Ponedjeljak, 26.10.2020 | 14:04
IZVOR: index.hr

Angela Merkel o KORONAVIRUSU: Ovako više ne može, čekaju nas TEŠKI MJESECI

U drugom talasu pandemije u cijelom nizu zemalja je broj novozaraženih toliko velik da se još jedva može utvrditi pojedinačni izvor zaraze. U Njemačkoj je 8658 novih slučajeva, u Francuskoj preko 50.000.




Foto: World Health Organization (WHO)/YouTube screenshot

Na vrhu liste su i dalje Sjedinjene Američke Države s gotovo 60.000 novozaraženih u posljednja 24 sata. Ali s obzirom na veličinu i broj stanovnika, još je mnogo gore u Francuskoj gdje je brojka prvi put premašila 50.000 novih slučajeva - i to uvjerljivo: tamošnje zdravstvene službe računaju s najmanje 52.010 slučajeva (26.10. u 6 sati). I dalje je veoma teško u Italiji, Španiji, Belgiji..., piše Deutsche Welle.

Čitav niz država je uveo nove, još strože propise: u Sloveniji od danas građanima nije dopušteno napustiti svoj okrug bez valjanog razloga, u Italiji ugostitelji moraju zatvoriti vrata već u 18 sati. Većina srednjoškolaca ima još samo virtuelnu nastavu, a i u Slovačkoj to vrijedi za sve učenike iznad 5. razreda. U Danskoj se ne smije okupiti više od 10 osoba na istom mjestu, u Briselu je obavezno nošenje maske i uveden je policijski čas nakon 22 sata. Španija je već juče proglasila vanredno stanje kako bi se omogućila noćna zabrana kretanja i vlada najavljuje kako bi vanredno stanje moglo potrajati do maja. Noćno kretanje je zabranjeno i u 54 departmana Francuske čime je obuhvaćeno oko dvije trećine stanovništva - oko 46 miliona ljudi.

"Tako to više ne može ići"

U Njemačkoj je ove subote postignut rekord s 14.714 novozaraženih, a današnjih 8658 slučajeva je tipičan jer ponedjeljkom uvijek ima manje evidentiranih novozaraženih.

Ove nedjelje je njemačka kancelarka Angela Merkel održala sastanak s čelnicima svoje stranke iz svih pokrajina i upozorila ih kako "nas čekaju veoma, veoma teški mjeseci". Polazi od toga da će broj novozaraženih i dalje rasti i da barem do februara neće biti velikih manifestacija. Ove nedjelje se održava konferencija vlada svih njemačkih pokrajina, gdje će se raspravljati o trenutnom stanju, a za list Bild je Merkel izjavila kako "nema dobar osjećaj" oko toga šta nas još čeka. "Tako to više ne može ići", izjavila je kancelarka.

Prije svega se na sastanku čelnika pokrajina očekuje dogovor o više sloge oko mjera u suzbijanju pandemije. S obzirom na to da su mjere u nadležnosti pokrajina, to neminovno vodi u šumu propisa i odredbi.

"Potreban nam je jedinstveni katalog mjera. Građani žele transparentnost, žele znati što znači kad njihov okrug bude proglašen crvenim, žutim ili zelenim", izjavio je Tobias Hans (CDU), premijer savezne pokrajine Saarland.

Ovog vikenda je Angela Merkel još jednom upozorila kako trenutne okolnosti zahtijevaju ograničavanje društvenih kontakata i poštovanje propisa. Hoće li to značiti i lockdown u Njemačkoj? Neki političari, poput Karla Lauterbacha (SPD), zalažu se za "veoma kratak, vremenski ograničen djelimični lockdown" jer je sad posljednji trenutak da se nešto učini kako broj novozaraženih ne bi postao još veći.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Joksim
26.10.2020 14:24

Drugim riječima , naj...li smo ovoga puta

0 0

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Planeta ljubavi ulazi u Bika: Tri znaka očekuje sudbinski susret do 23. maja

Srijeda, 24.04.2024 | 13:40

Venera, planeta ljubavi, mijenja znak 29. aprila i ulazi u zemljanog Bika, gdje će se zadržati do 23. maja. Ovakva planetarna pozicija donijeće lijepe susrete za Bikove, Djevice i Jarčeve.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Podaci Ministarstva - Podnijeto 18 KRIVIČNIH PRIJAVA zbog sumnje u falsifikat diplome

Srijeda, 24.04.2024 | 08:57

Od početka 2024. godine do danas, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija je podnijelo 18 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave, saopšteno je Gradskom portalu tog resora.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.

Popović izabrana za PREDSJEDNICU Apelacionog suda

Srijeda, 24.04.2024 | 18:21

Sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović izabrana je za predsjednika tog suda, odlučio je Sudski savjet nakon današnjeg intervjua.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

PARAN ili NEPARA BROJ? Koliko jaja treba OBOJITI za Uskrs prema narodnom običaju

Srijeda, 24.04.2024 | 17:33

Tradicionalno se  farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?