Subota, 31.10.2020 | 08:31
IZVOR: vijesti.me

Narednih dana upoznavanje stranki sa predlogom kandidata: U vladi eksperata duplo manje resora

Lideri partija tri vladajuće koalicije dogovorili su se juče, nakon višednevnih prepucavanja oko resora u budućoj izvršnoj vlasti, da mandatar Zdravko Krivokapić predloži ekspertski kabinet o kome bi se zatim izjasnile partije.




Foto: Novo jutro/YouTube screenshot/PR Centar/Kolektiv.me/Skupština Crne Gore

Njegova ideja, koju je juče iznio, jeste da sem premijera buduća vlada ima još 12 ministarstva i da bude bez potpredsjednika, saznaju “Vijesti”.

Sadašnji kabinet Duška Markovića ima 18 ministarstva i tri potpredsjednička mjesta.

“Narednih dana upoznaću stranke sa mojim predlogom kandidata za ministre u ekspertskoj vladi”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Na sastanku je dogovoreno i da dio Vlade ne mogu biti lideri političkih partija i političari. Takođe i da bude primijenjen princip demonopolizacije funkcija, a da one po dubini pripadnu političkim partijama, po načinu raspodjele koji će se tek utvrditi. To znači da nijedna partija ne smije imati sva rukovodeća mjesta u jednom resoru.

Krivokapić je juče razgovarao sa liderima Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem, Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem, Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, Demosa Miodragom Lekićem, Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem, kao i potpredsjednikom Demokrata Momom Koprivicom. Sastanak je tražio Krivokapić kako bi riješili nesuglasice oko formiranja vlade, posebno o tome kome će pripasti Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je tražila Nova, ali i koalicija “Crno na bijelo”.U zajedničkom saopštenju navedeno je da je potvrđen raniji dogovor o izboru nove vlade koju će podržati tri koalicije koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

--- Krivokapić: Potvrđen raniji dogovor o izboru EKSPERTSKE VLADE

Medojević je “Vijestima” rekao da je svu odgovornost za stanje u zemlji preuzeo Krivokapić.

“Rekli smo da ćemo glasati svaku Vladu bez DPS-a. Ovo je presedan i opasan eksperiment. Svu odgovornost za stanje u zemlji preuzeo je Krivokapić. Mi smo pokazali da nas fotelje ne zanimaju, ali nas zanimaju reforme, a još nijesmo vidjeli bilo kakav program niti plan reformi”, naveo je Medojević. On je dodao da je to manjinska vlada koja će biti slaba i oko svake odluke trebaće da pregovara o većini.

“Ovakva Vlada će stalno biti između čekića i nakovnja, jer su očekivanja obespravljenog i osiromašenog naroda ogromna”, smatra Medojević. Abazović je novinarima nakon sastanka kazao da bi mandatar do 8. novembra trebalo da iznese plan.

Rekao je da su svi zadovoljni sastankom, te da je protekao “iznad svih očekivanja”. “Mandatar je dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima i na tri koalicije je da ga podrže”, kazao je Abazović.

Dodao je da nijesu poznata sva imena kandidata.

“Očekujemo da tamo ne bude političara i to je to. Mislim da ćemo imati jedan novi model, ali evo da sačekamo. Imali smo visoki stepen saglasnosti”, rekao je Abazović.

--- Abazović: Preovladao koncept EKSPERTSKE Vlade, očekujemo da tamo ne bude političara

Kada je u pitanju podjela resora, Abazović je kazao da su “sada sve ingerencije stavili na mandatara da on odredi”.

“Prihvaćen je koncept koji je najvažnija stvar za ono što smo se borili. Cijelo vrijeme smo govorili građanima da ekspertska vlada treba da se sastavi, da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa zdravstvenom situacijom koja se komplikuje, da što prije treba da imamo vladu... moramo da krenemo da radimo i to je to”, kazao je Abazović.

Abazović je rekao da je mandataru dato povjerenje i da vjeruju da će on “izabrati najbolje ljude”. Krivokapić je ranije pobjedničkim koalicijama ponudio resore i to koaliciji “Za budućnost Crne Gore” devet ministarskih mjesta i jedno potpredsjedničko, platformi “Crno na bijelo” tri ministarstva i mjesto potpredsjednika vlade. Koaliciji “Mir je naša nacija” ponuđena su četiri resora. Iz DF-a su insistirali da se resori podijele na osnovu osvojenih glasova, a dan prije sastanka su razmijenjene i oštre riječi između mandatara i dijela lidera DF-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

DPS Glavnog grada: Injac čuva fotelju i radi sve da gradnja postrojenja u Botunu ne počne, neće da se zamjeraju Kneževiću

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:44

Šef odborničkog kluba DPS Glavnog grada u gradskom parlamentu Andrija Klikovac saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare da je proteklih 12 mjeseci obilježila potpuno nefunkcionalna gradska uprava, ali i bahat odnos vlasti prema opoziciji.

Milatović - Podići spomen obilježje žrtvama Kaluđerskog laza

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:00

Zločin u Kaluđerskom lazu, koji se dogodio na današnji dan prije 25 godina, predstavlja mračno poglavlje u našoj istoriji, obilježeno gubitkom nedužnih života, onih koji su u našoj zemlji tražili utočište, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi - "Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba VELIKI DOGOVOR"

Srijeda, 17.04.2024 | 19:47

"Region mnogo pati od prošlosti, pa su tako i dominantne priče političara vezane za temu prošlosti i međusobnog trvenja", istakao je bivši premijer i predsjednik Građanskog Pokreta URA, Dritan Abazović.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

Rijana nije ODOLJELA novom trendu -"Idem pod nož, SIGURNA SAM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:23

Jedna od najpoznatijih pjevačica današnjice priznala je da planira estetski zahvat, jer je nezadovoljna jednim dijelom svog tijela.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

Glumac Metju Mekonahi OTKRIO ko je zaslužan za njegovu USPJEŠNU KARIJERU - "Učinili su me BOLJIM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:11

Metju Mekonahi tvrdi da je očinstvo pozitivno uticalo na njegovu karijeru.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Žakelj pred Zadar - ŽELIMO da već sjutra osiguramo plasman u ČETVRTFINALE

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:58

Košarkaši Budućnost Volija u petak od 19 sati igraju drugu utakmicu četvrtfinala Admiralbet ABA lige.

Kanje Vest OSUMNJIČEN za nanošenje povreda - Nepoznati muškarac napao njegovu ženu?

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:50

Reper Kanje Vest optužen je da je udario muškarca u lice nakon što je navodno seksualno napao i neprikladno dodirivao njegovu suprugu u Los Anđelesu.

Tamara Radunović brani EVROPSKU BRONZU

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:38

Tamara Radunović biće jedina crnogorska reprezentativka na prvenstvu Evrope u boksu u Beogradu

"Nisam glumila, jedva sam ostala ŽIVA" - Poznata glumica OTKRILA najgoru scenu u svom novom filmu

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:27

Voditelj Džimi Falon je pohvalio rekavši da je dobro što malo po malo pobjeđuje svoje strahove.