u Madridu"

Utorak, 23.04.2024 | 08:41

Karlos Alkaraz bolje se osjeća i igraće na mastersu u Madridu. To je potvrdio sam treći teniser svijeta, koji se oporavlja od povrede ruke.

Predlog za ukusan doručak - Pripremite FOKAČU po originalnom italijanskom receptu

Utorak, 23.04.2024 | 08:33

Recept za fokaču je uvijek dobar izbor kada razmišljate šta da spremate za doručak, a da nije klasičan obrok iz pekare. Iako je i ovo tijesto, uvijek je bolje kada sami napravite, a u nastavku pročitajte kako se ona pravi.

U ovom gradu će ZABRANITI sladoled i picu nakon ponoći - "To radimo zbog MIRA"

Utorak, 23.04.2024 | 08:27

U Milanu će se uskoro raspravljati o zabrani sladoleda nakon ponoći u nastojanju da se zaštite "mir i san" stanovnika.

Prvo OGLAŠAVANJE Nikole Rokvića nakon što je krenuo PJEŠKE na put od 1.060 kilometara (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 08:11

PJevač Nikola Rokvić danas je krneuo pješke na put dug 1.060 kilometara, tačnije do Egine, gdJe će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom.