Srijeda, 28.10.2020 | 10:03
IZVOR: cdm.me

Medojević: Državna kasa je PRAZNA, narodna imovina poharana i opljačkana

Pogrešna ekonomska politika prethodnog režima koja se bazirala na trgovini, uvozu, nekontrolisanoj i neefikasnoj budžetskoj potrošnji i zaduživanju dovela je zemlju na ivicu ekonomske propasti. Ugrožene su vitalne državne funkcije i dovedeno u pitanje servisiranje osnovnih obaveza države – redovne isplate zarada u javnom sektoru, socijalnih nadoknada penzija, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.




Foto: Kolektiv.me, Ivan Čabarkapa

Kako ističe, decenijama smo trošili više nego što imamo.

“Trošenju nezarađenog i životu na tuđi račun je došao kraj. Državna kasa je prazna, narodna imovina poharana i opljačkana, proizvodnja i industrija razorene,uvoz skoro da i ne postoji, kamate i dugovi ubrzano jedu ekonomsku susptancu zemlje. Cran Gora je pred bankrotom”, navodi lider PzP.

Dodaje da ekonomiju Crne Gore i njene ljude opterećuje hroničan i ogroman fiskalni deficit, javni dug veći od 80 odsto BDP-a za koji čak nema ni jedinstvene definicije (za 14 godina javni dug je uvećan za više od pet puta – sa 700 miliona evra na 3,9 milijardi eura i svaki građanin Crne Gore dužan je 6.000 eura), hronična nezaposlenost veća od 16 odsto uz ogromne socijalne razlike (2019. stopa nezaposlenosti je bila 15,1 odsto, a u prvom kvartalu 2020. 16,3 odsto), te hroničan deficit platnog bilansa od 15 odsto BDP-a.

“Nelikvidnost privrede se ubrzano uvećava. Ukupan iznos blokiranih računa na 30. septembar 2020. je 725,6 miliona eura i za mjesec dana je porastao za 18 miliona eura. Pad BDP u ovoj godini će biti najmanje između 12 i 14 odsto. Depoziti građana i privrede u bankama su u stalnom padu. Od januara do maja pad depozita u bankama je iznosio 193 miliona eura. Pad tražnje za kreditima u komercijalnim bankama u julu 2020 je bio 35 odsto veći, a kod nekih sistemskih banaka i do 50 odsto. U ovoj godini prispjeva 730 miliona eura duga na naplatu, a za kamatu na dug već godina placamo preko 100 miliona eura godišnje”, naglašava Medojević.

Ekomonija se, kaže, ubrzano gasi, nelikvidnost privrede se prenosi na nelikvidnost budžeta, poreski prihodi ubrzano opadaju, dugovi pristižu, nezaposlenost raste, siromaštvo kuca na vrata polovini populacije, stranci povlače novac iz zemlje i približava se scenario “spržene zemlje”

“Životu na tudj račun i “bećarskoj” ekonomiji (rasprodaj đedovinu i sve spiskaj u kafanu i na luksuz) je došao kraj. Potreban nam je radiklani zaokret kursa u vođenju države i ekonomije. Potrebne su korjenite refrome. Moramo trošiti samo ono što zaradimo, a zaduživati se pametno, samo za finansiranje produktivnih investicija u proizvodnju i izvoz, koje valorizuju domaće sirovine ipamet, supstituišu uvoz i donose nova radna mjesta i realne prihode iz izvoza”, ističe predsjednik PzP.

Zato, navodi, odmah treba raskrstiti sa neodgovornom politikom koja je dovela do fiskalnog deficita koji je u prethodnih pet godina u prosjeku iznosio šest odsto.

“Narodskim rečnikom – imate jednu platu, a trošite šest plata tako što se zadužujete – ko će to da vrati – vaša djeca i unuci. I to tako da se država neće smatrati svojom „ličnom prćijom“, gde su profiti individualni, a rashodi kolektivni. To zahtjeva političku spremnost i hrabrost da se prekine neodrživa ekonomska politika zasnovanu na lažnoj slici o precijenjenim prihodima i potcijenjenim obavezama. Koliko god to bilo bolno, mora da se napravi taj nužni drastičan rez i raskid sa neodgovornom ekonomskom politikom, mora da se duboko zagazi u vode oštre fiskalne konsolidacije”, ocjenjuje Medojević.

Kako dodaje, bez odlaganja se mora prekinuti lanac zaduživanja kojom je javni dug povećan na više od 80 odsto BDP-a i iznad tog nivoa je već osam godina.

“Oni koji vode zemlju imaju ogromnu kolektivnu odgovornost. Oni nemaju pravo na nerealno povećanja zarada koja se finansiraju bez osnova i uporišta rastom zaduživanja i teretom za buduće generacije, rastom ne u korist već na račun budućnosti. Oni imaju obavezu za budućnost zemlje. To znači drastičan rez i momentalno napuštanje neodgovorne politike, jer je previše negativnih iskustava koja opominju i grešaka koje se ne smiju ponoviti”, kaže jedan od lidera Demokratskog fronta.

Ocjenjuje da će u cilju sprečavanja bankrota javnih finansija i ugrožavanja isplata plata, penzija i socijlanih davanja Vlada morati odmah da pristupi pregovorima sa MMF-om o programu refromi i fiskalnog prilagođavanja i rješavanju pitanja servisiranja pripsjelih obaveza na ime stranog duga.

“Prethodni režim je ostavio praznu kasu i najveći dio novca iz inostranih kredita otišao je za finasiranje privatnih korupcionaških aranžmana sa tajkunskim firmama i na neracionalnu budžetsku potrošnju kroz finasiranje nepostojećih radnih mjesta na koja su se zapošljavali paraziti iz DPS, po čuvenom principu “jedan zaposleni-četiri glasa”. Novac iz kredita koje sada treba da plati država i narod nije išao na investicije u otvaranje novih fabrika i radnih mjesta, infratsrukturu, nauku i obrazoavnje, izgradnju bolnica, škola i domova za stare, kredite poljoprivrednicima i podršku malim preduzetnicima, već na megalomanske javne radove i nabavke iza kojih su stajale tajkunske firme bliske prethodnom režimu”, dodaje Medojević.

Uz sporazum sa MMF -om, uvjeren je, obezbijedićemo izvore za refinasiranje prispjelih obaveza i stvoriti prostor i dobiti na vremenu za sprovođenje oštrog programa racionalizacije i restrukturiranja budžetske potrošnje.

“Vlada mora odmah napraviti radikalno kresanje svih nepotrebnih troškova adminsitracije i pripremiti novu sistematizaciju radnih mjesta, koja bi bila zasnovana na poreskim kapacitetima i potrebama stanovništva i privrede. Državna administracija mora biti depolitizovana, stručna, efikasna, solidno plaćena, sa neophodnim sredstvima za rad. Sve nepotrebne troškove (službenih auta, telefona, reprezentacija, službenih putovanja, poslovnih prostora i sl) treba radiklano kresati. Štednja i bolni rezovi treba da počnu u državnoj administraciji, koja je decenijama parazitirala, trošeći pare od skupih kredita koje sada treba svi da vraćaju. Nova Vlada će sprovesti reviziju svih rješenja o dodjeli stanova državnim funkcionerima i insistirati da se stanovi otplaćuju po tržišnim uslovima. Svi ugovori i rješenja kojima se dodjeljuju stanovi državnim funkcionerima po privilegovanim uslovima i po cijenama koje su višestruko niže od tržišnih biće poništeni kao štetni po državu”, poručuje Medojević.

U okivru mjera štednje Vlada će, ističe, izuzeti socijalna davanja i penzije, koje se neće smanjivati.

“Država treba da bude garant iznosa penzija, koje treba tretirati kao stečeno pravo. Ukoliko Fond PIO, iz bilo kojeg razloga, nije u mogućnosti da isplati garantovani iznos penzija, dug Fonda PIO prema korisniku prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, postaje državni dug. Država je dužna da korisniku prava isplati dug Fonda PIO u roku od najkasnije 30 dana od dana nastanka duga, sa pripadajućim zakonskim kamatama. Dug se može finansirati tako što se emituje državne obveznice koje su naplative odmah. Ako osiguranici ne mogu naplatiti od države ovaj dug zbog nedostatka novca na računu budžeta, korisnici prava iz PIO, mogu ovim državnim obveznicama izmirivati sve svoje obaveze prema državi, javnim preduzećima, fondovima i institucijama”, navodi Medojević.

Kako kaže, nova Vlada mora odmah pokrenuti temeljnu reviziju korisnika svih socijalnih davanja.

“Jer postoji rasproranjena praksa bivšeg režima da su se dešavale masovne zloupotrebe u dodjeli socijalne pomoći i da je to pravo ostvario veliki broj birača DPS, koji ne zadovoljavaju zakonom propisane uslove”, zaključio je Medojević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.

EK prepoznaje napredak i napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora

Utorak, 23.04.2024 | 17:56

Evropska komisija prepoznaje napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora i najavljuje pozitivno mišljenje na set medijskih zakona, kako bi Crna Gora dobila Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, za koji je jedan od uslova usvajanje medijskih zakona.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.